| |     ћирилица | english  
Naslovna
Vesti

VAŽNO OBAVEŠTENJE

 

Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

Obaveštavamo da je MSP gospodin Ivica Dačić, 14. marta o.g. doneo odluku br. 24-596/30-2024/01 o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Uvid u objavljenje odluke o sufinansiranju projekata možete ostvariti na sledećim linkovima:

www.mfa.gov.rs

 https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.php

 

 

 

01.02.2024.

Odluke o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

Obaveštavamo da je MSP I. Dačić 19. januara o.g. doneo odluku br. 24/30-2024/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog, kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Кonkurs će biti otvoren u periodu od 01. februara 2024. godine od 15:30 časova do 12. februara 2024. godine do 15:30 časova

 Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:     

   www.mfa.gov.rs

   https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

 

IZBORI: PRIJAVLjIVANjE ZA GLASANjE U INOSTRANSTVU

01.11.2023.

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 17. decembar 2023.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

“Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. novembra 2023. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime  i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati orema mestu boravišta u inostranstvu.

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –   https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Pored toga, uvid u podatke koji se vode o biraču može se izvršiti i preko Portala eUprava (usluga eZahtev za upis/izmenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku). Potrebno je da je građanin registrovani korisnik Portala eUprava. Prijava na Portal eUprava moguća je putem mobilne aplikacije ConsentID ili kvalifikovanim elektronski sertifikatom.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.”

Prijavu za glasanje na izborima u GK RS u Frankfurtu možete poslati na sledeću adresu u elektronskoj formi do 25.11.2023 godine  na sledeću E-MAIL adresu:  izbori@gksrbfra.de

MOLIMO DA VAŠE PRIJAVE BLAGOVREMENO DOSTAVITE, KAKO BI BILE BILE NA VREME DOSTAVLJENE IZBORNOJ KOMISIJI.

 

 

 

 

Zahtev za glasanje u inostranstvu možete preuzeti ovde,

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti ovde.

 

 

13.10.2023.

Кonkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matičnee države i Srba u regionu u oblasti obrazovanja

Obaveštavamo Vas da je odlukom MSP br. 256/30-2023/01 od 12.10.2023. godine, raspisan Кonkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta, u oblasti Obrazovanja.

Кonkurs će biti otvoren u periodu od 13. oktobra 2023. godine do 23. oktobra 2023. godine.

Sve informacije o načinima prijavljivanja i uslovima samog Кonkursa možete pronaći putem linka

www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php

 

 

 

NOVA USLUGA - eGrađanin

Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu od 01.02.2023. godine počinje sa izdavanjem parametara za elektronsku identifikaciju lica, odnosno QR koda za instaliranje mobilne aplikacije ConsentID.

Zainteresovana lica dužna su, u tu srhu, da lično dođu u prostorije konzulata i sa sobom ponesu svoj važeći identifikacioni dokument Republike Srbije (ličnu kartu ili pasoš).

Radi izdavanja parametara, pre dolaska u konzulat potrebno je da se lice registruje na portaju E-uprave, preko sledećeg linka: https://eid.gov.rs/sr-Cyrl-RS/pocetna

Konzularna usluga izdavanja parametara za elektronsku identifikaciju se ne naplaćuje.

 

Ukazujemo na to, da u skladu sa odredbama člana 54. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli, za prelazak državne granice Republike Srbije, maloletno lice državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja (ako zajednički vrše roditeljsko pravo), ili zakonskog zastupnika. U tom smislu, ukoliko dete putuje sa jednim od roditelja, nije potrebna pisana saglasnost drugog roditelja, dok je saglasnost neophodna ukoliko dete putuje samo, ili u pratnji lica koje mu nije roditelj, odnosno zakonski zastupnik (babe, dede, prijatelji i sl.).

 

VESTI

01.07.2023.

 Vidovdanska svečanost u Frankfurtu  

 

U punoj sali Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu na Majni, u subotu 1. jula 2023. godine, priređena je tradicionalna Vidovdanska svečanost na kojoj su učenicima osmog razreda Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen dodeljena Uverenja o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu. Školsku 2022/23. godinu je završilo trideset i dva „mala maturanta“. 

Na početku svečanosti , prisutne učenike, njihove roditelje i goste pozdravio je generalni konzul Branko Radovanović i poželeo dobrodošlicu. Ukazujući na značaj negovanja i očuvanja maternjeg jezika kao i razvijanja svesti o nacionalnom identitetu, generalni konzul je čestitao učenicima završetak osnovnog obrazovanja u inostranstvu i zahvalio roditeljima na odgovornom odnosu u vaspitanju svoje dece која žive sa svojim porodicama u inostranstvu. Takođe, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog sve većeg broja učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku.  

 

Uverenja i  knjige su učenicima dodelili generalni konzul Branko Radovanović i njihovi nastavnici, a posle fotografisanja, u završnom delu svečanosti,  priređen je koktel u dvorištu konzulata.   

25.06.2023.

U Generalnom konzulatu RS u Frankfurtu održan sastanak ministra u Vladi Republike Srbije, gospodina Đorđa Milićevića, sa predstavnicima Srpske zajednice u Hesenu

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu održan je sastanak ministra u Vladi Republike Srbije, gospodina Đorđa Milićevića, zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, sa predstavnicima Centralnog saveta Srba u Hesenu, rukovodstvom i članovima najvažnijih udruženja i organizacija naših građana iz ovog dela Nemačke - kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova i udruženja pisaca. Sastanku su prisustvovali i sveštenici Crkvene opštine SPC u Frankfurtu na Majni, te osnivač i vlasnik Nezavisnog dnevnog lista Vesti iz Frankfurta Dušan Vidaković, koordinatorka Dopunske nastave na srpskom jeziku u Nemačkoj Biljana Bukinac, kao i istaknuti članovi Srpske zajednice na ovom prostoru.

Teme razgovora odnosile su se na status Srpske zajednice u Frankfurtu i SR Nemačkoj, mogućnosti saradnje u pogledu predstavljanja kulture, tradicije i nasleđa našeg naroda, kao i na projekte za jačanje veza dijaspore sa maticom. Ministar Milićević je upoznao prisutne o merama i aktivnostima naše Vlade na tom planu, te izneo podatke o konkretnim projektima koji su planirani u ovoj godini. S obzirom da je Đ.Milićević i vršilac dužnosti ministra za prosvetu u Vladi Republike Srbije, posebno važna tema bilo je očuvanje srpskog jezika i podrška resornog ministarstva Republike Srbije daljem razvijanju i proširenju Dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu

 

19.05.2023.

Obeležavanje jubileja - 175. godišnjice osnivanja prvog Sveopšteg nemačkog narodnog sabora u Crkvi svetog Pavla

Povodom značajnog jubileja - obeležavanja 175. godišnjice osnivanja prvog Sveopšteg nemačkog narodnog sabora u Crkvi svetog Pavla u Frankfurtu na Majni, proteklih dana je u starom delu Frankfurta organizovan niz svečanosti i manifestacija, među kojima i tzv. „Diplomatic corner“, gde su predstavnici diplomatsko-konzularnih predstavništava dobili priliku da predstave svoju zemlju.

Na ovoj manifestaciji je uzeo učešće i generalni konzul Branko Radovanović, koji je na štandu posvećenom Republici Srbiji u razgovoru sa građanima metropole na Majni odgovarao na njihova pitanja i predstavio turističke potencijale naše države. Srpski štand u okviru „diplomatskog ćoška“ posetila je i gradska sekretarka za digitalizaciju i evropske poslove grada Frankfurta, gospođa Ajlin O`Saliven, koja je izrazila veliku zahvalnost na našem učešću, pohvalivši pritom srpsku zajednicu u Frankfurtu kao pouzdane partnere grada. 

18.05.2023.

U Frankfurtu održan Kros RTS-a u dijaspori

Tradicionalni „Kros RTS-a u dijaspori“ i ove godine su zajednički organizovali Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu, nastavnici Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen i Fudbalski klub „Tempo“ iz Frankfurta na Majni. Tim povodom se u četvrtak 18.05.2023. godine, na sportskim terenima FK ,,Tempo“ okupilo 180 učesnika u 20 kategorija, na petom po redu Krosu RTS u pokrajini Hesen.  Generalni konzul Branko Radovanović je i ove godine otvorio manifestaciju i tom prilikom istakao značaj brige o deci te pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima u tragičnim događajima od 3. i 4. maja u našoj zemlji.

Usledile su trke u kojima su ove godine učestvovali i najmlađi, od tri do šest godina. Učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku takmičili su se u 16 kategorija i time još jednom promovisali značaj zdravog načina života i svoju vezu sa maticom. Na samom kraju takmičenja, u revijalnom delu su trčali roditelji i odrasli, praćeni gromoglasnim aplauzima dece.

Diplome i medalje najuspešnijima u svim kategorijama dodelio je generalni konzul, a ostatak dana deca i njihovi roditelji proveli su u druženju, igri i sportskim aktivnostima. Organizatori su se potrudili da sve protekne u sportskom duhu, a ovogodišnje takmičenje je posvećeno đacima i zaposlenima u OŠ ,,Vladislav Ribnikar“ u  Beogradu, kao znak podrške.
          

12.05.2023.

Svečanim prijemom u Generalnom konzulatu otvoreni 27. Majski susreti pisaca dijaspore

U Frankfurtu na Majni su proteklog vikenda održani 27. Majski susreti pisaca, organizovani od strane Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta, na čiji se poziv odazvao veliki broj srpskih pisaca iz Srbije, Nemačke i drugih zemalja. Susreti su tradicionalno otvoreni svečanim prijemom u GK Frankfurt u petak 12.maja, a gostima, među kojima su bili članovi „Sedmice“ te gosti iz Srbije, nekoliko evropskih zemalja, kao i predstavnici Centralnog saveta Srba iz nemačke pokrajine Hesen, reči dobrodošlice uputio je GK B. Radovanović, koji je tom prilikom zahvalio novoizabranom predsedniku „Sedmice“, piscu Saši Jovanoviću, na nastavljanju tradicije da se otvaranje ove manifestacije organizuje u prostorijama konzulata u Frankfurtu na Majni. 


Program je nastavljen u subotu, 13.maja, u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu, takmičenjem za decu pod nazivom „Ala je lep ovaj svet“, na kojem je izabran najbolji recitator. Majski susreti pisaca, koje od svog osnivanja 1995. godine organizuje Udruženje pisaca „Sedmica“, završeni su u subotu uveče, takmičenjem u pesništvu - Majska pesnička noć.

13.02.2023.

Generalni konzul posetio odeljenja dopunske nastave na srpskom jeziku povodom Dana državnosti Republike Srbije

Povodom Državnog praznika Republike Srbije - Sretenje, generalni konzul Branko Radovanović posetio je odeljenja dopunske nastave na srpskom jeziku u Frankfurtu i okolini (Noj Izenburg, Obertshauzen), kojom prilikom je đacima i prisutnim roditeljima govorio o važnim istorijskim događajima, Prvom srpskom ustanku 1804. godine i donošenju Sretenjskog ustava u Kragujevcu 1835. godine, kao i o državnim simbolima naše zemlje - zastavi, grbu i himni Republike Srbije.

Učenici iz Obertshauzena su za ovu priliku pripremili kratak program posvećen proslavi Državnog praznika, a đaci u svim grupama postavljali pitanja generalnom konzulu i aktivno učestvovali u razgovoru o znamenitostima, istoriji i tradiciji naše matice Srbije.   

Generalni konzul je putem video linka gostovao i na času grupe učenika iz nekolicine mesta u Hesenu, koji redovno učestvuju u onlajn-nastavi. Deca su iskazala interesovanje i postavljala pitanja generalnom konzulu o ulozi i nadležnostima konzulata, a dva učenika za ovu priliku predstavila velikane iz naše istorije, vožda Karađorđa i knjaza Miloša Velikog.

Dopunska nastava na srpskom jeziku se u Hesenu kontinuirano razvija, uz profesionalni rad i veliko zalaganje koordinatorke Biljane Bukinac te nastavnika Sonje Zrnić, Tatjane Milanović, Bojane Rakonjac, Zorice Mladenović i Vladimira Živanova. Broj đaka je sa 70, za nekoliko proteklih godina, uvećan na oko šest stotina.    
 

11.11.2022

Koncert Umetničkog ansambla MOD „Stanislav Binički“ u Frankfurtu na Majni, u sklopu obeležavanja Dana primirja
 

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu a u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije, održan je svečani koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički“, pod naslovom „150. godina od rođenja Stanislava Biničkog – koncert u njegovu čast“. U svečanoj sali Crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu na Majni priređen je spektakularni celovečernji koncert najstarijeg vojnog orkestra u Republici Srbiji, u čijim zvucima je uživala kako srpska tako i nemačka publika.


       
Svečanosti su pored istaknutih pripadnika srpske dijaspore iz regije Rajna-Majna prisustvovali predstavnici pokrajine Hesen i grada Frankfurta. Publika je ovacijama pozdravila članove Umetničkog ansambla nakon izvođenja numera „Marš na Drinu“, „Ovo je Srbija“ i „Oj Srbijo, mila mati“.

Generalni konzul Branko Radovanović je u svom pozdravnom govoru podsetio na žrtvu koju su srpska vojska i narod podneli u Prvom svetskom ratu za mir i slobodu, ukazavši da nam je danas u Evropi više nego ikada potreban mir: „Večerašnjim koncertom želimo iz Frankfurta na Majni, grada u kojem žive pripadnici preko 200 nacija iz celoga sveta, da pošaljemo poruku mira uz tradicionalne srpske melodije klasične i narodne muzike.

U petak 11.11.2022. godine, u 11 časova održan je parastos na srpsko-ruskom vojničkom groblju na Centralnom gradskom groblju u Frankfurtu, kod Spomen-krsta koji je podignut 2018. godine. Nakon parastosa, generalni konzul Branko Radovanović i izaslanik odbrane Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, pukovnik Nenad Milojević, uz zvuke trube i pesmu „Tamo daleko“, položili su vence zajedno sa generalnim konzulom Ruske Federacije u Frankfurtu, Ivanom Kotulevim. Ceremoniji su prisustvovali članovi Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, kao i više desetina pripadnika srpske dijaspore iz Frankfurta i okoline.

15.10.2022.

GK FRANKFURT ORGANIZOVAO POSETU PROFESORA PMF-a UNIVERZITETA U NIŠU NEMAČKOJ POKRAJINI HESEN

Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu je protekle nedelje, u saradnji sa Prirodno-matematičkim-fakultetom Univerziteta u Nišu, realizovao drugi deo projekta “Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika”, posetom pet profesora iz Niša koje je predvodio dekan fakulteta, profesor dr Niko Radulović. Ovaj projekat, koji se  sprovodi uz podršku Centralnog saveta Srba u Hesenu i Dopunske nastave na srpskom jeziku, prošle godine je pokrenut u onlajn formatu, dok su ove godine realizovana predavanja u učionicama u Frankfurtu i okolnim mestima.

 

U četvorodnevnoj poseti realizovana su predavanja profesora na časovima dopunske škole na srpskom jeziku u Frankfurtu na Majni, Ofenbahu, Bad Homburgu, Darmštatu, Visbadenu i Rodgau, prilagođena osnovnoškolskom uzrastu. Poslednjeg dana posete prodekani niškog PMF, Zorica Stojanović Radić i Milan Zlatanović, održali su predavanja u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu, na teme “Zelena blaga Srbije” i “Papir, kamen, makaze”. Posle predavanja profesori su u razogorima sa roditeljima pružili informacije o mogućnostima studiranja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Profesori su tokom svoje posete regiji Rajna-Majna imali i sastanke na Gete Univerzitetu u Frankfurtu, Višoj tehničkoj školi u Ašafenburgu i Justus-Libig Univerzitetu u Gisenu, sa svojim kolegama u departmanima za hemiju, biologiju i matematiku, a u cilju ispitivanja mogućnosti za uspostavljanje naučne saradnje i razmene između fakulteta u oviru ERASMUS+ programa.

Zajedničkim projektom GK Frankfurt i PMF iz Niša “Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika” predviđen je i tzv.Sajam nauke u Frankfurtu, za decu dopunske škole na srpskom jeziku, kao i edukativni vikend u Nišu za najuspešnije đake, kao sledeći koraci u njegovoj realizaciji.

01.10.2022.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine

Obaveštavamo da se popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine sprovodi samo na teritoriji R. Srbije. U popisu se prikupljaju podaci i o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Za ta lica podatke daju članovi njihovih domaćinstava u R. Srbiji.

Republički zavod za statistiku, u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, sprovodi: „Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu“. Upitnik će biti dostupan na sajtu RZS od 1. oktobra o.g. na linku https://popis2022.stat.gov.rs/sr-latn/#

 

Ovim putem pozivamo državljane Republike Srbije koji, sa svim članovima svog domaćinstva ili kao samačko domaćinstvo, žive u inostranstvu da učestvuju u istraživanju. Svrha sprovođenja ovog istraživanja jeste da dobijemo što potpuniju sliku o brojnosti i osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim karakteristikama naših građana u inostranstvu.

 

30.09.2022

Izložba "Duško Radović"

 

U organizaciji Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta na Majni, a pod pokroviteljstvom GК RS Frankfurt, u okviru frankfurtske „Međunarodne nedelje kulture“ otvorena je izložba o značajnom srpskom piscu, novinaru, radijskom i televizijskom voditelju Dušku Radoviću, na stogodišnjicu od njegovog rođenja.

Ovu izložbu, koju je osmislila i uredila Biblioteka grada Beograda i koja već godinama putuje po Evropi, otvorili su generalni konzul R.Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović i direktorka Biblioteke Jasmina Ninkov, a prisutne građane kroz izložbu provele Violeta Đorđević i Sara Ivković-Marković, njeni autori. Goste je pozdravio i predsednik UP Sedmica Ljubiša Simić, kao domaćin ovog skupa. 

Izložba će biti otvorena za sve zainteresovane posetioce u galeriji „Westkunst Nied“ do 16.10.2022. godine, kada bi trebalo da nastavi svoje putovanje, prema Cirihu. 

 

 

10.09.2022.


Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu organizovao dvodnevni skup srpskih lekara iz Hesena

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu održan je skup srpskih lekara iz Hesena, kojom prilikom je organizovano nekoliko predavanja i koktel za zvanice.


Gostima se obratio generalni konzul Branko Radovanović koji je istakao značaj okupljanja i umrežavanja lekara poreklom iz Srbije. U svom obraćanju zahvalio je svim prisutnima na dolasku i naglasio ideju da se naši lekari koji rade na konzularnom području povežu i međusobno upoznaju. Krajnji cilj ovog, a i eventualnih sličnih skupova ubuduće, jeste svakako pružanje informacija našim građanima iz ovog dela Nemačke, gde rade srpski lekari i koju vrstu medicinske usluge pružaju, odnosno gde naši građani na taj način mogu na srpskom jeziku da ostvare zdravstvenu zaštitu u Hesenu. Generalni konzulat će ove podatke ustupiti našim državljanima preko svog zvaničnog sajta.


Kardiolog – prof. dr Veselin Mitrović je u petak 9. septembra 2022. godine održao predavanje „Srčana slabost- Pandemija 21. veka“, dok su u subotu 10. septembra okupljeni lekari slušali predavanja urologa - dr Ilije Cerovca o karcinomu prostate i kardiologa - dr Predraga Matića na temu „Sekundarna hipertonija“. Pored navedenog, Dušan Jovanović iz nemačke osiguravajuće kuće „Alianc“ predstavio je modalitete lekarskog osiguranja u SR Nemačkoj.

01.09.2022

Sastanak GK Branka Radovanovića sa ministarkom prosvete nemačke pokrajine Rajnland-Pfalc dr. Štefani Hubig

Generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović sastao se u Majncu sa ministarkom prosvete nemačke pokrajine Rajnland-Pfalc dr Štefani Hubig, sa kojom je razgovarao o modalitetima dopunske nastave na srpskom jeziku u ovoj pokrajini. Istakavši značaj očuvanja jezičkog i kulturnog identiteta, kao i znanja ćiriličnog pisma za đake srpskog porekla generalni konzul je zahvalio ministarki na izuzetnom razumevanju koju njeno ministarstvo i ona lično pokazuju prema srpskoj zajednici u Rajnland-Pfalcu. Znanje maternjeg jezika je komparativna prednost u 21. veku u jednom multilingualnom društvu kakva je i SR Nemačka, istakao je Radovanović.


Ministarka Hubig je izrazila interesovanje za položaj srpske zajednice u Rajnland-Pfalcu, te iskazala spremnost za saradnju sa Generalnim konzulatom po pitanju razmene iskustava između nastavnika srpske dopunske nastave i pokrajinskog pedagoškog instituta. Nagovestila je i moguće učešće nastavnika srpske dopunske nastave na njihovim pedagoškim seminarima.
Sastanku je prisustvovala i koordinatorka srpske dopunske nastave Biljana Bukinac, koja je ministarki pojasnila model srpske dopunske nastave koji se realizuje u pokrajini Hesen i širom Evrope, zahvaljujući angažovanju i sredstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
Ministarka Hubig je zahvalila generalnom konzulu i koordinatorki Bukinac na veoma korisnom i produktivnom sastanku, na kojem je istaknut značaj saradnje institucija dveju zemalja u cilju uspostavljanja što kvalitetnijeg programa nastave i udovoljenja potrebama naših građana koji žive na tom prostoru.

POSETA SPOMEN MUZEJU I VOJNIČKOM GROBLJU "ZIEGENHAIN"

 

Generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović i starešina Parohije SPC u Frankfurtu protojerej-stavrofor Simon Turkić posetili su spomen-muzej bivšeg nacističkog radnog logora „Ziegenhain“, nadomak grada Švalmštata u nemačkoj pokrajini Hesen, gde je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno 3139 Srba. Tom prilikom razgovarali su sa direktorkom ovog muzeja, gospođom Karin Brandesa, a nakon obilaska izložene postavke i digitalnog arhiva, posetili i vojničko groblje gde počiva nepoznat broj srpskih ratnih zarobljenika iz ovog logorskog komplesa.


U razgovoru sa direktorkom Brandes dogovoreno je da Generalni konzulat u Frankfurtu i Crkvena opština Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu podignu spomen-obeležje na mestu gde su sahranjeni Srbi. Srpska zajednica u Hesenu namerava da na Dan pobede nad fašizmom - 9. maja 2023. godine obeleži stradanje Srba u radnim logorima na ovom prostoru, polaganjem venaca na novom spomen obeležju.


Nakon obilaska ovog stratišta delegacija je obišla i Muzej radnih logora u Štadtalendorfu (DIZ Stadtallendorf) gde je u razgovoru sa upravnikom ove ustanove, doktorom Jergom Probstom, konstatovano da je potrebno omogućiti razmenu arhivske građe između vojnih i istorijskih arhiva Republike Srbije i gore navedene ustanove, kako bi se prikupili svi raspoloživi podaci o sudbini Srba koji su bili zatočeni u radnim logorima širom pokrajine Hesen.

28.06.2022

U Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu je na Vidovdan priređena svečanost dodele Uverenja o pohađanju Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen.


Prisutne učenike i njihove roditelje pozdravio je generalni konzul Branko Radovanović i zahvalio roditeljima što su upisali decu u dopunsku nastavu. Izveden je prigodan program, te postavljena izložba radova o "Vidovdanu" koju su pripremili učenici dopunske nastave, uz podršku njihovih nastavnica, Tatjane Milanović, Sonje Zrnić i Bojane Rakonjac.

U svom obraćanju generalni konzul je istakao da je veče bilo puno đačkog, roditeljskog i nastavničkog ponosa: Izuzetna mi je čast što smo mi  imali priliku da upriličimo jedan ovakav događaj. Čestitao bih, pre svega, roditeljima koji su ispunili obavezu u vaspitanju svoje dece time što su ih upisali na Dopunsku nastavu srpskog jezika i ukazali na jezik kao svetinju u očuvanju njihovog identiteta. Uvrenja je učenicima uručio generalni konzul zajedno sa nastavnicama, a potom je priređen koktel u Generalnom konzulatu u čast male mature.

U svom obraćanju generalni konzul je istakao da je veče bilo puno đačkog, roditeljskog i nastavničkog ponosa: "Izuzetna mi je čast što smo mi  imali priliku da upriličimo jedan ovakav događaj. Čestitao bih, pre svega, roditeljima koji su ispunili obavezu u vaspitanju svoje dece time što su ih upisali na Dopunsku nastavu srpskog jezika i ukazali na jezik kao svetinju u očuvanju njihovog identiteta".

Uverenja je učenicima uručio generalni konzul zajedno sa nastavnicama, a potom je priređen koktel u Generalnom konzulatu u čast male mature.

GK Branko Radovanović na svečanom prijemu konzularnog kora kod novoizabranog predsednika pokrajinske Vlade Hesena Borisa Rajna

Generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović prisustvovao je svečanom prijemu novoizabranog predsednika pokrajinske Vlade Hesena, gospodina Borisa Rajna, na kojem se susreo i sa pokrajinskom ministarkom za evropska pitanja, gospođom Lucijom Putrih, oragnizovanom za predstavnike konzularnog kora u ovoj nemačkoj pokrajini.


U razgovorima je konstatovano da se odnosi između Republike Srbije i ove privredno najrazvijenije nemačke pokrajine konstantno razvijaju i da je brojna srpska dijaspora koja živi u ovom delu SR Nemačke most između Hesena i Srbije. Istaknuti su dobri politički odnosi i podrška Visbadena Srbiji na njenom evropskom putu. Ministarka Putrih i generalni konzul razgovarali su i o daljem unapređenju saradnje na zajedničkim projektima, pre svega u oblastima poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

 


Verzija za štampu
Vesti
Vesti
Arhiva vesti