Printer Friendly Version Overa dokumenata @ 19 September 2012 10:11 AM


Overa dokumenata
OVERA PUNOMOĆJA, SAGLASNOSTI, IZJAVA, KOPIJA DIPLOMA I DR.

Za svaku overu je potrebno lično prisustvo osobe čiji se potpis overava, odštampano punomoćje, izjava ili originalni dokument (npr. diploma) koji se overava, važeći pasoš Republike Srbije ili lična karta Republike Srbije.

*U Generalnom konzulatu možete overiti saglasnost da maloletno dete može putovati u inostranstvo sa ocem/majkom/trećim licem.

Taksa za svaku vrstu overe iznosi 42 evra.

Termini za podnošenje zahteva za overu se od 01.03.2023. godine zakazuju putem portala E-konzulat.

Legalizacija javnih isprava za upotrebu u inostranstvu

Nemačka je, kao i Srbija, potpisnica i Bečke konvencije o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika iz 1976. godine i, u skladu sa tim, pred nemačkim organima se mogu upotrebljavati izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih izdati od strane organa Republike Srbije na višejezičnom obrascu (kao i obrnuto, izvodi iz MK izdati u Nemačkoj na višejezičnom obrascu mogu se upotrebiti u Srbiji).

Nemačka je, kao i Srbija, potpisnica Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, prema kojoj je javna isprava overena pečatom  ”Apostille”    podobna za upotrebu u svim državama potpisnicama Haške konvencije.
Overa pečatom “Apostille”  vrši se isključivo od strane nadležnih organa koji se nalaze u zemlji u kojoj je izdata javna isprava.
Overu pečatom ”Apostille” dokumenata izdatih u Srbiji vrši osnovni sud nadležan za teritoriju sedišta organa  koji je takvu ispravu izdao, odnosno, overio potpis na privatnoj ispravi (izjavi, punomoćju i dr).

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.