| |     latinica | english  
Насловна
Архива Вести
 

ВЕСТИ

09.09.2021  Кампања заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ

У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама кaтастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину, која је у њиховом власништву или поседу.

Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацји БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или  лице које неовлашћено користи српску имовину.

У Федерацији БиХ јавни позив за замену и успостављање нових земљишних књига се објављује само у Службеном листу Федерације БиХ и у дневним новинама које су доступне само  у Федерацији БиХ и то појединачно за сваку катастарску општину, тако да избегли и расељени Срби и њихови наследници немају сазнања да је њихово земљиште или земљиште предака предмет поступка, те се њихово право не узима у обзир.

Одбор за заштиту права Срба у  ФБиХ је саопштио да је велики број Срба остао без права у новим или замењеним земљишним књигама и да постоји реална могућност да избегли и расељени Срби и њихови наследници остану без права на земљишту и због институције одржаја. На основу члана 58. Закона о стварним правима Федерације БиХ друго лице као самостални поседник стиче право власништва на земљи након периода од 10 или 20 године непрекидног поседовања.

Око 400.000 лица српске националности и даље полажу права на непокретности у ФБиХ (у власништву или у поседу). Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је рок за пријаву продужити до годину дана. Напомињемо да власничка тужбе код имовине не застарева и да је могуће, преко судског процеса, накнадно пријавити погрешан упис !

Обавештавамо све припаднике српског народа пореклом из Федерације БиХ који живе на нашем конзуларном подручју да могу да се јаве:

Канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске :

Телефон: +387 55 490- 940
Viber i WhatsApp: +387 65 090- 040
Email adresa: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org
Facebook i Instragam @kancelarijeza pravnu pomoc

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ

E-mail adresa  odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
Facebook @srbiufederacijibih
Twitter @OdborF

 

05.09.2021 УЧЕШЋЕ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛА БРАНКА РАДОВАНОВИЋА НА ТРАДИЦИОНАЛНОМ КРСТАРЕЊУ ФРАНКФУРТСКОГ САВЕТА ЗА СТРАНЦЕ

На позив председника Савета странаца града Франкфурта - Јумаса Медофа, генерални конзул Бранко Радовановић је учествовао на традиционалном крстарењу Мајном и том приликом разговарао са представницима града Франкфурта, Савета странаца, Централног савета Срба покрајине Хесен, као и са представницима српских клубова и удружења у Франкфурту који су узели учешће на овој манифестацији.

Потпредседница франкфуртског Савета странаца Дијана Авдић, представник обједињене Српске листе и представник Срба у градској скупштини града Франкфурта, захвалила је генералном конзулу на континуираној подршци и обратила се окупљеним представницима преко 40 нација истакавши значај и допринос Српске заједнице, не само у граду Франкфурту, већ у целој регији Рајна-Мајна и покрајини Хесен.
 

05. август 2021. године

Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“


Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.

„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.

Председник Вучић је нагласио да никада више не смемо да покривамо очи, и уши, и уста, пред нечим што јесте био погром и суноврат сваке људскости.


„Правити се да то није тачно, избегавајући да кажемо, злочин је не само према жртвама, него и према нама самима, сваком живом Србину, Крајишнику, према Србији и њеној будућности“, рекао је председник Вучић и подвукао да људи само ако памте могу да се усправе и живе и са собом и са другима без зазора, страха и сумње.

Председник Вучић је истакао да Србија мора да се бори за мир и за колевке са децом, као и да нас заборав поништава и брише и из историје и из будућности, одузимајући нам право на свако сутра.„Наша мисија је срећна будућност за нас и за ново поколење! Данашња Србија почива на јасном идентитету и на култури сећања“, указао је председник Вучић и подсетио да је урађено све оно што је деценијама запостављано, као и да је снажна Србија постала господар своје судбине.

„Нека је вечна слава српским мученицима који су страдали у „Олуји“ и у свим погромима. Ваша деца су у својој Србији, збринута, вољена и успешна. Мирно спавајте соколови српски, будућност ваше деце је наш завет“, закључио је председник Вучић и захвалио свима који су показали вечерас како се воли своја земља и да Србија памти.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rs

30. јул 2021. године

Подршка Немачке у евроинтеграцијама од изузетног значаја за Србију


Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић примили су данас на одвојеним састанцима државног секретара Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке Мигела Бергера са којим је разговарано о билатералним односима и економској сарадњи Србије и Немачке, процесу евроинтеграција, реформском процесу у Србији, као и о односима и иницијативама у региону.

Председник Вучић је оценио да су билатерални односи на изузетно високом нивоу, као и да је економска сарадња у сталном успону захваљујући доброј пословној клими и подршци коју Немачка даје својим компанијама за улагања у Србији.

Председник је указао и да је Немачка један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду.

„Заинтересовани смо за даље унапређење економске сарадње, кроз континуиран раст спољнотрговинске размене“, рекао је Вучић и нагласио да су позитивна искуства немачких компанија које већ дуго послују у Србији најбољи показатељ инвестиционих потенцијала којима наша земља располаже.

Говорећи о европском путу Србије, Вучић је посебно истакао да пуноправно чланство у ЕУ остаје апсолутни спољнополитички приоритет и стратешко опредељење Србије и да је на том путу подршка Немачке од кључног значаја за нашу земљу.

Изразио је очекивање да ће Немачка пружити конструктивну подршку дијалогу Београда и Приштине и проналаску компромисног решења које ће задовољити интересе обе стране и омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора.

У том контексту, Вучић је нагласио да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима, а посебно економске сарадње.

„Србија је један од главних покретача повезивања земаља региона путем бројних пројеката и иницијатива, од којих ће „Отворени Балкан“' представљати једну од окосница будуће сарадње која ће окупљати људе, компаније и инвеститоре у циљу подизања квалитета живота свих грађана у овом региону“, рекао је Вучић.

Он је додао да је ова иницијатива компатибилна и допуњујућа „Берлинском процесу“ као веома добром форуму за јачање регионалне сарадње и развоја.

Председница Владе Брнабић је истакла да су европске интеграције стратешки циљ и кључни приоритет Србије, додавши да очекује да ће током словеначког председавања Савету ЕУ бити отворена још два кластера, што би био позитиван сигнал за нашу земљу и чиме би се адекватно валоризовали до сада предузети реформски кораци Србије.

Премијерка је нагласила да је подршка Немачке у реформском процесу и европским интеграцијама од изузетног значаја за Србију.

Када је у питању владавина права, она је објаснила да је та област један од кључних приоритета Владе Србије и да је Влада у претходном периоду демонстрирала своју посвећеност даљем спровођењу реформи, како би правосуђе и његове институције биле одговорне, ефикасне и независне.

Говорећи о приликама у региону, нагласила да је Србија посвећена дијалогу Београда и Приштине, који је важан за стабилност целокупног региона, али и додала да постоји велика забринутост због актуелне ситуације и најновијих притисака Приштине на српске повратнике.

Бергер је истакао значај дијалога између Београда и Приштине и навео да ће Немачка наставити да пружа пуну подршку овом процесу, како би се пронашло конструктивно решење.

Државни секретар немачког Министарства спољних послова навео је да Немачка већ констатује позитивне кораке које Србија спроводи у фундаменталним областима, али и да ће наставак реформи, а које захтевају пре свега време и посвећеност, донети кључне бенефите грађанима Србије.

Он је нагласио да ће Немачка наставити да пружа пуну подршку Србији на европском путу.

 

22. јул 2021. године

Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер


Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ

„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем.

На констатацију да немачка канцеларка Ангела Меркел није честитала стоту годишњицу КП Кине, а да је он то учинио, одговорио је да Србија није Немачка, већ мала земља. На додатно инсистирање шта ће урадити Србија ако мора да бира између ЕУ и Кине подвукао је да се Србија већ одлучила, да јој је био и остао циљ чланство у ЕУ.

„Наши највећи инвеститори су из ЕУ. На ЕУ отпада 67 одсто наше трговине. Плус 17 одсто са земљама региона које се све налазе на путу ка ЕУ. Без ЕУ не можемо преживети“, додао је он.

„Али можемо ли много тога доброг спровести са Кином - наравно. И то чинимо, као и Немачка“, истакао је Вучић, а на примедбу да се критикује квалитет пројеката Пута свиле, пре свега због кинеских радника, одговорио да је квалитет путева или мостова, коју Србија гради са Кином, одличан.

„Дајемо посао онима који нам поднесу најбољу понуду. Због тога кажем Европљанима који критикују кинеске пројекте у нашој земљи - понудите нам пројекат за један евро више и добићете га“, нагласио је он.

С тим у вези је указао да Србија са 600 милиона евра помоћи ЕУ гради железничку пругу ка Северној Македонији, наводећи да је понуда била боља од кинеске.

„Често се говори о прузи према Будимпешти са 180 километара кроз територију Србије коју финансира Кина. Али пруга која се гради уз помоћ ЕУ од Београда до северномакедонске границе је дупло дужа и нико не говори о томе. Све је сувише политички“, констатовао је он.

Упитан да ли поздравља планове ЕУ и САД о алтернативној иницијативи Путу свиле, Вучић је рекао да подржава све што доноси предности нашем региону.

„Кинези желе да прошире свуда своје присуство, али многи процеси на Западу, искрено речено, су ефикаснији и без проблема. Морамо још много да учимо од Запада, али пристижемо“, казао је Вучић.

Он је указао да је Кина важан партнер Србији и додао да када је почела консолидација државних финансија 2014. наша држава је добила добре услове од Кине за развојне пројекте.

Он је навео и да је на истоку Србије, на молбу ЕУ расписан конкурс за рудник бакра, да шест месеци ниједно европско предузеће није дало понуду, те да су га преузели Кинези.

„Наш посао је да бринемо о људима“, поручио је он.

Подсетио је да је српска привреда у осам и по година порасла за 52 одсто, што за ЕУ значи да би Србија могла бити снажна чланица и мотор за цео регион.

Објашњавајући како се Србија тако добро економски развија он је указао да Србија има одличну радну снагу, која говори енглески, да су друштво и администрација дигитализовани, и да има и најфлексибилнији закон о раду у Европи, као и консолидоване јавне финансије.

Подсетио је да је раније јавни дуг био на 78 одсто БДП, а данас је смањен, захваљујући снажним растом привреде, на 52 одсто.

„Можемо себи приуштити да инвеститорима дамо подстицај за долазак“, додао је он и истакао да Србија нуди помоћ инвестицијама, али да на пример за долазак Центра за развој „Континентал“ мотив нису биле субвенције.

Указао је да је само Србија у овом региону пре пет, шест година покренула дуални образовни систем, који имају Немачка, Швајцарска и Аустрија, да је на десетине хиљада људи у дуалном образовању, а да то цене страни инвеститори, који, уз то, могу тесно сарађивати и са универзитетима.

Немачка, навео је, је најважнији трговински партнер и највећи инвеститор.

Почели смо доласком малих текстилних предузећа из Турске, а сада долазе пре свега велике немачке фирме. Данас у немачким компанијама у Србији ради 71.000 људи“, објаснио је он.

Вучић је казао да је веома важна европска перспектива за инвеститоре, наводећи да „Никек“, „Тоји Тајерс“ или „Мицубиши“ долазе из Јапана у Србију јер је наша држава на стабилном европском путу.

Упитан да ли верује да ће Србија у догледно време постати чланица ЕУ, казао је да се он не жали.

„Сигурно је да смо добили 45 милијарди евра помоћи ЕУ, да бисмо економски били много даље. Уместо тога смо добили од ЕУ 1,6 милијарди евра. Навикли смо да наше успехе сами остварујемо“, рекао је Вучић.

Председник Србије је подсетио да су у Хрватској раније плате биле 2,2 пута веће него у Србији, а данас су веће за свега 1,7 пута.

„Затварамо рупу сопственим снагама. Ако би постали чланица ЕУ онда засигурно не би тражили највеће субвенције“, уверава он.

Рекао је да српски пут следи немачки пут ка Европи, и да Србија жели фер шансу.

„Верујем речима Меркелове. Она је на крају свог мандата и не би морао више да је хвалим. Али она нам је дала стабилност, слободу путовања у ЕУ, помогла у мигрантској кризи 2015. године и министра привреде Алтмајера и друге замолила да тесно сарађују са нама“, подсетио је он.

На питање да ли има назнаке да ће и нова немачка влада подржавати тако Србију, Вучић је изразио уверење да ће тако бити.

„Познајем Армина Лашета, разговарао сам са њим као премијером Северне Рајне Вестфалије. Веома је паметан и разуме ситуацију на Балкану, и засигурно ће као нови канцелар наставити политику Меркелове према нашем региону“, додао је он.

Вучић је, такође, изразио уверење да Русија, ако би се конкретизовало приступање Србије ЕУ, не би слично реаговала као у случају Украјине и да је ту реч о сувереној одлуци Србије.

На додатно питање с тим у вези Вучић је указао да је увек када би се састајао са Владимиром Путином, а било је 18 или 19 састанака, говорио да је захвалан за традиционално тесно пријатељство са Русијом, али и да се Србија налази на јасном ЕУ курсу.

„Упитао је да ли је то наш избор и ја сам одговорио „да, чланство у ЕУ је наш циљ“, додао је он.

Када је реч о „Косову“ Вучић је нагласио да је потребан компромис у вези овог питања.

„Само тако може бити одрживог мира. Србија, а и ја желимо мир. Престанимо са лудостима прошлости. Тада цео регион може постати мотор новог раста за Европу“, рекао је Вучић.


Извор: Танјуг
 

22. јул 2021.

Расписан конкурс за суфинансирање пројеката у дијаспори

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон истакао је данас да су Срби који живе ван матице веома важан ресурс за државу и да су пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба важни, јер учвршћују везе дијаспоре и матице.
Гујон је то рекао поводом конкурса за пројекте који се односе на очување културног идентитета Срба у региону, на који могу да се пријаве Срби који живе у другим државама Европе и света, који се расписује данас. Истиче да први пут имамо онлајн конкурс за финансирање удружења из дијаспоре.

Гујон је за РТС-а навео да је од сада пријављивање на конкурс упрошћено, ефикасније и да се сада уместо хрпе папира, слања документације поштом, која је знала и да се загуби или закасни, па потом ручне обраде тих предмета, све завршава уз помоћ неколико кликова.

„До сада је један Србин из нашег региона, из наше дијаспоре из Аустралије или Канаде морао да попуни све формуларе, да нам све то пошаље поштом да ми онда њему одговоримо поштом  па он да потпише тај уговор и то је трајало по неколико месеци“, рекао је Гујон.

„Један од првих задатака који сам себи дао када сам директор управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је био тај да у потпуности то дигитализујемо и после шест месеци интезивног рада са својим сарадницима у томе смо успели", наводи Гујон.

Како каже, сваке године се опредељује 100 милиона динара за финансирање пројеката који доприносе очувању српског културног, етничког, језичког и верског идентитета као и економском повезивању матице с дијаспором и регионом.

Поред очувања културног идентитета, истиче, важно је економско повезивање дијаспоре и матице и зато ће бити организовани пословни форуми за наше привреднике из расејања на којима би били представљени конкретни инвестициони пројекти.

„Ми желимо да наши људи у дијаспори који су успешни, који су привредници имају могућност да улажу свој новац у конкретне пројекте у Србији. Тренутно се развија много пројеката, пословна клима је добра, много боља него што је била и мислим да треба сада да искористимо ту прилику да понудимо нашим лудима конкретне пројекте", објаснио је Гујон.

Навео је да ће зато у сарадњи са Привредном комором Србије бити организовани пословни форуми, на почетку у три државе - Немачкој, Швајцарској и Аустрији, а да ће, ако се то покаже као успешно, форуми бити проширени и на друге државе.

Све информације о конкурсу можете наћи на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

20. јул 2021. 

Србија остварила велики успех у области дигитализације


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.

Она је навела да је, када је ступила на дужност премијера, знала шта су јој приоритети и да најпре треба да се дигитализација подигне на виши ниво, да почне реформа образовања и да се ради на јачању економије. 

Веровала сам у земљу која верује у народ, јер је српски народ креативан. Од 1. јуна 2017. године почели смо да радимо као е-Влада, односно да размену података вршимо електронским путем, навела је председница Владе.

Према њеним речима, наши грађани нису више морали да иду, рецимо, у Пореску управу, а од тада је јавна администрација разменила 50 милиона докумената, што значи да грађани нису морали да иду од канцеларије до канцеларије по 50 милиона папира.

Брнабић је истакла да је поносна и на оно што је урађено на пољу образовања откако је на челу Владе, прецизиравши да је у септембру 2017. године уведено програмирање као обавезан предмет у основним школама.

Нико није веровао да то можемо да урадимо, али смо сарађивали са приватним сектором и неким друштвеним организацијама и успели смо у томе. Тренутно смо много испред бројних земаља у Европи и свету, рекла је премијерка.

Председница Владе је указала на то да је ипак најпоноснија била када је постављен камен темељац за научно-технолошки парк у јужној Србији, напоменувши да до сада наша земља има четири научно-технолошка парка.

Она је истакла да је Србија од тада постала једна од најуспешнијих земаља у свету на технолошком пољу, при чему је по неким параметрима међу десет држава у свету, а у неким међу пет, оценивши да је то доказ да се земља може брзо мењати.

Премијерка је, одговарајући на питање о вакцинацији, нагласила да наша држава никад то није гледала као геополитичко питање, већ као здравствено.

Према њеним речима, Србија је разговарала са произвођачима и са Истока и Запада и била је међу првим европским земљама које су потписале уговоре и са компанијом „Фајзер/Бионтек“ и са „Синофармом“.

Нажалост, многе земље су гледале на ово питање као геополитичко. Нама то није било битно, докле год су вакцине безбедне, нагласила је председница Владе и додала да ту није био крај успеху Србије, јер је потребна и добра организација.

Брнабић је објаснила да је организација друга важна ствар у вакцинацији, јер је то логистички веома тежак процес, додавши да је, уз помоћ дигитализације, остварен успех и да се исплатило све што смо радили претходних година.

Она је навела да је Србија брзо успоставила систем преко којег грађани могу да искажу интересовање за вакцинацију против корона вируса и да изаберу коју вакцину желе да приме, као и да буду обавештени поруком када да се јаве на вакцинацију.

Сада могу да се улогујем на телефон, да видим колико је људи примило вакцину, колико се још пријавило, тако да се виде ефекти дигитализације. Све смо направили врло ефикасним и лаким за наше грађане, објаснила је премијерка.

Брнабић је, одговарајући на питање шта осталим земљама света може да поручи како да брже напредују, рекла да је важно да се што више улаже у дигитализацију и едукацију.

Морате да научите децу како да размишљају, а не шта да мисле. Неће сва деца постати ИТ стручњаци, али оно што могу да науче јесте алгоритамски начин размишљања и како да доносе одлуке, поручила је она.

Премијерка је као важну ствар за напредак навела улагање у брз интернет и обезбеђивање инфраструктуре за стартап компаније јер све више и више економија ће бити засновано на стартаповима и иновацијама, нагласивши да треба помоћи људима да покрену фирме и спроведу своје идеје.

Она је, говорећи о друштвеним мрежама, указала на то да су лажне вести постале највећи изазов ових мрежа и остаће још неко време.

То је највећи изазов са којим се, као премијер, сусрећем, посебно током пандемије корона вируса, рекла је она и додала да су друштвене мреже и велика прилика за политичаре да комуницирају са грађанима.

Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: www.srbija.gov.rs

15. јул 2021. 

Телеграм саучешћа шефу немачке дипломатије
 


Министар спољних послова Никола Селаковић упутио је телеграм саучешћа министру спољних послова Немачке Хајку Масу поводом временских неприлика и поплаве које су погодиле ту земљу, приликом којих је је настрадао велики број особа и причињена знатна материјална штета.

„У име Министарства спољних послова и у своје име, упућујем изразе најдубљег саучешћа Вама, грађанима Немачке и породицама које су изгубиле своје ближње“, наводи се у телеграму шефа српске дипломатије.

Министар је истакао да Србија саосећа са немачким народом у овим тешким тренуцима, као и да је у духу пријатељских односа спремна да пружи подршку у оквирима расположивих могућности.
 

 

 

14. јул 2021. године

Председник Вучић обишао инжењерски центар у фабрици „ZF Serbia“Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас инжењерски центар у фабрици „ZF Serbia“, где је разговарао са домаћим инжењерима, упознао се са новим технологијама и могућностима најсавременијег истраживачког центра у Србији и поручио да ће наша држава, заједно са немачким партнерима, стварати будућност европске аутомобилске индустрије.

Председник Вучић је рекао да је компанија ZF у Србији за само три године запослила у фабрици 900 људи и већ око 100 стручњака у развојно-истраживачком центру.
 
„Овде сам видео невероватну посвећеност младих људи са којима сам разговарао, сви су веома добро обучени и припремљени“, навео је председник Вучић и присетио се да је немачка канцеларка Ангела Меркел била веома изненађена када јој је рекао да је Србија успела да привуче инвеститора као што је ZF и да тек сада разуме зашто је она била толико изненађена и зашто му је честитала.
 
„Када уђете у просторије развојног центра, као да сте ушли у најсавременију фармацеутску компанију и најбоље опремљену апотеку“, рекао је председник Вучић и додао да је данас видео и мерцедес и волво на хибридни и електрични погон, који не би ни постојали да није било учешћа Србије.
 
„Ми правимо будућност европске аутомобилске индустрије заједно са немачким партнерима. Поносан сам на ову дивну фабрику и величанствени истраживачки центар“, навео је председник Вучић и додао да је Србија у првој половини године привукла 1,72 милијарде евра страних директних инвестиција.
 
„Верујем да ћемо до краја године тај тренд да наставимо. У немачким компанијама радило је 17.000 људи када сам постао премијер. Данас их је 71.000. То је огроман напредак, јер су немачке компаније препознале Србију као добру локацију за свој бизнис“, истакао је председник Вучић у свом обраћању приликом посете инжењерском центру у фабрици „ZF Serbia“ у Панчеву.
 

Извор: www.predsednik.rs 
Фото: Димитрије Голл
 

 

07.07.2021. године

Младој српској дизајнерки „Тари Катарини“ у Франкфурту додељена посебна награда за талентоване модне дизајнере


У оквиру прве Франкфуртске недеље моде (Frankfurt Fashion Week) која се ове године из Берлина преселила у Франкфурт на Мајни, одржано је неколико манифестација под називом „FRANKfurtstyle award 2021“, на којима је учествовала и четрнаестогодишња српска дизајнерка Тара Ћирковић, познатија као Тара Катарина. У суботу 03.07.2021. године Тара Катарина, која се сматра најмлађом професионалном дизајнерком на свету, представила је своју колекцију „Butterfly-Save the beauty“ пред стручном публиком у галерији породице Монтез у Франкфурту. Међу почасним гостима на промоцији Тарине колекције био је и генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић, који је искористио прилику да се организаторима и стручном жирију лично захвали за додељено признање Тари Катарини, а нашој младој дизајнерки упути честитке што својим талентом и креативношћу гради мостове на међународној сцени и на најлепши могући начин представља српску културу у свету.

Генерални конзул је искористио прилику да у разговору са градоначелником града Франкфурта Петером Фелдманом (СПД), покровитељем овогодишње недеље моде, и са новоизабраном председницом градске скупштине Хилиме Арсланер-Гелбази (зелени), истакне партнерске односе између Републике Србије и покрајине Хесен те града Франкфурта, седишту нашег генералног конзулата. Додели признања и модној ревији присуствовали су и други представници конзуларног кора немачке покрајине Хесен.

Колекција Таре Катарине „Butterfly-Save the beauty“ је у оквиру Франкфуртске недеље моде представљена и 7. јула 2021. године, у такозваном „Франкфурт-фешн-лаунџу“ (Frankfurt fashion lounge), на једном од главних градских тргова испред Старе опере у Франкфурту на Мајни. На овој свечаности се генерални конзул Бранко Радовановић обратио присутним високим званицама, истакавши значај српске заједнице за град Франкфурт и покрајину Хесен, у којој живи преко 30.000 наших држављана, а потом захвалио Тари у име Републике Србије, јер својим залагањем и умећем на најбољи начин представља нашу земљу у светским оквирима. У разговорима са представницима града Франкфурта и званицама из света моде договорени су први кораци у покретању сарадње „Франкфуртске недеље моде“ са српском модном сценом.

Фото: Зоран Вицеларевић

 

05. јул 2021. 

Србија снажно подржава Берлински процес


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса на којем је било речи о конкретним резултатима постигнутим у току његовог седмогодишњег трајања, плановима за наредни период и иницијативама чији је циљ пружање подршке Западном Балкану на његовом путу ка Европској унији.

Фокус самита био је на изградњи заједничког регионалног тржишта који се односи на четири темељне слободе: слободно кретање људи, робе, услуга и капитала, за које је усвојен Акциони план у новембру прошле године, а од којег би регион имао посебне бенефите.

На самиту је речено да је саобраћајна и енергетска инфраструктура проширена током последњих година и повезана са саобраћајницама Европске уније, а похваљена је имплементација споразума о укидању накнада за роминг на Западном Балкану, која је почела са применом овог месеца.

Као важан пројекат процеса издвојенa је Регионалнa канцеларија за сарадњу младих (RYCO) у циљу повезивања и изградње разумевања и толеранције у региону.

Похваљене су и активности Већа за регионалну сарадњу (РЦЦ) и Секретаријата Средњоевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА) за напоре у спровођењу  Акционог плана за заједничко регионално тржиште.

Оцењујући да се Берлински процес, чврсто заснива на темељном уверењу да је економија Западног Балкана део Европе, немачка канцеларка Ангела Меркел је истакла, да он умногоме доприноси стабилности и повезивању региона западног Балкана што је и уједно и интерес Европске уније.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, у свом данашњем обраћању, захвалила је немачкој канцеларки Ангели Меркел на снажној подршци и активном приступу регионалној сарадњи.

Захваљујући подршци Немачке и канцеларке Меркел, али и унутрашњим иницијативама представника Србије, Албаније и Северне Македоније, како је објаснила премијерка, имплементација Акционог плана омогућиће даље ширење економске и трговинске сарадње региона, што ће га уједно учинити привлачнијим за стране инвеститоре и убрзати економски раст.

Брнабић је истакла да Србија снажно подржава Берлински процес, не само у циљу економског развоја региона, већ и као идеју повезивања и уједињења Западног Балкана и његовог приближавања Европској унији.

Она је закључила да је подршка у региону била нарочито видљива кроз солидарност са суседима током пандемије и помоћ у вакцинама и медицинској опреми.

На самиту, који је отворила немачка канцеларка Ангела Меркел, осим представника региона, учествовали су и премијер председавајуће ЕУ Словеније Јанез Јанша, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, аустријски канцелар Себастијан Курц, председник Француске Емануел Макрон, премијер Италије Марио Драги, премијер Пољске Матеуш Јакуб Моравјецки и генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу (RCC) Мајлинда Брегу.


Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: www.srbija.gov.rs
 

05. јул 2021. 

Председник Вучић присуствовао церемонији поводом почетка радова на изградњи постројења за поправке компаније „MTU Maintenance Serbia“


Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији поводом почетка радова на изградњи постројења за поправке компаније MTU Maintenance Serbia d.o.o. (део компаније MTU Aero Engines AG) и поручио да ће та фабрика донети велике промене и пуно значити не само за Пазову, већ и Београд, Срем и целу Србију.

„Реч је о компанији која предњачи у авио-индустрији. Три године ми разговарамо о овоме и сањамо овај дан. Сваких пет дана смо пратили извештаје да видимо каква је ситуација са МТU – шта смо учинили и шта треба још да убрзамо“, навео је председник Вучић и додао да иза доласка таквог инвеститора у Србију стоји напоран рад. Он је истакао да ће Нова Пазова, која има незапосленост испод пет одсто, додатно повећати запосленост, као и да ће имати много више прихода за изградњу путева и локалне и комуналне инфраструктуре.

Председник Вучић присуствовао церемонији поводом почетка радова на изградњи постројења за поправке компаније

„МТU је центар који прави разлику и показује колико смо напредовали протеклих година. Kада од фабрике вунице дођете до највиших технолошких фабрика, као што је производња мотора, то показује квалитативну разлику коју смо успели да направимо“, објаснио је председник Вучић и пренео да су разговори са представницима МТU били интересантни, као и да је поносан што су немачки улагачи рекли да је Србија добила посао због своје посвећености.

„Донели су одлуку да то буде Србија зато што смо се ми борили за њих на дневном нивоу. Нама је било стало да МТU буде у Србији, да запослимо наше људе. Овде ће плате бити три пута веће од просечне плате у Србији. Овде ћемо запошљавати инжењере, али и људе који ће умети са техничком средњом школом да прикажу најбоље техничке способности“, рекао је председник Вучић и изразио захвалност немачкој Влади што је давала позитивне препоруке за улагања у Србију, а посебно министру привреде Петеру Алтмајеру на подршци нашој земљи. Он је додао да ће деца у оквиру дуалног образовања моћи да науче како се ради у једној од технолошки супериорних компанија, на авионским моторима и машинама у авио-индустрији.„Ово је нешто за шта радите, за шта живите. Ово је велики поклон грађанима Србије од немачких пријатеља“, истакао је председник Вучић и поновио да ће ова фабрика доприносити даљем развоју БДП-а, даљем убрзаном напретку Србије, њеном европском путу и целокупном развоју.„Данас имамо 70.789 грађана запослених у немачким компанијама. Верујемо да тај број може рапидно да расте у будућности. И даље ћемо се борити за инвестиције из Немачке, и даље ћемо да живимо за овакве дане, радићемо даноноћно да привучемо још овако дивних инвеститора, који показују понекад за нас неочекивано поштовање према Србији. Нећемо да станемо, желимо да Србија буде још развијенија, да се још више приближимо Немачкој. Мислим да је то и ваш циљ и молим вас за подршку и убудуће. Данас имам добру вест за грађане. За неки дан, недељу очекујемо и званично, али по коначној прогнози - у другом кварталу очекујемо раст од 15 одсто. После 1,7 одсто у првом, то је 8,35 одсто на половини године. Мислим да ће мало која земља у Европи моћи да се мери са Србијом“, поручио је председник Вучић у свом обраћању и нагласио да је такав резултат могућ захваљујући великим улагањима и високом нивоу страних инвестиција.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл

30. јун 2021. 

Телефонски разговор председника Републике Србије са канцеларком Савезне Републике Немачке


Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са канцеларком Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел, а уочи Самита Берлинског процеса 5. јула, на ком ће нашу земљу представљати премијерка Ана Брнабић.

Председник Вучић је захвалио канцеларки Меркел што је покренула Берлински процес и тиме допринела да се на Западном Балкану створи другачија атмосфера и отворе нове могућности за сарадњу, што регион чини мирнијим и стабилнијим. Он је поновио снажну подршку тој иницијативи, јер је, како је рекао, „политика сарадње у региону у врху спољнополитичких приоритета Србије“.

Председник Вучић је истакао да је наша земља конструктиван партнер Берлинског процеса и да, као таква, жели да допринесе успеху предстојећег Самита, као и да својим деловањем унапређује свакодневицу свих у региону. С тим у вези је изнео задовољство због укидања роминга на Западном Балкану, које сутра ступа на снагу, као важну олакшицу за грађане и економије. Такође је изразио наду да ће бити реализован и пројекат ауто-пута Ниш-Приштина, који би допринео стварању услова за, пре свега, економску сарадњу Срба и Албанаца.

Председник Вучић је обавестио канцеларку Меркел и о договорима у оквиру заједничке иницијативе за сарадњу Србије, Албаније и Северне Македоније, познатој као мини шенген, наводећи да је она сродна Берлинском процесу и идеји Заједничког регионалног тржишта, као и то да је отворена за остале учеснике из региона који би препознали важност слободе кретања људи, робе и услуга.

Председник Вучић је са канцеларком Меркел разговарао и о дијалогу Београда и Приштине. Он је нагласио да је увек спреман да се одазове позиву на састанак у Бриселу, јер сматра да се само дијалогом може наћи компромисно решење за отворена питања.

Председник Вучић је изразио наду да ће ситуација дозволити да канцеларка Меркел још једном, пре завршетка свог дугог и успешног канцеларског мандата, још једном посети Србију, која са Немачком има веома добре односе, посебно економску сарадњу. Председник је, с тим у вези, канцеларку обавестио о економским резултатима које постиже наша земља, као и томе да је број наших радника у немачким компанијама у Србији премашио 70000.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rs
 

29. јун 2021. 

Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“


Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас путем видео-линка на конференцији „Мини Шенген“ са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевим. Званичници су разговарали о даљим корацима у регионалној сарадњи, као процесу од виталног значаја за напредак Западног Балкана и европског пута у целини.

Саговорници су се сагласили да је земљама Западног Балкана потребно чланство у Европској унији, али и да је исто толико Европској унији потребан Западни Балкан, будући да је регион и окружен границама ЕУ, а земље које стреме чланству деле заједничке европске вредности.

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније изразили су жељу да четири европске слободе – кретање људи, робе, услуга и капитала, почну да се примењују што пре широм региона, те да ће у том контексту пружити пуну подршку регионалном заједничком тржишту на Самиту Берлинског процеса, 5. јула.

„Свесни смо тога да само заједничким радом и прихватањем регионалне сарадње у оквиру различитих регионалних иницијатива као што су заједничко тржиште, регионални Шенген, зелени коридори или Берлински процес, можемо да приближимо наше економије, увећамо благостање наших људи и доведемо велике инвестиције, које иначе не би биле могуће ни за једног од нас појединачно“, један је од заједничких закључака ове видео-конференције.

Саговорници су се сагласили да се 29. јула састану у Скопљу, како би направили преглед напретка у примени досадашњих иницијатива и пројеката и потписали додатне споразуме између три земље везане за спровођење обавеза из Берлинског процеса, као и о сарадњи и помоћи у случају природних катастрофа и олакшицама за трговину, извоз и увоз.

„Позивамо и подстичемо наше колеге из региона да потпишу и примењују сличне споразуме, како би визија заједничког политичког и економског простора широм Западног Балкана ускоро, кроз јединствено тржиште, постала важан део свакодневице наших грађана“, поручили су председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније.

Саговорници су посебно нагласили да ће и поред кашњења у процесу проширења и даље настојати да препознају нове начине, области политика и финансијске инструменте, како би све три земље увећале допринос Европи, ојачале везе са Европском унијом и постепено интегрисале регион у јединствено европско тржиште.

Говорећи о Зеленој агенди, саговорници су упутили заједнички позив Европској унији и Сједињеним Државама да се придруже земљама широм региона у циљу подршке у развоју пројеката у које би могло да се инвестира што пре, како би се унапредила заштита животне средине и повећала широка употреба обновљивих извора, у склопу примене Економског и инвестиционог плана ЕУ и Зелене агенде за Западни Балкан.

„Наше земље имају огроман потенцијал за одрживи раст и развој овог сектора. Замолићемо за практичну подршку како бисмо открили који пројекти могу да унапреде наш регион у погледу извора обновљиве енергије за наше грађане и за зелену енергетску будућност ЕУ“, истакли су саговорници током видео-конференције „Мини Шенген“ и закључили да само регионално повезивање, уз подршку Европске уније, може да допринесе општој стабилности и напретку целог региона и Европе.


Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rs
 

25. јун 2021. 


Министар Селаковић са будућим изасланицима одбране Републике Србије


Шеф српске дипломатије Никола Селаковић разговарао је данас са будућим изасланицима одбране, који у Министарству спољних послова Србије обављају припреме за одлазак у иностранство.

Министар Селаковић је пожелео будућим изасланицима одбране Републике Србије успех у раду, истакавши да ће у обављању свог посла имати пуну подршку Министарства спољних послова и наше дипломатско-конзуларне мреже.

Селаковић је групу будућих изасланика одбране, који ће службовати у Црној Гори, Уједињеном Краљевству, Немачкој, Хрватској, Белгији, Италији и Румунији, упознао са приоритетима спољне политике Србије.

Посебну пажњу министар Селаковић поклонио је објашњавању праваца наше регионалне политике, истичући да су очување регионалне стабилности и промовисање економске сарадње приоритетни циљеви.
 

 

09. јун 2021. 

Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација


Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.

Република Србија је више пута пред Саветом безбедности покренула питање могућности издржавања казни изречених од стране МКСЈ и Механизма у Републици Србији. И поред напора да се ово питање покрене са „мртве тачке“, није добијен ниједан одговор Савета безбедности. Највећи број особа које се налазе на издржавању затворске казне су држављани Републике Србије и природно је да Република Србија буде заинтересована да обезбеди издржавање казне затвора у Републици Србији.

МКСЈ и Механизам упућују на Савет безбедности као надлежну институцију да се позабави овим питањем.

Спреман сам овде да поновим спремност Републике Србије за преузимање обавезе и одговорности за извршење затворских казни које је МКСЈ или Механизам изрекао држављанима Републике Србије под надзором Механизма и пуно поштовање ауторитета Механизма у погледу превременог пуштања на слободу.

Господине председниче,

Посебан проблем са којим се суочавамо је узнемиравање које врше правосудне институције формиране на територији Косова и Метохије, која је у саставу Србије, а која се налази под привременом управом УН. Сведоци смо покушаја да се опет суди двојици држављана који се налазе на издржавању затворске казне за дела за која им је већ суђено пред МКСЈ. Конкретно, у протеклом периоду учињен је покушај да се изврши саслушање Небојше Павковићa и издејствује изручење Властимира Ђорђевића.

Апелујем на Механизам и Савет безбедности да спрече покушаје кршења начела nе bis in idem, цивилизацијског начела које је потврђено и у Члану 7. (1) Статута Механизма и да се онемогуће поновна суђења особама које је МКСЈ већ осудио, посебно да се постара да се то не чини на територији која је под привременом управом УН.

Господине председниче,

Председник Механизма (г. Кармел Ађијус), поред редовног Извештаја, доставио је 11. маја 2021. године и писмо председнику Савета безбедности чији је предмет наводни пропуст Србије да ухапси и преда Механизму Петра Јојића и Вјерицу Радету, оптужене за непоштовање суда, тврдећи да на тај начин Република Србија поступа супротно својим обавезама према Резолуцији Савета безбедности 1966 (2010) и затражио од Савета безбедности да предузме мере како би се обезбедило да Србија испуни наводне обавезе према Статуту Механизма и Резолуцији 1966.

Суштина аргументације председника Механизма своди се на то да Република Србија има обавезу да лиши слободе и испоручи Механизму своје држављане оптужене за непоштовање суда, без обзира на природу оптужби, околности под којима је таква наредба донета и последица које могу да уследе њеним спровођењем.

Овде је реч о оптужбама које се не тичу тешких повреда међународног хуманитарног права и које се везују за предмет пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију који је окончан 2018. (случај Војислав Шешељ) и то у првом степену ослобађањем оптуженог од оптужби, a по жалби тужиоца на пресуду којом се окривљени оглашава кривим и изриче му се казна у трајању од 10 година, којом је покривено време које је провео у Притворској јединици УН.

Судија Ађијус износи да Србија игнорише своје обавезе према Резолуцији 1966 (2010). Напротив, Република Србија озбиљно схвата своје обавезе сарадње са Механизмом. Након што је донет налог за хапшење и предају Механизму двоје оптужених за непоштовање суда, Виши суд у Београду је установио да нису испуњене претпоставке за њихово хапшење и испоручивање Механизму. Одлука се темељи на правилима међународног права и унутрашњег права Републике Србије и обавезујућа је за носиоце извршне власти у Републици Србији.

Овде бих подсетио да је прва одлука судије појединца (Ајдин Сефа Акаја од 12. јуна 2018. године) који је поступао у овом предмету, била да се кривично гоњење В. Радете и П. Јојића због наводног непоштовања суда проследи правосудним органима Републике Србије. У наредним поступцима, први пут је изнет аргумент наводне невољности сведока да сарађују са правосудним органима Републике Србије, који није поткрепљен било каквом аргументацијом и на коме се темељи одлука о ускраћивању преношења предмета у надлежност правосудних органа Републике Србије.

Република Србија је у више наврата изразила спремност да преузме вођење судског поступка против Петра Јојића и Вјерице Радете и пружила одговарајуће гаранције. Република Србија, такође, у потпуности признаје и прихвата обавезу Механизма да надзире суђења која су уступљена националним судовима уз помоћ међународних и регионалних организација, као и да предузима мере предвиђене чл. 6 Статута Механизма.

На овом месту бих подсетио да је Република Србија предала трибуналу сва лица које је оптужило Тужилаштво, међу њима највише политичке, војне и полицијске званичнике, обезбедила присуство огромног броја сведока, предала огромну документацију. Обавеза је Механизма, према Резолуцији овог Савета безбедности, да предузима мере које омогућавају да се предмети уступе националном правосуђу. У ранијој пракси, 13 случајева је прослеђено Босни и Херцеговини, 2 Хрватској и само 1 Србији.

На крају, што не значи и да је најмање важно, подсетио бих вас све овде на чињеницу да је Француска – разуме се, као суверена и независна држава – на захтев за хапшење и изручење Флоренс Артман због објављивања докумената и непоштовање суда, одбила захтев за изручење, уз образложење да она не изручује своје држављане. За мањи прекршај, ви од нас тражите да изручимо своје држављане Јојића и Радету, показујући неповерење и према српском правосуђу и судовима и према држави Србији, као и чињеницу да правило из старог Рима и даље важи – quod licet Iovi non licet bovi – што приличи богу, не приличи волу.

Није згорег напоменути да за злочине над Србима није суђено официрима и политичарима вишег ранга и да су злочини извршени над Србима остали некажњени пред МКСЈ и Механизмом. Подсетимо, примера ради, да је случај Адеми и Норац за стравичне злочине према српском цивилном становништву у Медачком џепу препуштен хрватским правосудним институцијама. Осведочени злочини над Србима, попут злочина Рамуша Харадинаја, Насера Орића, затим Анте Готовине и других оптужених за војну операцију „Олуја“ која је довела до потпуног етничког чишћења српског становништва са великог дела данашње Хрватске, пред МКСЈ резултирали су ослобађајућим пресудама. Многи стравични злочини над цивилним становништвом српске народности који су извршени на територији Босне и Херцеговине, Хрватске и Аутономне покрајине КиМ, а који су резултирали етничким чишћењем српског становништва, једноставно нису били предмет интересовања тужилаштва МКСЈ.

Оно што је веома важно и да ништа не оставимо неразјашњено, јесте то да је Србија земља која осуђује сваки злочин и све злочинце који су их починили на територији бивше Југославије. Међутим, занимљиво је да је, упркос критикама, Србија једина која отворено говори и осуђује злочине почињене од стране припадника српске националности, док друге земље региона уопште не говоре о злочинима које су представници тих народа починили над српским народом. И, желим да још једном овде нагласим пред вама, да Србија осуђује страшан злочин у Сребреници и изражава своје најдубље саучешће породицама страдалих у том масакру. И са овим у вези нема никаквог „али“.

Ипак, овде смо да анализирамо резултате и казнену политику МКСЈ и Механизма, а она је била таква да никада није задобила поверење код српског народа, ма где он живео. И не због тога што ми Срби не признајемо злочине које су починили неки од наших сународника, већ зато што је Хашки трибунал, уз изузетке, судио само Србима на све три територије бивше Југославије: Хрватској, Босни и Херцеговини и Косову и Метохији, коју неке од држава чланица Савета безбедности виде и називају, наравно супротно праву, правним нормама и резолуцијама Уједињених нација, као независну државу. Покушаћу пластично да вам докажем како је хашка правда кројена, чак иако знам да то неће наићи на разумевање многих од вас, али за мене је то важно због историје, чињеница и уџбеника који ће се писати на основу чињеница.

Наиме, Срби су осуђени на укупно 1138 година затвора, и на 8 доживотних казни затвора. Истовремено, Хашки трибунал није осудио ниједног Хрвата за злочине над Србима, ни у акцијама Медачки џеп, ни у „Бљеску“ нити у „Олуји“, како је то политички лукаво урађено у Трибуналу, а све завијено у форму права и правде. Тужиоци Хашког трибунала су намерно изабрали тројицу политичких и војних лидера Хрвата, босанских муслимана и Албанаца на све три поменуте територије, који су чинили злочине против Срба – Анта Готовину, Насера Орића и Рамуша Харадинаја. Занимљиво је да је, пратећи исти шаблон, дакле исти шаблон, ова неправда подељена. Наиме, сви они су били осуђени у првостепеном поступку, са изузетком Рамуша Харадинаја, јер ниједан сведок није преживео. Готовина је био осуђен на 24 године затвора у првостепеном поступку, док је волшебном одлуком другостепеног већа и односом судија 3:2, пресуда промењена у ослобађајућу. Насер Орић, за злочине против Срба, такође је био осуђен првостепеном пресудом, али, волшебном одлуком другостепеног суда и поново односом судија 3:2, одлука је била ослобађајућа пресуда и он је био ослобођен сваке одговорности. Дозволите ми да поновим, сви сведоци у поступку против Рамуша Харадинаја су или извршили самоубиство или су били убијени под веома, веома чудним околностима.

Дозволите ми да закључим: ја не желим да верујем да неко хоће да каже да није било злочина над Србима, али, судећи по пресудама Хашког трибунала, нико – апсолутно нико - није одговоран за те злочине.

Ипак, ми у Србији ћемо показати одговорност и борићемо се за мир, стабилност и помирење у региону.

Тражимо од држава чланица Савета безбедности Уједињених нација да нам помогну рационалним и прагматичним приступом и поштовањем међународног права, а не покушајима даљег понижавања Србије. Србија је мала земља, са поносним и храбрим народом, који је поднео највеће жртве током Првог и Другог светског рата, народом који жели да живи у миру са својим комшијама. И када вам ово тражим, не мислим да тражим превише.

На самом крају, Србија је земља са највећим растом у региону Западног Балкана и не можемо да напредујемо ако односи са нашим комшијама, пријатељима и другим земљама нису добри, стабилни и бољи. Због тога, упркос селективној правди која је примењена у Хашком трибуналу, бићемо отворени за сваки дијалог, сваку врсту сарадње и ми гледамо ка будућности, а не ка прошлости.

И имам само једну поруку за грађане Србије и грађане српске националности у целом региону – главу горе, ни Србија ни српски народ нису осуђени ни за шта и на нама је да радимо још марљивије, да отварамо фабрике и боримо се за нашу децу и нашу будућност.

Живела Србија!

08. јун 2021. 

Селаковић: Србија придаје велики значај „Берлинском процесу“ и регионалној сарадњи


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на онлајн састанку министара спољних послова учесница „Берлинског процеса“.

Селаковић је истакао да Србија придаје велики значај овој иницијативи која се показала као добар форум за јачање регионалне сарадње, развоја, промовисање политике помирења и превазилажења наслеђених проблема из прошлости.

„Србија ће увек бити заговорник политике мира и повезивања, јер то је једини начин да се створи стабилност која је предуслов економског раста и прогреса. Нажалост неки још нису схватили право значење и суштину Берлинског процеса, и да прво треба да почну да поштују међународно преузете обавезе као што је Договор о регионалном представљању“, рекао је Селаковић, реагујући на чињеницу да је представница Приштине истакла заставу самопроглашеног „Косова“.

Додао је да „Берлински процес“ пружа подршку ЕУ интеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере, посебно указујући да је окосница регионалне сарадње усмерена на економско повезивање, као и да се то подудара са спољнополитичком оријентацијом Владе Србије.

„Одговорном и добро осмишљеном економском политиком, Србија је остварила највећи раст у региону, a по стопи раста БДП-а у првом кварталу 2021. године од +1,7%, наша земља се налази на првом месту у Европи“, нагласио је министар.

Министар је као најактуелнији пример сарадње ове иницијативе истакао успостављање Заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану.

„Србија поздравља Акциони план за Заједничко регионално тржиште. Овај документ је у значајној мери базиран на конкретним предлозима проистеклим из иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо у сарадњи са премијерима Албаније и Северне Македоније“, рекао је Селаковић и додао да ће његовом применом бити проширене могућности за унапређење економске сарадње у региону.

Такође, осврнуо се и на одлуку о успостављању „Зелених коридора“ који су омогућили да се у кризи изазваној пандемијом Ковид-19 медицинска опрема и храна неометано транспортују кроз регион, без застоја на граничним и административним прелазима.

„Своје опредељење за унапређење регионалне сарадње, Србија је демонстрирала и солидарношћу са суседима у региону, слањем пошиљки вакцина и омогућавањем вакцинације у Србији, укључујући и за секретаријате регионалних иницијатива у којима Србија учествује“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Селаковић је указао и на друге конкретне резултате регионалне сарадње у оквиру ове иницијативе као што су: Регионална канцеларија за сарадњу младих, Транспортна заједница у Југоисточној Европи, са седиштем у Београду, Коморски инвестициони форум Западног Балкана и Споразум о снижавању цена роминга у региону ЗБ.

Селаковић је овом приликом поновио да је пуноправно чланство у ЕУ кључни спољно-политички и стратешки циљ Србије. Такође, истакао је да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ, да треба остати на том курсу и закључио да је Србији и читавом региону место у ЕУ.

Састанак је одржан у оквиру председавања Немачке овој иницијативи у форми видео-конференције.

У свом излагању Селаковић је захвалио Немачкој и министру Масу на снажној подршци коју пружају читавом Западном Балкану, поручивши да је управо та посвећеност допринела повезивању и продубљивању сарадње региона.

„Визија и подршка Немачке, и канцеларке Меркел лично, исказана пре готово седам година, када је покренут Берлински процес у значајној мери је допринела стварању неопходних услова за ближе повезивање у нашем региону, рекао је Селаковић и додао да су подршка и активан приступ немачких партнера од непроцењивог значаја. Такође, шеф српске дипломатије рекао је да је веома значајно што су и друге чланице Европске уније препознале значај „Берлинског процеса“.
 

01. јун 2021.

26. мај 2021.

Састанак са делегацијом немачке компаније „Бизерба“


Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом немачке компаније „Бизерба“ и присуствовао је потписивању Уговора о подстицајима за инвестицију компаније „Бизерба“ у град Ваљево, који су потписали министарка привреде Анђелка Атанацковић и представник компаније Франк Рајнхарт.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је долазак немачке породичне компаније „Бизерба“ у Ваљево од огромног значаја за тај град, који је био у ћорсокаку, али и цео Колубарски округ и околна места.

„Срећан сам зато што данас могу да кажем да је све завршено и ускоро се креће са изградњом погона једне фантастичне породичне компаније, који ће бити готов за нешто више од годину дана. Очекује се почетак производње најкасније у четвртом кварталу 2022. године“, рекао је председник Вучић и додао да је реч о великој инвестицији, која ће, за почетак, запослити 300 људи, са значајно већим платама од просечних.

„Бизерба“ је синоним за високо прецизне инструменте. Радостан сам због Ваљеваца, Колубарског округа у целини. Ово значи драстичне промене и за Лајковац, Љиг, Мионицу, Осечину, Косјерић. Ово су темељне, велике промене. Ови људи доносе најпрецизнију технологију и запослиће високо плаћене инежењере и веома добро плаћене раднике“, навео је председник Вучић и приметио да је ово, после много година, нова инвестиција у Ваљеву, и то другачија од оних радно интензивних какве су биле до скора.„То је фантастична компанија, а ово је само почетак. Много сам бринуо за Ваљево пре овога. Изградњом брзе саобраћајнице и гасне мреже у Ваљеву, испунићемо све услове за долазак и рад „Бизербе“ и других инвеститора. У плану је и изградња комплетног водоводног система за Ваљево. Ово су све невероватне промене за овај град. Ништа не би било могуће без немачких инвеститора и хвала им на томе“, истакао је председник Вучић и додао да се нада још једној великој инвестицији у Ваљево.

„Много сам срећан што сам упознао ове дивне људе. Схватио сам зашто они у пет генерација успевају да опстану, а то је својим радом. Желим им свима срећу и имаће сваку помоћ и подршку државе“, нагласио је председник Вучић. Он је подсетио да је када је постао премијер било 17.000, а данас је 70.000 људи запослених у немачким компанијама у Србији.

„То говори како расту наши односи, како Србија расте економски и колико смо успели да променимо у земљи. Важно је да наставимо са променама, са дуалним образовањем, што смо обећали и за Ваљево“, закључио је председник Вучић.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл

 

24.мај 2021.

Представљање онлајн конкурса за суфинансирање пројеката

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону позива представнике и чланове удружења из региона и дијаспоре на онлајн конференцију на којој ће представити нови, дигитализовани начин конкурисања за суфинансирање пројеката. Конференција ће се организовати у петак, 28. маја, у 10 часова.

АГЕНДА:

– 10:00 – Уводно обраћање – Арно Гујон – директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

– 10:15 – Представљање онлајн конкурса за суфинансирање пројеката – Владимир Котуровић самостални саветник у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

– 11:00 – Питања учесника конференције

Након што се пријавите кликом на ПРИЈАВА ЗА ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈУ, приступни линк добићете на имејл.

20. мај 2021. 

Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“


У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.

„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије указао је да „е-Конзулат” представља модернизацију изузетно важног сегмента делатности дипломатско-конзуларних представништава Србије и да се овде заправо говори о нечему што је од суштинске важности за даље процесе развоја наше државе.

Министар је подсетио да, када је председник Републике посећивао градилиште Моравског коридора, речено му је да се са неким радовима касни у извођењу зато што фирми Бехтел на време нису издате радне визе.

„Истог момента када смо то пратили и чули председника, ја сам алармирао службе у оквиру Министарства. Чудили смо се, знамо да издавање виза у Турској иде добром динамиком, а онда смо утврдили да су то у ствари били радници из Бангладеша који су визу тражили преко наше амбасаде у Индији, а у којој имамо проблем мањка запослених”, објаснио је министар.

Како је додао, реч је о изузетном и великом послу, сваки наш службеник морао је да прими документацију на папиру, да је провери, да онда захтева допуну, па тек тада да прослеђује.

„Данас је то фантастично усавршено и том нашем конзуларном раднику, сва та документација долази у електронском облику. Раније смо имали два филтера за проверу документације, сада их фактички имамо три. А посао је значајно ефикаснији”, указао је Селаковић.

Како је истакао, то је услуга за коју је обећано да ће бити завршена пре мање од четири месеца и да је она од понедељка доступна у 95 дипломатско-конзуларних представништава Србије, односно у свим нашим амбасадама и генералним конзулатима.

Највећи резултат тог подухвата, истакао је министар, осим предности коју ће донети у будућем функционисању, јесте чињеница да то није пројекат једног државног органа, већ заједнички подухват Министарства спољних послова, Канцеларије за ИТ и еУправу, Генералног секретаријата Владе, МУП-а, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националне службе за запошљавање.

„У рекордном року урадили смо изузетно добар посао. Ово је на понос нашег министарства, на понос читаве државе. Уверен сам да ћемо у периоду пред нама осавремењивати додатно оно што јесу наши послови и учинити Србију једном од ретких држава која поседује овакве механизме и овакве најсавременије начине обављања наших конзуларних послова”, рекао је Селаковић.

Говорећи о самом порталу „е-Конзулат”, министар је објаснио да постоји карикатура на којој је представљен Никола Тесла и зграда старе железничке станице са једним краном, која у ствари симболизује историјску чињеницу – када је Тесла боравио у Београду у години када је она изграђена.

„Данас је то место иза кога настаје Београд будућности, а ово што смо успели заједничким снагама да урадимо јесте показатељ нечега што је будућност Србије, развој вештачке интелигенције, ИТ и стварање услова да у Србији у будућности све више људи живи и долази да би овде добро живели и радили”, закључио је министар.

19. мај 2021.

Састанак Генералног конзула Бранка Радовановића са наставним већем допунске наставе на српском језику у Хесену

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић одржао је 19. маја 2021. године у просторијама Генералног конзулата састанак са наставним већем српске допунске наставе у покрајини Хесен, где су га наставнице и координаторка допунске наставе на српском језику госпођа Биљана Букинац, информисале о тренутним активностима и проблемима у условима пандемије. Настава се непрекидно наставља и ђаци је тренутно похађају он-лајн, где допунска настава на српском језику у Хесену предњачи у односу на сличне наставе у овој немачкој покрајини.

Састанку већа присуствовао је и доктор Ненад Крстић са Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу, са којим је договорена сарадња у области популаризације науке и испланирано одржавање три онлајн предавања за децу српског порекла у Хесену. Предавања представљају увод у будуће пројекте Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту и допунске наставе на српском језику. Овом приликом се Генерални конзул захвалио присутним наставницама и координаторки допунске наставе Биљани Букинац на досадашњој сарадњи и указао на потребу проширења допунске наставе на српском језику и на покрајину Рајнланд-Пфлац.

Заједничким ангажовањем Генралног конзулата и наставница српског језика значајно је повећан број ученика који похађају допунску наставу на српском језику, коју финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

08. мај 2021.

Селаковић честитао Дан Европе Жозепу Борелу


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом, 9. маја, Дана Европе високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу у којој је изразио уверење да ће идеја уједињења различитости у миру и солидарности и даље бити идеја водиља Европске уније.

„Дубоко верујем да Република Србија, политиком мира и добросуседске сарадње, може допринети да Европска унија постане још боље место за живот, уз искрено уверење да ће наша достигнућа на путу ка чланству у европској породици народа бити адекватно вреднована”, наводи се у честитки министра Селаковића и додаје да европска перспектива нашој земљи представља снажан подстрек за свеобухватно спровођење политичких, економских и друштвених реформи са циљем да у догледно време постане пуноправна чланица Европске уније.

Шеф српске дипломатије подвукао је да Србија историјски, културно и вредносно припада кругу земаља уједињених под заставом Европске уније и изразио наду да ће наша земља и наши суседи на западном Балкану, бити у прилици да у блиској будућности постану део несумњиво најуспешнијег мировног, демократског и економског пројекта у историји нашег заједничког континента.

Сeлаковић је, такође, овом приликом у име Србије упутио захвалност Европској унији на пруженој помоћи у борби против заразне болести Ковид-19, нагласио да наша земља високо цени исказану солидарност и подршку у тешким тренуцима сузбијања пандемије, и изразио уверење да ћемо у наредном периоду заједничким снагама допринети проналажењу решења за превазилажење економских последица пандемије вируса корона.
 

08. мај 2021. године

Вучић: Европу сматрамо нашом кућом


Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.

Вучић је, честитајући свима у Србији и ЕУ Дан Европе, подсетио да је 9. мај дан када се слави и велика победа слободе, извојевана уз огромне жртве.

„Док су ужаси рата тињали, а Европа лечила ране из Другог светског рата, она је имала и људе попут Роберта Шумана, који су схватали да се само на помирењу народа и њиховом заједништву може стварати будућност”, рекао је Вучић на пријему поводом Дана Европе.

Указао је да су европски народи имали храбрости да у недавним противницима види будуће савезнике.

„Шуманова визионарска идеја да ће мир бити сачуван, ако стваралачке снаге буду сразмерне опасностима које прете, да ће Европа изронити из конкретних достигнућа, донела је истинску победу новопронађеног поверења и веру у уједињење различитости у миру и солидарности”, рекао је Вучић.

Он је поручио да ту веру, иако не изгледа увек тако, има и Србија, као и наду да ће наша конкретна достигнућа, на дугом и не лаком путу до чланства у ЕУ бити адекватно вреднована.

„И да ће Србија уз вашу помоћ, подршку и критику постати земља коју ћете радо видети у европској заједници нација. Верујем да бисмо и ми нашом подршком, помоћи и критиком допринели да ЕУ постане још боље место за живот”, рекао је Вучић.

Пуноправно чланство у ЕУ, уз компромисно решење за питање Косова и Метохије, начин је да остваримо циљ и Србију учинимо уређеном и успешном што би значило да јесмо на добром, европском путу, поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да морамо још много напора да уложимо у реформе, не што то неко тражи од нас, већ зато што знамо да то нама и земљи доноси бољитак.

Истакао је и да су посебно важне важне реформе у владавини права којима се, каже, сада приступа са много више одговорности.

„Код нас постоји нека трка у томе ко ће да каже да је више за Европу, а ко испод жита каже да је мање за Европу. Европа не припада само онима који би да искористе европски новац, не припада онима у влади који кажу да су на европском путу јер сматрају да тиме спречавају опозицију да дође на власт, ни онима који сматрају да је то једини пут да се власти дочепају. Свима нама припада, али не можемо да узмемо из Европе само оно што нам се свиђа, а да не прихватамо оно што нам се не свиђа“, објаснио је он.

Знам, додао је, колико нама у Србији није лако када чујемо критике у вези „Косова“, као и из области владавине права.

„Сам сам се уверио да смо ми ти који нисмо придали довољно пажње и посвећен приступ горућим проблемима из те области. Верујем да ћемо већим еланом успети да променимо однос грађана Србије и добијемо веће поштовање ЕУ на томе што радимо“, истакао је он.

Вучић је истакао и да је ЕУ несумњиво највећи донатор, инвеститор, и далеко најважнији трговински партнер Србије и подсетио да се око две трећине свих трговинских послова и још више услужних делатности везује за ЕУ, те да су то чињенице, свиђало се некоме или не.

Указао је да је пре седам година када је постао председник владе у фирмама које су долазиле из земаља ЕУ било запослено три пута мање људи него данас.

„То показује колико смо упркoс свим проблемима успели да урадимо много тога заједничког и направимо добре резултате, да људима обезбедимо живот, сигурност на послу, да покажемо да можемо да бринемо више о њима“, рекао је Вучић подсећајући и на велику помоћ ЕУ у области образовања.

Рекао је да је приликом недавне посете ЕУ, коју је оценио најбољом до сада, Србија добила додатну подршку инфраструктурним пројектима пре свега за модернизацију, односно готово изградњу нове пруге Београд-Ниш-Прешево.

То је, каже, потврђено у писму председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, истичући да је то најлепше писмо које је добио до сада из Брисела.

„Захвалан сам Фон дер Лајен што је истакла да је то прекретница у нашим односима. Јесте прекретница, јер та подршка превазилази све што смо заједно урадили и када погледате размере и снагу значај тог пројекта“, казао је он.

Рекао је да Србија и њени грађани сматрају Европу својом кућом и да зато желимо да дамо колико можемо свој допринос миру, кроз регионално повезивање, Берлинску конференцију и мини Шенген.

„Охрабрен поруком европских званичника надам се да ћу моћи ускоро да их угостим, како би разговарали о даљем убрзању нашег европског пута“, закључио је Вучић.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици приредио је вечерас пријем поводом обележавања 9.маја, Дана Европе. Пријему у Скупштини града Београда, поред председника Србије Александра Вучића, присуствовали су и председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Никола Селаковић, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, представници дипломатског кора, јавног живота.

Дан Европе, установљен je у знак сећања на почетак стварања Европске уније (ЕУ) и Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Пријем се одржава у сећање на 9. мај 1950. године, када је потписана Шуманова декларација, која је поставила темеље Европске уније, пројекта који је донео најдужи период без рата на Старом континенту.


Извор: Танjуг
Фото: Танjуг
 

28.април 2021. године 

ДОПУНСКА НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Ми смо мењале свој свет
-наставне и ваннаставне активности у немачкој покрајини Хесен-


Иако се због епидемиолошке ситуације настава у немачкој покрајини Хесен одвија од месеца новембра на даљину, наставници и ученици допунске наставе на српском језику редовно изводе све своје наставне и ваннаставе активности.
Месец март је био посвећен женама. Најмлађи ученици су на часовима српскога језика читали песме о мајци. Упознали су се са дирљивом поезијом Мире Алечковић и Бранка В. Радичевића, а затим инспирисани њоме и сами писали о својим мајкама и цртали портрете. Покушали си сликом и речју да покажу зашто је баш њихова мама – најбоља мама на свету. Као крајњи производ дечијег рада настала је и мала онлајн збирка, која је доступна следећем линку:

https://anyflip.com/sankv/zqcm 

Старији ученици су се упознали са знаменитим женама Србије. Након одслушане лекције имали су задатак да и сами направе мали истраживачки рад, а затим да својим вршњацима представе ко су биле жене које су имале довољно одважности и снаге да буду прве, у до тада, претежно мушким занимањима.

Животи познатих жена заинтересовали су их па су пожелели да историју оживе. Шест ученица допунске школе су се нашле у улогама Милице Хребељановић, Јефимије, Милунке Савић, Катарине Ивановић, Данице Томић и Јелисавете Начић у филму ,,Ми смо мењале свој свет“.  Филм је замишљен у виду шест монолога наводно пронађених у временској капсули. Премијерно је  приказан 9. априла 2021. године када је подељен на друштвеним мрежама, а пре филма приказани су најава и плакат, такође настали као резултат ученичког рада уз менторство наставника. Филм и најаву можете погледати на следећим линковима:
https://www.youtube.com/watch?v=DG2N18JAwRM 
https://www.youtube.com/watch?v=K6uBxNEdFiM 


Наставнице још једном похваљују своје ученике који, иако суочени са бројним обавезама због целокупне ситуације, редовно похађају наставу на српском и показују колико воле српски језик, историју и традицију.

 

23. април 2021. године

 

Селаковић: Немачка један од најзначајнијих економских партнера Србије


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Савезне Републике Немачке Хајком Масом.

Министар Селаковић је констатовао да је Немачка један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду, и да са наше стране постоји заинтересованост за даље унапређење економске сарадње.

Србија се, према речима шефа српске дипломатије, све више профилише као једна од најатрактивнијих светских дестинација за инвестирање, и у том смислу нам је веома драгоцена и корисна подршка Немачке у области дуалног образовања.

На састанку је било речи о предстојећем састанку на нивоу министара спољних послова у оквиру Берлинског процеса који ће се одржати 8. јуна, а саговорници су исказали интерес за што више конкретних пројеката и активности у оквиру ове иницијативе.

Министри су изразили наду да ће у наредном периоду доћи до закључивања споразума две државе у области културе.

Министар Мас поделио је задовољство због своје прве званичне посете Србији и чињенице да се она реализује поводом отварања нове зграде немачке амбасаде у Београду.

 

Отворена нова зграда Амбасаде Немачке у Београду


Министар спољних послова Немачке Хајко Мас свечано је данас отворио нову зграду Амбасаде Немачке у Београду.

Поред министра Маса, врпцу су симболично пресекли министар спољних послова Никола Селаковић, председник Скупштине Ивица Дачић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Мас је том приликом рекао да је нова амбасада модерна зграда и симбол односа две земље и подсетио да је Немачка Србији највећи билатерални трговински партнер, да су немачке компаније инвестирале велике своте у Србију, а и да је развојна сарадња у Србији интензивирана, те је преко ње инвестирано две милијарде евра.

„Средиште је реч која најбоље описује ово лепо здање. Оно се налази у срцу Београда, близу динамичног центра, и политичког срца земље“, рекао је Мас у свом обраћању.

 

  
Министар иностраних послова СР Немачке у посети Београду


Министар иностраних послова Савезне Републике Немачке Хајко Мас разговарао је са председником Републике Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем у одвојеним сусретима у Београду.

Председник Вучић истакао је да је посета шефа немачке дипломатије Србији потврда значаја политичког дијалога и унапређења билатералне сарадње Србије и Немачке.

Током разговора са министром Масом, председник Вучић нагласио је да Србија има најтешње економске односе са Немачком и убедљиво највећу тровинску размену, која је расла и у време пандемије током прошле године, као и да не постоји ниједан спољни партнер који нам је у економском смислу важан као Немачка.

О успешности сарадње наших земаља говори податак да је Србија између 2010. и 2020. године чак за 2,5 пута увећала трговинску размену са Немачком, а за 2,9 пута повећала извоз, као и податак да је пре неколико година укупан број запослених у немачким компанијама у Србији био 17.000, а да је данас већи од 70.000, казао је председник.

Вучић је подвукао да ће Србија у региону имати апсолутно конструктивну улогу и да ће тежити очувању мира, као и да није заинтересована за територије других, већ за сарадњу у областима културе, спорта, економије, а да је наш циљ снажна, економски јака и успешна Србија.

У разговору о дијалогу Београда и Приштине, председник је нагласио да се суштина напретка налази у миру, истакавши да је важно да се испуне сви споразуми који су потписани, пре свега Бриселски, и да се успостави ЗСО.

Председник је захвалио министру Масу, али и немачкој канцеларки Ангели Меркел, за сву помоћ и подршку развоју Србије у свим областима, указавши на то да ће се Србија трудити да, чувајући стабилност и радећи марљиво у будућности, покаже да заслужује чланство у ЕУ.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са министром спољних послова Немачке Хајком Масом да је Немачка један од најважнијих политичких и економских партнера и земља чија је подршка реформском процесу и европским интеграцијама од изузетног значаја за Србију. 

Председница владе је, указавши на чињеницу да је Немачка међу водећим привредним и спољнотрговинским партнерима, оценила, такође, да је ова земља и један од најзначајнијих страних инвеститора у Србији, с обзиром на то да у Србији послује око 400 компанија са немачким капиталом и да је она донела Србији подизање стандарда радне етике постигнувши значајан утицај на тржишту.
 
Брнабић је нагласила да је Србија чврсто опредељена за европски пут, као и наставак реформи и њихову имплементацију, како би се унапредио живот грађана, а да се пред Владом РС налазе важни задаци и велики изазови, пре свега, борба за здравље у јеку пандемије, која не може да успори завршетак реформи у области правосуђа, медијских слобода и важне реформе у области владавине права.

Влада Србије спремна је да направи крупне искораке у овим областима, уз подршку невладиног сектора и цивилног друштва, али и партнера из Европске уније и ОЕБС-а, и уз највећи друштвени консензус, закључила је премијерка.


 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић дочекао је шефа немачке дипломатије Хајка Маса, приликом његовог доласка у Београд, и са њим је данас, између осталог, разговарао о предстојећем министарском састанку Берлинског процеса, који ће се одржати 8. јуна, као и о пројектима и активностима у оквиру ове иницијативе.

Шеф српске дипломатије присуствовао је отварању нове Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду, након чега је испратио свог колегу, министра Маса.

 

21. април 2021.године

Потписан Меморандум о разумевању са Месером и Дрегером

Министар здравља Златибор Лончар потписао је данас у Франкфурту Меморандум о разумевању са компанијама Месер Техногас (Messer Technogas) и Дрегер Техника (Draeger Technik) који за циљ има бољу припрему националног здравственог система Србије за ванредне ситуације и изазове попут епидемије, рата, природних катастрофа.

Потписан Меморандум о разумевању са Месером и Дрегером
Меморандум су у централи Месер Техногаса у Бад Зодену (Хесен), након одржаних презентација те две компаније за српску делегацију и састанка министра Лончара са челницима две компаније, потписали у име Министарства здравља Србије министар Златибор Лончар, у име Месер Техногас Штефан Месер, а у име Дрегер Техника Штефан Дрегер.

Министар Лончар је, обраћајући се током презентације, казао да му је драго да је Србија захваљујући сарадњи са те две компаније и оним што је урађено у земљи по питању борбе против вируса корона дошла до резултата које препознаје цела Европа и цео свет.

Истакао је да је највећи производни погон за Западни Балкан компаније Месер за производњу кисеоника налази у Смедереву, у Србији, што значи да се ту не производи гас и оно што је неопходно само за нашу земљу, већ за цео регион.

"И захваљујући томе успевали смо да дневно испоручимо кисеоника за један дан више него што испоручимо месецима у обичним условима", казао је Лончар.

Када је реч о компанији Дрегер, Лончар каже да су они у Србији били ангажовани 24 часа, те да је наш здравствени систем успео да помогне бројним пацијентима управо захваљујући њиховом ангажовању.

"Преко 50 километара цеви за спровођење кисеоника направљано је за три месеца, а уобичајено је да се толико направи за четири године", истакао је Лончар и додао да су то само неки подаци који ће моћи да приближе каква се борба водила, каква је сарадња била и истакао да то није нешто чиме се задовољавају.

"Основни разлог наше сарадње је да заједничким напорима изађемо из пандемије, не знамо када ће то бити, али смо се договрили да радимо као и до сада, чак и више и да дођемо до стадијума да кажемо да смо пандемију ставили под контролу", казао је министар.

Такође, према његовим речима, разлог за сарадњу је да се уједно спреме за наредних 10 година и за свако будуће могуће изненађење.

"Да имамо међусобне односе који неће зависити од неке треће стране или било чега другог", казао је Лончар и додао да сматра својом обавезом да будућем Министарству здравља и министру остави такав однос са те две компаније да могу да им се обрате и да им затраже помоћ за све што је потребно здравственом систему Србије и пацијентима у нашој земљи.

Министар је навео да га радује што је данас видео нешто што није знао да су овде урадили и у том смислу навео нове антигенске тестове, за које каже да ће бити једни од најбољих, али и иновације посебно намењене деци и за терапију бола.

Министарство здравља и Месер потписаним Меморандумом постигли су заједничко разумевање да ће та компанија, у евентуалном ванредном стању, уложити све напоре како би приоритет дала важећим обавезујућим уговорима о снабдевању са српским здравственим установама, али не ограничено само на болнице.

Министарство здравља ће у ванредном стању снажно саветовати релевантне српске здравствене установе да оптимизирају и рационализују, у мери у којој је то могуће, потрошњу медицинских гасова, као и ротацију празних боца медицинских гасова у координацији са Месером.

Са Дрегер Техника, постигнуто је разумевање да та компанија у ванредном стању уложи све напоре како би високи приоритет био дат испоруци опреме у Србију коју захтева Министарство здравља, било испоруком нове опреме или резервних делова за постојећу.

Такође, договорено је и да ће локални тим Драгера бити потпуно посвећен давању највећег приоритета одржавању, замени и поправци уређаја и система у здравственом систему, како би омогућио пуни рад здравственог система.

Захтев за Меморандумом послало је Министарство здравља, а како је наведено у захтеву, током пандемије вируса корона Србија је са те две комапније наставила и побољшала одличну сарадњу остварујући кључни заједнички циљ спашавања живота бројних пацијената оболелих од Ковида-19.

То је постигнуто тако што је систему здравствене заштите обезбеђена континуирана испорука медицинских гасова и система за снабдевање гасовима, као и остале медицинске опреме као што су вентилатори и опрема за кисеоничко лечење пацијената у екстремним условима.

Компаније Дрегер је основана 1889. у Немачкој, а после првог патента - редуцир вентила за точење пива, бави се опремом која има везе са дисањем, како у медицини, тако и у области заштите, као што је ронилачка опрема или опрема за спасилачке екипе у рудницима.

Компанија има преко 15.000 запослених, а своје кћерке фирме у преко 50 земаља, док производне погоне има у Немачкој, Великој Британији, Чешкој, Чилеу, Француској, Индији, Јужној Африци, Кини, Шведској и УСА.

Дрегер је присутан више од 67 година у Србији, а тренутно је регионално представништво за Србију, Црну Гору, Северну Македонију и Босну и Херцеговину.

Месер Техногас је део "Мес сер Гроуп", једне од водећих светских компанија за производњу и дистрибуцију индустријских, лековитих и специјалних гасова и пратеће опреме.

Та компанија је једини произвођач кисеоника, азота, аргона, водоника и хелијума у Србији, а има три јединице за одвајање ваздуха у Смедереву и Бору, као и погоне за производњу гасних гасова и пунионице у Београду, Панчеву, Нишу, Краљеву, Новом Саду, али и у Никшићу у Црној Гори.

Месер Техногас има више од 70 дистрибутивних центара широм наше земље, сопствени инжењерски, инсталациони тим и тим за техничку службу, као и преко 50 цистерни и камиона, а током пандемије вируса корона у Србији је имао пресудну улогу у континуираном снабдевању знатно повећаних количина медицинских система за довод кисеоника и гаса како би се спасили животи небројених ковид пацијената.

 

21. април 2021. године

Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ


Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.

„Србија је остварила један од најбољих резултата у прошлој години упркос изазовима пандемије“, изјавио је Мартејн, посебно истакавши да је Србија била једна од ретких земаља којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста од 5% коју је дао прошле године.

Председник Вучић је додао да је Србија већ после првог квартала 2021. године на добром путу да оствари планирани раст од 6% како је и предвиђено, будући да је један од главних фокуса Владе Србије улагање у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција.

„Србија је 2020. године била у самом врху по приведном расту у Европи и уверен сам да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту“, рекао је председник Вучић и додао да је задовољан тиме што Србија и даље, упркос ситуацији везаној за пандемију, има изузетно јак прилив инвестиција.

Председник Вучић и Јан Кејс Мартејн разговарали су и о новом аранжману саветодавног карактера, који је од посебног значаја у светлу унапређења опште инвестиционе климе у Србији, као и у контексту још већег поверења инвеститора.

„Имајући у виду огроман напредак Србије у протеклих осам година, приоритетни циљ овог аранжмана биће да очува постигнуте резултате, али и да обезбеди подршку у даљем спровођењу структурних реформи усмерених на још бржи, снажнији и одрживији раст“, рекао је председник Вучић и захвалио ММФ-у и личном ангажовању Јана Кејса Мартејна на професионалној и стручној подршци на коју Србија умногоме рачуна.

Председник Вучић је истакао да ће Србија посебну пажњу посветити реформама у јавним предузећима, те да ће приоритети и даље бити улагања у инфраструктуру, стварање још боље климе за инвестиције, већа улагања у животну средину, науку и капиталне пројекте, што ће додатно и дугорочно допринети стабилном финансијском расту у наредним годинама.

 

19.април 2021.године

СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.

Он је, изражавајући забринутост због појаве нових сојева вируса, нагласио да је неопходно убрзати процес имунизације и показати међусобну солидарност.

Директор Светске здравствене организације за Европу је похвалио Србију на хуманости коју је показала донирајући вакцине земљама региона и омогућавајући вакцинацију онима који немају довољан број цепива за своје грађане.

Председница Владе је поручила да ће Србија и даље сарађивати са земљама региона и помагати у складу са својим могућностима.

Када је у питању пројекат „Мапа пута за здравље на западном Балкану 2021–2025“, изнето је и да ће, уколико то епидемиолошки услови дозволе, крајем године у Београду бити одржан регионални састанак, значајан за будуће унапређење сарадње држава региона у области здравствених изазова.
 

 

13. април 2021. године

Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

Како је указао, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења.

„Србија је одлучна и неће одустати од изналажења компромисног решења, које ће бити одрживо и за будуће генерације. Рад на изградњи поверења и инсистирање на позитивним политичким агендама је једини начин за изградњу трајног мира и стабилности у нашем региону“, закључио је Селаковић.

Трајан мир и стабилност, према његовим речима, могу бити остварени само уколико нико од учесника у дијалогу не буде наступао са максималистичким захтевима и инсистирао на потпуном понижењу оног другог.

Како је истакао, српски и албански народ, као два најбројнија народа на Западном Балкану, треба да пронађу начин да дођу до помирења и основа за сарадњу, како на плану економије, тако и у остваривању заједничких перспектива за чланство у Европској унији.  

„Београд је учинио искрене искораке у том смеру, тако што је један од иницијатора идеје о релаксирању протока људи, робе, капитала и услуга, популарно назване мини шенген“, истакао је министар.

Указујући да је Србија небројено пута показала да је опредељена за дијалог као једино средство за мирно, политичко решавање проблема на Косову и Метохији, Селаковић је истакао да су недавни избори у Покрајини потврдили да политички екстремизам међу Албанцима не губи на снази, већ да јача, што се могло видети током недавног предизборног процеса.

Министар је указао да су политички притисци на Србе настављени и након окончања изборног процеса, јер им је ускраћена правична заступљеност у привременим институцијама одлуком нове такозване владе у Приштини да српској заједници додели само једно министарство.

„Посебно угрожена категорија су Срби повратници који свакодневно живе у страху од напада. Подсећам вас да је јужна српска покрајина и даље област са најмањом стопом повратка расељених на свету”, рекао је министар и истакао да се само прошле године у нашој јужној покрајини догодило више од 80 напада и инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина и верски објекти.

Посебно забрињавајуће за српски народ на КиМ, напоменуо је Селаковић, јесте што је у протеклом периоду, а посебно током марта ове године, дошло до учесталих физичких напада на објекте Српске православне цркве.

„Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини, чију је изузетну универзалну вредност потврдио Унеско стављањем на Листу светске баштине, јесте и случај манастира Високи Дечани“, истакао је министар.

Такође, шеф српске дипломатије забрињавајућим је оценио и упад инспектора и полицајаца у Дом здравља у Штрпцу јануара ове године и претрес с намером да се пронађу вакцине против Ковида-19 из централне Србије.

„Иако то сматрамо упадом у здравствене институције, наша реакција је и овог пута била уздржана. Нисмо желели да својим одлукама изазивамо ескалацију и да политизујемо активности које су усмерене искључиво на заштиту јавног здравља. Организовали смо вакцинацију грађана са КиМ на три пункта у централној Србији и тиме јасно показали да је за нас живот људи на првом месту“, нагласио је министар.

Министар Селаковић поручио да Србија високо уважава активности мисије УНМИК на КиМ и да се залаже за њен што делотворнији рад у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања безбедности у Покрајини.

Селаковић је навео да међународне мисије на КиМ – УНМИК, Кфор, Еулекс и ОМИК под окриљем УН и у складу са Резолуцијом 1244, имају кључну улогу у очувању мира и заштити становништва.

„Подржавамо и уважавамо њихово ангажовање и напоре које улажу у овиру својих мандата, у заједничком циљу стварања услова за миран и безбедан суживот становника Косова и Метохије. Српско и друго неалбанско становништво на КиМ има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности и браном од самовоље привремених инситуција у Приштини“, нагласио је министар.

То, како је указао, потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму како би доследно спроводиле Резолуцију СБУН 1244.

Селаковић је додатно истакао важност међународних снага Кфора и указао да сваки једнострани покушај да се неком другом додели, или да неко преузме део мандата и обавеза Кфора - представља кршење Резолуције СБУН 1244.

Такође, министар је напоменуо да је неприхватљиво доношење једностраних одлука о формирању приштинског „Министарства одбране“ и отпочињању процесa трансформације, тзв. „Косовских безбедносних снага“ у тзв. „Војску Косова“.

Министар Селаковић је на почетку обраћања уложио протест због злоупотребе видео формата седнице од стране представнице Приштине, иза које је била истакнута застава самопроглашеног „Косова“, што је учинио и представник Русије.


У наставку, интегрална верзија говора министра спољних послова Николе Селаковића:


Поштовани председниче Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Уважени чланови Савета безбедности,

На почетку, желим да уложим протест због злоупотребе видео формата ове седнице од стране представника Приштине за истицање симбола тзв. државности Косова. Упркос томе што су представници Приштине у више наврата били упозорени, на претходној седници и од стране председника Савета безбедности, да су овакве злоупотребе седница Савета безбедности апсолутно неприхватљиве и да представљају флагрантно кршење правила СБ о учешћу представника ПИС у Приштини, на основу члана 39 Правила процедуре СБ УН, поново се суочавамо са њиховим беспризорним непоштовањем правила овог уваженог тела.  Дозволите да поновим наш позив да се предузму неопходни кораци како би се спречиле овакве злоупотребе.

Изузетнo ми је задовољство што се обраћам овом цењеном телу на седници посвећеној раду Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији. На почетку желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у примену мандата УНМИК, као и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања безбедности у Покрајини.

Господине председниче,

У протеклом периоду суочени смо са политичком нестабилношћу на Косову и Метохији. Недавно смо имали изборе у Покрајини који су нажалост потврдили да политички екстремизам међу Албанцима не губи на снази, већ напротив, постаје све јачи. Били смо сведоци такмичења међу албанским политичким лидерима у томе који је бољи начин да се испровоцира инцидент у српским срединама, како би се добили додатни политички поени албанског бирачког тела. Под изговором измена бирачког списка великом броју Срба на Косову и Метохији ускраћено је једно од основних политичких права - могућност да бирају своје политичке представнике. Од приближно 140.000 грађана Косова и Метохије који су избрисани са бирачког списка током последњег изборног процеса, 85% њих су Срби.

Упркос бројним изазовима и проблемима, српски народ на Косову и Метохији је високом излазношћу и убедљивом победом Српске листе, која је освојила свих десет посланичких места опредељених за српске представнике, показао да га ништа не може спречити да одлучно стане у одбрану свог положаја. Политички притисци на Србе настављени су и након окончања изборног процеса, јер је Србима ускраћена правична заступљеност у привременим институцијама одлуком нове такозване владе у Приштини да српској заједници додели само једно министарство.

Поштовани чланови Савета безбедности,

Нажалост, нисмо само током изборних активности били сведоци неразумне антисрпске политике привремених институција у Приштини. Она иде толико далеко да су у јануару ове године инспектори и полицајаци из Приштине упали у Дом здравља у Штрпцу, на југу Косова и Метохије и извршили претрес с намером да пронађу вакцине против Ковида-19 из централне Србије, које нису пронашли. То је учињено уз демонстрацију силе, претње хапшењем директору Дома здравља, медицинском особљу и лекарима. У тренутку када се цео свет бори против пандемије и када су вакцине једино средство да се стане на пут изазову, а Србија показује подршку и солидарност донирањем вакцина и медицинске опреме свима у региону којима су оне неопходне, Приштина жели да уништи вакцине само зато што су из централне Србије. Док се читав свет захваљује лекарима, који су поднели велике и херојске жртве у борби против вируса, привремене институције у Приштини нападају српске лекаре због тога што раде свој посао.

Иако сматрамо да су упади у здравствене институције, наша реакција је и овог пута била уздржана. Нисмо желели да својим одлукама изазивамо ескалацију и да политизујемо активности које су усмерене искључиво на заштиту јавног здравља. Организовали смо вакцинацију грађана са Косова и Метохије на три пункта у централној Србији и тиме јасно показали да је за нас живот људи на првом месту. Србија је и даље спремна да помогне свима којима је помоћ неопходна и апелујемо на разум и одговорност, посебно у овако тешким временима.

Господине председниче,

Напади усмерени на Србе и њихову имовину су све бројнији. Само прошле године у нашој јужној покрајини догодило се више од 80 напада и инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина и верски објекти. Према подацима Мисије ОЕБС на Косову и Метохији у другој половини прошле године број инцидената повећан је за више од 30% у односу на 2019. годину. Зато се не можемо сложити са оценом да је „безбедносна ситуација на Косову стабилна, са неколико инцидената чија су мета биле невећинске заједнице“. Прошлог викенда се, рецимо, догодио ничим изазван физички напад групе Албанаца на два српска младића у северном делу Косовске Митровице.        

Посебно угрожена категорија су Срби повратници који свакодневно живе у страху од напада. Чињеница да је једна повратничка породица седам пута била мета напада, јасно показује колико су они који не желе Србе на Косову и Метохији упорни у застрашивању и протеривању ионако малог броја повратника. У Приштини апсолутно не постоји ни трачак политичке воље да се 212.995 расељених Срба који 22 године живе ван Косова и Метохије врате у своје домове. Од 1999. године стопа одрживог повратка интерно расељених лица на Косову и Метохији је само 1.9%, што према подацима УН званично представља најмањи проценат повратка прогнаног становништва након неког конфликта било где у свету.   

Истовремено, док хапсе интерно расељена лица, приштинске власти врше најснажније притиске на Специјализована већа у Хагу. Циљ је потпуно онемогућавање даљег процесуирања низа случајева против припадника терористичке ОВК за тешке злочине почињене током сукоба на Косову и Метохији, како према Србима, тако и према припадницима других националности. Недавно је и председница Специјализованих већа Трендафилова упозорила да ће, уколико се притисци наставе, то имати врло драматичне последице по процесе који се воде. Председница Трендафилова као веома проблематичну појаву издваја и застрашивање сведока, који су кључни за успешно вођење поступака и доношење одговарајуће пресуде.

Иако се предуго чекало са подизањем оптужница, сматрамо похвалним то што су коначно предузети напори да се казне бројни тешки злочини почињени током ратних сукоба пре нешто више од две деценије, али и по доласку међународних снага на Косово и Метохију. До данас, рецимо, нико није одговарао за убиства и отмице 17 новинара, што је у овом тренутку највећи број нерешених случајева убијених и киднапованих новинара у Европи. Такође, нису се пред лицем правде нашли починиоци ниједног од масовних злочина почињених над српским цивилима после 1999. године. Подсетићу вас на само неколико њих: у селу Старо Грацко убијено је 14 српских жетелаца, у нападу на аутобус „Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева погинуло је 12 и рањено 43 расељених Срба, а у Гораждевцу код Пећи непознате особе су из аутоматског оружја пуцале на децу која су се купала у реци Бистрици. Тада је убијено двоје српске деце, а четворо је тешко рањено.         

Очекујемо наставак подршке мисије Еулекс Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, као и њено додатно ангажовање у области владавине права. Посебну пажњу треба посветити заштити сведока, као и утврђивању судбине несталих лица.

Међународне мисије на Косову и Метохији – УНМИК, Кфор, Еулекс и ОМИК, које под окриљем Уједињених нација и у складу са Резолуцијом 1244 (1999), чине саставни део међународног цивилног и безбедносног присуства у нашој јужној покрајини имају кључну улогу и изузетан допринос очувању мира и заштити становништва. Подржавамо и уважавамо њихово ангажовање и напоре које улажу у овиру својих мандата, у заједничком циљу стварања услова за миран и безбедан суживот становника Косова и Метохије. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности и браном од самовоље привремених инситуција у Приштини. То додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму како би доследно спроводиле Резолуцију СБУН 1244.

Желим додатно да истакнем важност међународних снага Кфор и укажем да сваки једнострани покушај да се неком другом додели, или да неко преузме део мандата и обавеза Кфора представља кршење Резолуције СБУН 1244 и потенцијални је извор нестабилности и тензија. Подсетићу вас да Приштина, противно међународном праву, уз потпуно игнорисање интереса и ставова српске заједнице у Покрајини, не одустаје од планова да на простору Косова и Метохије инсталира новог безбедносног актера. Неприхватљиво је доношње једностраних одлука о формирању „Министарства одбране“ и отпочињању процесa трансформације, тзв. „Косовских безбедносних снага“ (КБС) у тзв. „Војску Косова“. Желим поново да истакнем да овакви једнострани потези Приштине представљају грубо кршење Резолуције СБУН 1244 и Војно-техничког споразума, по којима искључиво Међународне безбедносне снаге, односно Кфор, имају мандат за све војне аспекте безбедности на простору Косова и Метохије.        

У том смислу додатни разлог за забринутост изазива и најава изградње највеће базе „Косовских безбедносних снага“ у јужном делу Косовске Митровице, што Срби на северу Косова и Метохије доживљавају као најотворенију провокацију и претњу њиховој физичкој безбедности.

Поштоване чланице Савета безбедности,

За српски народ на Косову и Метохији је посебно забрињавајуће што је у протеклом периоду, а посебно током марта ове године, дошло до учесталих физичких напада на објекте Српске православне цркве. Само у току две недеље чак седам православних објеката у Покрајини нашло се на мети вандала и то у тренутку када се сви присећамо мартовског погрома из 2004. године над Србима и српским светињама на Косову и Метохији. Понижавајуће је стање у којем се налази српска културна и духовна баштина на простору Косова и Метохије, укључујући и четири споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска (Високи Дечани, Богородица Љевишка, Грачаница и Пећка Патријаршија). Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини, чију је изузетну универзалну вредност потврдио Унеско стављањем на Листу светске баштине, јесте и случај манастира Високи Дечани.

Цењене чланице Савета безбедности,     

Сасвим је јасна нервоза Приштине, јер пројекат такозване независности данас не признаје више од половине чланица Уједињених нација, укључујући и пет чланица Европске уније. Међутим, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења. Управо је недостатак поверења један од основних проблема у дијалогу Београда и Приштине. Договор се не постиже запаљивом реториком и провокацијама, као што су најаве о уједињењу и стварању велике Албаније или о плановима изградње највеће базе тзв. Косовских безбедносних снага на северу Покрајине.

Подсетићу да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини у прошлости више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније. Члан његове странке је прошлог викенда јавно поручио да ће се самопроглашено Косово и Албанија ујединити, цитирам, „пушком и барутом или референдумским кутијама“.

Не морам да објашњавам зашто овакве опасне идеје представљају директну претњу миру и стабилности. Њима се крши Резолуција 1244, континуирано дестабилизује не само наша јужна покрајина, већ и читав регион, а ни у чему не доприносе процесу дијалога, већ га изнова онемогућавају.

Небројено пута смо показали да смо опредељени за дијалог као једино средство за мирно, политичко решавање проблема на Косову и Метохији. И данас, након вишегодишњих преговора, али и неиспуњавања договореног и сталних једностраних потеза и провокација од стране привремених институција у Приштини, ми смо и даље спремни да седнемо за сто и разговарамо.

Спремни смо за дијалог, али не и за уцене и претње, а посебно не за ултиматуме које је и недавно изнео председник владе привремених институција самоуправе у Приштини. Подсетићу вас на његове изјаве да ће дијалог бити ниско на листи приоритета власти у Приштини. Запањујуће је како Приштина ултиматуме, који у потпуности подривају сваку шансу за дијалог, на шта је указала и Европска унија, назива „принципима“ и како упорно инсистира на томе да Београд призна једнострано проглашену независност „Косова“, након чега би, сматрају они, све остало било решено. У чему је онда сврха дијалога ако се само очекује да Београд призна тзв. Косово? Да ли дијалог значи да једна страна треба да одустане од свега, а друга да добије све? И да ли дијалог, по мишљењу Приштине, претпоставља да се не испуњава оно што је договорено?        

Подсетићу вас да Приштина и даље одбија да испуни своје обавезе из до сада постигнутих споразума и не пристаје да се о њиховој примени разговара у оквиру дијалога. А ситуација је врло једноставна - у априлу 2013. године потписан је први споразум у Бриселу који је предвиђао четири обавезе: једну за Приштину и три за Београд. Београд је испунио све обавезе, док је једина обавеза коју су имале привремене институције у Приштини - формирање Заједнице српских општина - није испуњена већ 2.917 дана. Заправо, 19. априла се навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а Приштина одбија да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина.

Поштовани господине председниче,

Без обзира на обесхрабрујуће поруке из Приштине и чињеницу да дијалог траје већ дуги низ година, Србија је одлучна и неће одустати од изналажења компромисног решења, које ће бити одрживо и за будуће генерације. Трајан мир и стабилност могу бити остварени само уколико нико од учесника у дијалогу не буде наступао са максималистичким захтевима и инсистирао на потпуном понижењу оног другог. Српски и албански народ, као два најбројнија народа на Западном Балкану, треба да пронађу начин да дођу до помирења и основа за сарадњу, како на плану економије, тако и у остваривању заједничких перспектива за чланство у Европској унији.  

Београд је учинио искрене искораке у том смеру, тако што је један од иницијатора идеје о релаксирању протока људи, робе, капитала и услуга, популарно назване „мини шенген“.

Што се Србије тиче, уверени смо да је рад на изградњи поверења и инсистирање на позитивним политичким агендама једини начин за изградњу трајног мира и стабилности у нашем региону. Житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци, не заслужују ништа мање од тога.

Хвала на пажњи.
 

13. април 2021. године

Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.

Селаковић је истакао да, наспрам тврдњи политичара из Приштине о 20.000 силованих Албанки, стоје подаци Комисије за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији, које имају информације о 912 силованих особа, међу које, међутим, нису убројане Српкиње жртве насиља.

„Дозволите да истакнем да Србија осуђује сваки акт сексуалног насиља у конфликтима и залаже се за остваривање правде за све жртве. Број жртава свакако не умањује стравичан ефекат оваквог вида насиља на сваку жртву појединачно, али исто тако, спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде и води политизацији и успоравању процеса помирења“, казао је Селаковић.

Када је реч о оптужбама за геноцид, министар Селаковић је констатовао да оне само доказују да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње, пропаганди и отвореном непријатељству према српском народу.

„Свакодневним изјавама желе да прикажу да је Србија крива за све и да је над Албанцима извршен геноцид, а све како би сакрили сопствену одговорност за почињене злочине“, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је истакао, свако ко зна шта дефиниција геноцида подразумева, схватиће да није Србија нешто учинила, већ да је управо српски народ жртва „државотворног“ пројекта косовских Албанаца, заснованог на опасној идеји етнички чистих територија, о чему сведочи и више од 200.000 протераних Срба са КиМ.

„Уверени смо да цивилизован свет неће бити спреман да саучествује у прикривању и заташкавању њихових злочина и да ће им бити упућена јасна порука да морају преузети одговорност за своја дела“, казао је Селаковић.

Он је подсетио да је у Приштини до 1999. године живело око 40.000 Срба, а да их је данас само двадесетак, да је у Пећи живело око 17.000 Срба, а да су данас тамо само српске монахиње у Пећкој Патријаршији, да је у Призрену пре рата живело око 12.000 Срба а данас само 17 породица, а да је у Урошевцу од 10.000 Срба који су тамо живели пре рата остала само породица српског свештеника.
 

 

Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.
 
„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.
 
Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.
 
Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.
 
Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.
 
Миљана Милић, петнаест година,
Владимир Милић, дванаест година,
Миомир Младеновић, четрнаест година,
Драган Димић, три године,
Јулијана Брудар, десет година,
Оливера Максимовић, дванаест година,
Мирослав Кнежевић, тринаест година,
Дајана Павловић, пет година,
Стеван Павловић, осам година,
Марко Симић, две године,
Милица Ракић, три године,
Иван Иванчић, седам година,
Марко Ивановић, три године...
 
И тако, осамдесет девет имена, и то не само српских.
 
Бесмисао пуког убиства није бирао. Шеснаесторо деце, од две до седамнаест година, из породица Ахметај и Хасани, убијено је у колони која се враћала кући, у Призрен.
 
То је, у једном наслову, на Западу, једноставно објашњено као "трагична грешка". Смрт која је стигла Марка Роглића, Милана Игњатовића, Гордану Николић, Ирену Митић, Милицу Стојановић, Бојану Тошовић, Бранимира Станијановића, нашу Сању Миленковић... није могла да рачуна, нити да добије чак и такво објашњење.
 
Те смрти нису, за оне који су их посејали, биле ни трагичне, а још мање грешка. То је био само изговор, бедни изговор.
 
Биле су намера, биле су јасна одлука, преки суд над једном земљом, над њеним људима, над њеном децом.
 
И зато данас нећемо да лицитирамо око именовања свега што се, током пролећа 1999. године догодило. Јер догодио се злочин, тежак и страшан. И догодила се агресија, не ни бомбардовање, ни интервенција, ни кампања, ни операција. Догодила се агресија. Напад на суверену земљу, без одлуке Уједињених нација, без оног довољног разлога који би представљао напад тадашње Југославије на неку суседну, или НАТО државу.
 
Никога Србија односно Савезна Република Југославија тада није напала. Напали су нас, са једним циљем. Да нас поразе, да нас убијају, и на крају да нам одузму део територије.
 
И колико год данас анализирали ствари, како год и колико год оштри и критични били према себи, нашој тадашњој политици, нашем тадашњем руководству, јасно је да су Савезна Република Југославија и Србија тада остављене готово без избора. Избор је био језив, или губитак територије и људи са једне стране или потпуни нестанак српске државе, морала, части, српског духа, имена и презимена. И нисмо могли да не изгубимо. Деветнаест великих напало је једну малу земљу, Савезну Републику Југославију. Напали су Србију и Црну Гору. И чак и кад не говоре данас, у једној од две независне земље о томе, то су чињенице. А та мала земља, и тај мали народ, свима њима, њих деветнаест великих и моћних, одржала је час из оног најважнијег, части, морала и љубави према слободи коју један народ може да има.
 
Да, правду, правду да не заборавимо. Свих тих деветнаест великих и данас ће немушто говорити о свом војничком успеху, избегавати одговоре на питања, а замислите, један мали, само бројчано мали српски народ, тај мали али величанствени народ, са тугом, сузом у оку поносно се присећа свог отпора и борбе против деветнаест окрутних и бахатих.
 
Изгубили смо много, изгубили смо очеве, браћу, супружнике, децу, али образ и српско срце још су ту, да чувају Србију која је вечна и неуништива.
 
Изгубили смо децу, изгубили смо људе, изгубили смо контролу над великим делом територије, изгубили смо милијарде због уништене инфраструктуре и привреде.
 
И све што нам је остало било је тело једне измучене, уништене земље, земље у распадању, измрцварене, опљачкане, изранављене, пусте, и криве, осуђене за све што се не само деведесетих, него и током читаве историје, догађало.
 
Земље, која ни десет година после агресије није имала снаге да се усправи, подигне, и ради било шта друго него да ћути, или да сагне главу и покорно се извињава, за све, чак и за своје мртве, чак и за своју убијену децу.
 
Данас, то више није та пропала, измучена, разорена, измрцварена Србија.
 
Данас, то је Србија, која је поново пронашла и своју снагу и свој понос.
 
Србија која ствари назива правим именом.
 
Србија која је окренула леђа рату и поразима, и кренула да ради.
 
Србија која је устала, стала на своје ноге и добила свој глас.
 
Србија коју, чак и кад јој не верују, слушају. Која је способна, која расте, и више није део проблема. Србија која јесте и биће, бар ћемо ми дати све од себе, баш оно решење које омогућава читавом региону живот у миру и разумевању.
 
И та Србија, данас, када је у свету и даље много више бомби, него вакцина, у регион шаље, не бомбе, већ баш те вакцине. Данас је спремна и да их производи, и за само неколико месеци то ћемо да учинимо, али не само за себе, већ и за друге, за цео Балкан.
 
Спремни смо, и хоћемо да помогнемо.
 
Нисмо спремни, и нећемо да ћутимо, нити да будемо, поново понижени.
 
Право на то не црпимо само из жртава које смо имали, него и из чињенице да смо одавно престали да гледамо само друге и тражимо грешку и кривицу само у њима, а не понекад и у себи.
 
Погледали смо се и признали. И сваки губитак, и сваки пораз, и сваки злочин који је неко у наше име починио, сваки промашај и сваку погрешну политику.
 
И не радимо више ништа што би било кога могло да угрози.
 
Радимо, радимо, радимо све више и растемо, јачамо са само једним циљем да будемо најбољи у економији и образовању, здравству, у култури, науци, спорту...
 
И хоћемо да будемо безбедни, на свом. Хоћемо да нам војска буде много јача него што је била те деведесет девете.  Да никада више не дођемо у ситуацију да нам неко убија децу, руши земљу, или наш народ протерује.
 
Хоћемо да останемо слободни, да сами одлучујемо о својој судбини, и да нам нико више не одузме све, а да нам не да ништа.
 
А ништа је данас, и то ћу да понављам колико год буде потребно, идеја, неких великих, моћних, али и оних који им служе, идеја да нас „Косово“ призна, не бисмо ли ми признали „Косово“.
 
Није нам потребно то признање. И нећете од Србије добити гажење ни по нашим жртвама, гажење по нашој историји, гажење по нашој прошлости, али и гажење по нашој будућности. Добићете одговор разумних, и добрих и одговорних људи. Потребан нам је компромис. Потребно нам је испуњавање свих оних обавеза које смо преузели и ми и Приштина, а само их ми испунили.
 
И није то наш каприц. Није то ни фантазмагорија о неком српском свету који хоћемо да створимо.
 
И данас када нам прете формирањем Велике Албаније, када кажу да нема ништа од Заједнице српских општина, наше је да будемо мирни, да бринемо о нашем народу на Косову и Метохији, али да свим тим великим, моћним јасно поручимо да нисмо слаби као што смо били, да ћемо умети да сачувамо своје, не дирајући ни у шта туђе. Уосталом, Србија није и неће бити шака зоби за сваку белосветску врану која би да је позоба. И оне који су искористили снагу и силу деветнаест бахатих и окрутних само молим да нам не прете. Молим, молим их, да нам не прете. Да не мисле да је Србија сломљена и да неће имати снаге да одговори. Молимо вас, вас молимо, наше албанске комшије, да нам не претите. И молимо све друге, који су своју окрутност према Србији показали, да вам у томе не помажу. Само то молимо и ништа више.
 
А одговараћемо позивима на мир, позивима на компромис, и увек добром вољом, јер не желимо да имамо поново децу убијану. И не желимо да туђа деца поново страдају. Али не потцењујте Србију, и не гледајте Србију онаквим очима као што сте то чинили 99. године.
 
Србија данас је много снажнија, много јача. Србија данас је јединствена и уједињена, а не подељена. Србија данас има све неупоредиво снажније и боље него 99. од економије до наше војске. И никада никоме нећемо да претимо, већ само вас молимо и тражимо да нас поштујете и ништа више.
 
Ми данас градимо путеве, који ће да нас повежу, и са собом, и са регионом и са светом. И до краја године радићемо на осам ауто-путева, на осам вена читавог Балкана, не само Србије, осам путева мира и сарадње.
 
Само луд човек би то мењао за рат, за мртву децу, за рушење и нови губитак. И да, хоћемо да имамо најближе односе са свима који су у агресији на лепу Србију учествовали, опростили смо одавно, али не, и баш никада нећемо заборавити. И не тражите то од нас. Тог једног дана, сваке године, подсећаћемо и себе и вас. Вас деветнаест најмоћнијих, најснажнијих, највећих по сили и снази, не баш по части и моралу. Подсећаћемо и вас и нас, баш зато да се никада не би поновило. Не нама, већ ни једном другом слободољубивом народу на свету.
 
И ако имамо неку понуду, она данас гласи: спремни смо да од целог Балкана направимо победника, да свако на њему добије, све док нико не покушава да само Срби буду губитници.
 
И уопште није тежак пут до тога.
 
Потребно је само да се поштујемо, разумемо и не покушавамо једни друге да понизимо.
 
Да не дирамо у оно што је свако најтеже и најкрвавије платио. Слободу. А ми, Срби, знамо колика је цена слободе.
 
У право да је имамо, да је чувамо и да се сетимо свих жртава које су у њу уграђене.
 
А у нашу су уграђена и наши порази, наши животи и наша деца. И животи наших херојских пилота, и наших дивова са Кошара и Паштрика, и наше деце, невине, потпуно невине, а криве само зато што су живела у Србији.
 
Превелика је то цена да бисмо о њој ћутали.
 
Зато што би то значило да смо спремни на још један пораз, на још једно понижење.
 
А нисмо.
 
И када сви буду ћутали, ми ћемо да понављамо.
 
Једно дете дневно, и мало више од тога. Толико сте нам убијали. Током агресије коју ни сами нисте разумели зашто сте је проводили.
 
И понављаћемо то, баш да нам се не би догодило поново.
 
Са посебним пијететом испуњавамо нашу обавезу да одамо почаст свим невиним српским жртвама које су положиле свој живот на олтар отаџбине, како цивилима, тако и нашим јуначним војницима  и полицајцима, херојима Кошара, Призрена, Митровице.
 
Данас за нас Србе, живот на Косову и Метохији личи на Пут суза (Via Dolorosa), на успињање последњим снагама на Голготу, али ми не бисмо ни били Срби да нисмо кадри, и „на страшном месту постојати“.
 
И данас, и вечерас могу да закључим уз једну важну реченицу. На тлу Европе постојала је, а данас снажнија него икада, постоји несаломива, непоколобљива, непокорива и никада покорена Србија.
 
Нека је вечна слава свим жртвама НАТО агресије и сви заједно ускликнимо живела слободна и поносна Србија“, рекао је председник Вучић.
 

 

 

СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ - ИНТЕРАКТИВНА МАПА  

Example fallback content: This browser does not support PDFs.Please download the PDF to view it: Download PDF.

 

 

Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.
 
„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
  
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је казао да погром превазилази све остале злочине, јер је он, не само чин, већ намера, политика, предумишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.
 
„Немамо права да то прећутимо“, поручио је председник Србије и истакао да имамо обавезу да будемо победници без крви и рата, најбољи у економији, здравству, спорту, образовању и свему осталом што чини развој и напредак.
 
„Желимо исто и другима да се баве собом и буду успешни, јер смо свесни да је злочин алатка губитника, а победницима то није потребно, они памте, али опраштају и иду даље, док се губитници врте у истом зачараном кругу. Ми Срби то више нећемо да будемо, хоћемо будућност, у којој ћемо да памтимо, али из које нећемо да се враћамо. Знамо шта се дешавало и то називамо правим именом,“ закључио је председник Вучић.
 
 
Састанак са шефом Делегације Европске уније
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о наставку борбе против пандемије Ковид-19 и изазовима у процесу масовне вакцинације, као и о динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и стабилности у региону.  
 
Председник Вучић je захвалио на подршци коју ЕУ пружа Србији у условима пандемије и изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс.
 
 „Србија се међу првима прикључила овом програму чиме је још једном показала да је поуздан партнер Европске уније“, истакао је председник Вучић и нагласио да је наша земља заузела озбиљан и одговоран приступ борби против пандемије, о чему сведоче свеобухватне мере које је донела Влада Србије у циљу очувања здравља и живота људи, како грађана Србије, тако и у окружењу.
 
Амбасадор Фабрици је пружио уверење да ће ЕУ наставити да пружа пуну солидарност Србији. Европска комисија је прошле недеље најавила издвајање 12 милиона евра за Србију из Фонда солидарности ЕУ, што је још један показатељ подршке ЕУ Србији од избијања пандемије. ЕУ ће наставити да ради на томе да обезбеди праведну и глобалну дистрибуцијy вакцина. У том погледу амбасадор Фабрици је истакао важност Ковакс програма. ЕУ и Тим Европа, као прави глобални донатор, већ су обећали више од две милијарде евра за овај програм. Амбасадор се позитивно осврнуо на допринос Србије Ковакс програму и честитао на резултатима које Србијa остварује у процесу вакцинације, као и на правовременим и одлучним мерама које су предузете у борби против корона вируса.
 
Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија искрено посвећена даљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.
 
Амбасадор Фабрици је истакао да упркос актуелним изазовима проузрокованим пандемијом, ЕУ држи питање проширења врло високо на својој агенди, с обзиром на нову методологију коју ће представити Европска комисија.
 
Председник Вучић је истакао да Србија очекује од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре, као и да је наша земља спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката. С тим у вези су разговарали и о конкретним заједничким инфраструктурним пројектима.
 
„Наставићемо да радимо интензивно на испуњавању европске агенде, са циљем отварања нових поглавља и бржег напретка на путу ка чланству у ЕУ“, закључио је председник Вучић.
 
Председник Вучић и амбасадор Фабрици су размотрили процес усклађивања законодавства Србије са законодавством Европске уније, и сагласили се да је потребан енергичнији рад у области владавине права.
 
Двојица саговорника разговарали су и о реформи правосуђа, укључујући уставни процес, борби против корупције, слободи медија и обнови међустраначког дијалога.
 
Амбасадор Фабрици је посебно истакао потребу за конкретним унапређењима како би се обезбедио погодан амбијент у ком слобода медија и улога цивилног друштва могу да се реализују несметано и без притиска.
 
Председник Вучић је посебно нагласио да се залаже да представници свих медија раде свој посао у атмосфери потпуне слободе изражавања и да томе остаје и лично посвећен, будући да је слобода медија једна од највећих тековина демократије.
 
 

 

 

 

08. март 2021. године

 
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
 
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ. 
 
„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.
 
Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.
 
Шеф српске дипломатије указао је да је наша земља благовремено успоставила нормативни и институционални оквир којим је уредила спречавање злоупотребе у тој области, као и да је основано Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал, посебно одељење суда и посебна полицијска јединица. 
 
Србија се, како је нагласио министар, на плану борбе против корупције води постулатима Конвенције УН против транснационалног организованог криминала и Конвенције УН за борбу против корупције. 
 
Селаковић је издвојио напоре Агенције за спречавање корупције, као независног државног органа, у заштити јавног интереса, изградњи индивидуалног и институционалног интегритета, јачању транспарентности и одговорности јавне управе.
 
„Снажно осуђујемо све форме тероризма, укључујући екстремизам и радикализам, и залажемо се за њихово потпуно искорењивање, спроводећи ту и релевантне резолуције и конвенције УН и Глобалне антитерористичке стратегије УН“, истакао је шеф српске дипломатије.
 
За ефикасну и успешну борбу против ових комплексних феномена, каже Селаковић, од пресудне важности је изградња капацитета наших друштава и држава, уз размену искустава на регионалном и глобалном нивоу.
 
Селаковић је захвалио јапанском амбасадору Хикихари на вештини вођења преговора на усаглашавању Кјото декларације и њеном усвајању, која је, како је истакао, важан показатељ посвећености креирању и очувању институционалног оквира за превенцију криминала као једног од главних предуслова у промоцији циљева одрживог развоја.
 
„Давне 1970, када је Јапан први пут био домаћин овог скупа, показали смо снажну политичку вољу да на проблем укажемо. Данас морамо ту вољу и решеност да реафирмишемо и конкретизујемо опипљивим потезима“, рекао је шеф српске дипломатије.
 

 

07. март 2021. године
 
 
Председник Вучић: Отварање фабрике „Континентал аутомотив“ велики дан за Србију
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању фабрике компаније „Континентал аутомотив Србија“. Председник Вучић je поручио да је отварање једне од најмоћнијих компанија у Новом Саду велики дан, и да то показује колико су у последње три године напредовали Нови Сад, Војводина и цела Србија.
 
„Ако сањате и циљеве постављате високо, радите вредно и марљиво, онда се и снови остварују. Данас је велики дан за Србију! Бескрајно сам срећан и поносан на земљу у којој живимо, као и на људе који раде у Kонтиненталу”, рекао је председник Вучић.
 
Он је захвалио свима који су учествовали у пројекту, представницима компаније „Континентал аутомотив Србија“ на одлуци да инвестирају у Нови Сад и у Србију, али и домаћим инжењерима, који су умели да прикажу нашу памет у најбољем светлу и марљив рад.
 
Председник Вучић је истакао да је Развојно-истраживачки центар у Новом Саду трећи центар ове компаније по броју људи, иза Немачке и Румуније, а већ испред Аустрије и Француске.
 
„Верујем да ће у овој фабрици само на почетку радити 500 људи, као и да ћемо гринфилд инвестицију да отварамо 2022. године”, рекао је председник.
  
Председник Вучић је подсетио да је пуно фабрика отворено у претходном периоду широм Војводине, у готово свим окрузима.
 
„Увек те немачке фабрике доносе велики бољитак, веће плате и сигуран посао, али и већу озбиљност и одговорност“, навео је председник Вучић и додао да Србија без Немачке не би могла да буде тако успешна у економији, као што је сада и да буде међу земљама у Европи које најбрже расту.
 
„Верујем у made in Serbia, као што смо ми веровали у made in Germany“, навео је председник Вучић.
 
Истакао је да је много захвалан канцеларки Ангели Меркел на свој подршци Србији у претходном периоду додајући да је увек чинила само добро Србији и помагала и у најтежим тренуцима.
 
„Ми никада нећемо заборавити колико нам је помогла у довођењу немачких инвеститора и у решавању неких регоналних проблема и тиме отворила пут искреног пријатељства Немачке и Србије“, поручио је председник.
 
У фабрици „Континентал аутомотив Србија“ у Новом Саду ће се производити напредни електронски системи за управљање возилом, а вредност инвестиције је 140 милиона евра.
 
Отварању фабрике присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, министарка привреде Анђелка Атанасковић и други представници државе и Новог Сада, као и челници немачке компаније.
 
 

 

 

04. март 2021. године


Селаковић: Биће притисака, аргументима бранити позицију Србије


Министар спољних послова Никола Селаковић каже да Србија може да очекује притисак и из Брисела и из Вашингтона по питању KиМ, а да Београд треба да се бори и брани своју позицију и аргументовано штити националне и државне интересе.

„То није једноставно. А да ли је било тренутака на састанцима у Берлину који нису пријатни, свакако да их је било, поготово када се наше позиције разликују. Али то је разлог више да се дође у Берлин, да се разговара о томе. Ако треба да се долази и небројено много пута”, рекао је Селаковић за Танјуг, на крају посете Немачкој, а одговарајући на питање постоји ли разумевање за наш став и да ли очекује притисак из Берлина и из Вашингтона.

Селаковић је додао да је данас знатно лакше представљати Србију него пре седам, осам или 15 година, али да то не значи и да су се промениле неке ствари у немачком погледу на питање KиМ и однос Београда и Приштине.

„Наше је да снагом аргумената покушавамо да у разговору са сваким с ким можемо, нашу позицију представимо и, ако је могуће, ојачамо”, нагласио је Селаковић.

Он је додао да је председник Александар Вучић успео управо то, да ојача позицију Србије, те да данас кад се дође у Берлин нисте изложени тој непријатности да нико неће да вас саслуша.

„Немачки партнери хоће да нас саслушају, да разговарамо и то је један од резултата посете, да ћемо наставити да разговарамо. Њихово интересовање за Србију је велико. А да ли ће нам бити лако - неће никако”, закључио је Селаковић.

Oн је додао да је била част представљати Србију у Берлину ових дана, упркос тешким мерама које су ограничавале састанке и виђење са колегама из немачког Министарства спољних послова и Бундестага.

Селаковић је напоменуо да је Немачка као развојни мотор, једна од најважнијих држава ЕУ, са Француском, неко ко подржава ЕУ пут Србије и према Србији има строг приступ, али фер, у смислу да нам се каже шта представља проблем и шта треба да урадимо заједнички.

Он је подсетио да је Немачка наш најважнији спољнотрговински партнер и земља чија привреда највише улаже у привреду Србије.

„Овде сам чуо озбиљне похвале на рачун српске привреде“, рекао је Селаковић.

Приметио је да је да било доста интересовања немачких новинара о сарадњи Србије са Русијом и Kином, те навео да је искористио прилику да понови да Србија с једне стране чврсто стоји на европском путу и посвећена је том курсу, али да истовремено негује пријатељства која трају већ деценијама, нека и вековима.

„Али и у Пекингу и у Москви увек кажемо да смо ми држава која је на ЕУ путу, која свој правни, привредни систем, своје друштво припрема на то да постане део ЕУ и да ћемо то наставити да радимо и у будућности“, закључио је Селаковић.


Вадефул: Јасно је да би Србија требало што пре да приступи ЕУ

Председавајући Радне групе владајуће ЦДУ/ЦСУ и посланик у немачком Бундестагу Јохан Вадефул рекао је данас да Немачка сматра да би Србија што пре требало да приступи ЕУ.

Вадефул је након разговора са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем за Танјуг рекао да је имао добар разговор са пријатељем из Београда и да је јасно да би Србија требало што пре да приступи ЕУ.

„Знамо да председник Александар Вучић и Влада Србије раде много на испуњавању услова. Немачка је спремна да Влади Србије пружи сву помоћ“, нагласио је он.

„Знамо да ћемо заједно бити богатији када Србија буде чланица ЕУ. Биће то добро за Европу, али и грађане Србије“, поручио је Вадефул.

Посланик владајуће странке изразио је наду да је овим разговором дат додатни допринос јасном путу Србије у ЕУ.

Министар Селаковић завршио је вечерас дводневну посету Берлину разговором са Вадефулом.

Раније данас он се састао са својим немачким ресорним колегом Хајком Масом, саветником немачке канцеларке Ангеле Меркел Јаном Хекером, и другим важним представницима немачке политике.

Посету је започео јуче говором на Одбору за ЕУ немачког Бундестага, као и разговором са посланицима Групе пријатељства са Југоисточном Европом, те са немачким привредницима.


Извор: Танјуг

_______________________________________________________________________________________________

04. март 2021. године


Селаковић: Компромис, а не да једна страна добије све


Суштина позиције Београда по питању односа са Приштином је у томе да је неопходан компромис који подразумева озбиљан приступ како ниједна страна не би добила све, већ да обе добију довољно, поручио је данас министар спољних послова Србије Никола Селаковић у Берлину.

„Разговарали смо о важном питању односу Београда и Приштине, дијалогу на пољу нормализације односа, а ја сам изнео позицију Србије и исказао подршку специјалном представнику Мирославу Лајчаку“, изјавио је Селаковић на конференцији за новинаре после састанка са Масом.

Селаковић је напоменуо да је по том питању, суштина позиције Србије, оно што увек говори и председник Александар Вучић, а то је компромисно решење, које не подразумева да једна страна добије све, а друга ништа.

„Компромис подразумева озбиљан приступ, да будемо у ситуацији да ни једна страна не добије све, а да сви добију довољно“, рекао је Селаковић.

Он је навео да ће се наставити разговори на ову тему, која је, каже, важна на европској агенди Србије, али је и од значаја за стабилност региона.

Селаковић је још једном позвао Маса да посети Србију, подсећајући да је та посета неколико пута планирана и одлагана.

„Али, желим да верујем да ће се што пре стећи услови да се видимо у Београду, да наставимо разговор, и заједнички да радимо на питањима од значаја за Србију и Немачку и европски пут Србије“, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је рекао, разговарали су о европском путу Србије, нужности задржавања реформског курса на пољу владавине права, као и о слободи медија.

„Замолио сам за приступ који ће подразумевати много тога конкретног, јер су реформе имале успех увек када смо наилазили на отвореност у комуникацији и када нам је скретана пажња на ствари које би требало да се мењају“, рекао је Селаковић.

Он је указао и на потребу отварања очигледније европске перспективе земљама Западног Балкана, региона који географски, културолошки, менталитетски припада европској породици народа.

Селаковић је навео и да је одлична економска и привредна сарадња Србије и Немачке, у чијим компанијама у Србији ради 67.000 људи, а циљ је, каже, да се дође до бројке од 100.000.

Изнео је податак да је ниво трговинске размене 5,3 милијарди евра, уз уверење да ће моћи да буде и виши.

Селаковић је поручио да је за Србију Немачка кључан економски партнер и земља захваљујући чијој помоћи и предусретљивости је Србија успела да уради много на побољшању економске слике и животног стандарда грађана.

Такође, Селаковић је изјавио да му је шеф немачке дипломатије Хајко Мас пренео да ће Србија ускоро добити 300.000 вакцина из Ковакс програма.

„Разговарали смо о борби против Ковида-19. Изнео сам оно чиме Србија може да се подичи на пољу вакцинације против корона вируса, али желим да се захвалим Масу на податку са састанка да ће у Србију у врло брзом року бити испоручено 300.000 вакцина из Ковакс пограма“, рекао је Селаковић и истакао да је то веома важно за наставак имунизације грађана Србије.

„Биће ми задовољство да наставимо сарадњу у будућности. Још једном, позивам те да дођеш у Београд, да наставимо разговоре. То нам је потребно у региону, да видимо много више људи из земаља ЕУ, чија се реч добро слуша и чији глас значајно утиче на даљи ток европског пута Западног Балкана и Србије“, поручио је Селаковић.

Министар иностраних послова Немачке Хајко Мас поновио је данас да је став Берлина јасан и да је против било каквог разговора о промени граница и додао да не може да каже каква ће бити реакција из Брисела поводом изјава Аљбина Куртија, али каже да ће нова власт у Приштини морати да се позабави нерешеним питањима.

Мас је упитан да ли ће бити реакције на изјаве победника на изборима на КиМ Аљбина Куртија да му дијалог са Београдом није приоритет, као и на сталне претње „великом Албанијом”, рекао да је Берлин био јасан и у прошлости да је против сваке промене граница.

„Која реакција ће доћи из Брисела не могу оценити. Могу рећи што смо увек говорили у прошлости, а то да било каква дискусија о промени граница није корисна. То је линија коју следимо и подржавамо. Полазимо од тога да ће нова влада у Приштини да се интензивно позабави питањима која морају бити решена како би се европска перспектива Косова одмрзла. У тренутку када буде формирана влада то ћемо директно и рећи“, рекао је Мас на конференцији за новинаре после разговора са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем.

На питање зашто Србија у току председавања Немачке ЕУ није отворила ниједно поглавље Мас је рекао да се Немачка бавила тиме да се спроведу договори постигнути у преговорима са Албанијом и Северном Македонијом.

„Нисмо у томе успели, јер постоје одређени билатерални проблеми са Северном Македонијом. Морамо искрено и отворено рећи да са бившом америчком владом није постојала добра сарадња са ЕУ што се тиче нормализације односа Београда и Приштине. Разговарали смо са новом владом у САД и тамо постоји потреба за тешњом сарадњом да заједно радимо на том питању. То што ћемо имати нову владу у САД отвара нову шансу коју треба да искористимо“, оценио је он.

Говорећи о процесу вакцинације, Мас је истакао, ако би се поредила ЕУ са Кином и Русијом у области вакцинације, онда је Унија по глави становника дупло више вакцинисала.

На питање о процесу вакцинације у Србији и критика због вакцина из Кине и Русије, казао да у Немачкој постоје одређени људи који критикују оне који су примили вакцине из тих земаља и нагласио је да није његова ствар да то коментарише.

Додао је да је чуо да је Кина обећала вакцине једном кругу од преко 46 земаља.

„Ништа ме не погађа од тога. Имамо проблем с тим да оно што ми радимо у ЕУ не можемо да представимо на прави начин. Ако би то урадили на прави начин не би морали да се стидимо пред осталима. Морамо разговарати у ЕУ да иницијатива Ковакс, чији смо највећи донатор, што пре испоручи вакцине, а до краја маја ће то учинити у више од 100 земаља“, рекао је он додајући да је за Западни Балкан из тог програма предвиђено милион вакцина, од којих 300.000 за Србију.

Подсетио је да ће Бионтек-Фајзер, европско-америчка компанија ове године произвести више од две милијарде вакцина.

„Ако погледате те бројке не морате да се узбуђујете ако се вакцине из Кине и Русије испоручују. Не морамо се из Европе стидети онога што смо урадили до сада”, нагласио је он.

Мас je рекао и да ће Немачка залагати за постизање договора о пасошима о вакцинацији, а који ће бити прихватљив и за суседе ЕУ укључујући земље Западног Балкана.

„Постоје различита мишљења о пасошу о вакцинацији који би могао дати одређену легитимацију онима који су вакцинисани. Ми ћемо покушати да направимо одређену понуду која би могла бити прихватљива за наше суседе и земље Западног Балкана, што би отворило додатне шансе да се брже вратимо у нормалне токове. Потребно је да се више људи вакцинише и да се вакцина потврди неком легитимиацијом“, објаснио је.

Упитан да ли је чињеница да ће се наредних дана састати са шефовима дипломатија свих западнобалканских држава порука региону, Мас је рекао да је Немачка у прошлости, садашњости и будућности земља у ЕУ која свим земљама Западног Балкана жели да понуди европску перспективу и жели то да подржи.

„Наш дугорочни циљ је да све земље Западног Балкана постану чланице ЕУ. Током председавања Унијом заузели смо се да се сва отворена питања реше. Обећали смо да ћемо се у ЕУ увек залагати за напредак процеса приближавања земаља у ЕУ. То ће остати спољнополитички приоритет Немачке”, закључио је министар.


Извор: Танјуг
_______________________________________________________________________________________________

03. март 2021. године

Уџбеници за Српску допунску школу у Берлину донација МСП-а


Министар спољних послова Никола Селаковић уручио је вечерас у Амбасади Србије у Берлину уџбенике наставницама које предају у српским допунским школама у Берлину, као донацију Министарства и њене Управе за дијаспору и Србе у региону.

Селаковић је казао да је веза између дијаспоре и матице од изузетне важности.

„Србија и српски народ су у ситуацији да изван граница живи велики број припадника нашег народа. Можда у последњих стотинак година и највише. Људи су долазили на разне тачке светске кугле из различитих разлога и у различитим временима. Изузетно је тешко у данашњој ери глобализма, инстант култура и свега што се невероватном брзином одвија и дешава очувати национални идентитет‟, рекао је Селаковић за Танјуг.

Нагласио је да треба очувати нашу нематеријалну културну баштину, додајући да је српски језик оно највредније што Срби имају што је темељ наше културе.

„У систему допунских школа у Немачкој ради безмало 60 одсто од укупног броја наставника допунске наставе српског језика коју наша држава организује уз помоћ дипоматско-конзуларне мреже у свету. Овде је тај број ученика у редовним околностима нешто већи од 1.500. Kада то упоредите са бројем припадника нашег народа у Немачкој онда видите да је та цифра симболична», додао је министар.

Постоји, према његовим речима, огроман потенцијал, само је потребно наћи прави начин како прићи родитељима те наше деце, како их уверити у неопходност очувања српског језика.

„А за нас је не само један већ много разлога присутно зашто националну свест деце наших људи у расејању треба да очувамо, а на првом месту учећи их српском језику. Ових дана ће нека од наше деце у Немачкој која похађају допунску наставу, а у време ковида на отежавајући начин, добити свој први српски буквар. То је најмање што смо могли да учинимо овог пута‟, рекао је министар.

Нагласио је да ће Министарство и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону наставити тако да ради.

Селаковић је казао да је добро што деца добијају читанку и буквар, али је важно да се то пренесе и на дигитални формат.

„Данас је паметни мобилни телефон нешто што постаје саставни део живота све више. Треба да нађемо начин како да приђемо и будемо присутни током целог дана код те деце. Дигитализација је нешто на чему морамо да порадимо и у овој области‟, нагласио је.

Амбасадорка Србије у Немачкој Снежана Јанковић рекла је да је Селаковић човек којем су важни проблеми дијаспоре, који ради на јачању положаја дијаспоре и идеји да се матица повеже што тешње са дијаспором.

„Ово је само симболичан сусрет. Министар није желео да изостави овај сегмент везан уз дијаспору и поред густог распореда. Овог пута смо хтели нашим најмлађима који негују везе са матицом, које треба да подстакнемо да је још више учрвсте, посветимо време. На поклон су донете књиге, један део, а много већи пакет ће доћи накнадно‟, објаснила је она.

Једна од наставница Марија Алексић рекла је за Танјуг да ће донирани уџбеници у великој мери значити пре свега наставницима у Немачкој који предају у српским допунским школама, али и родитељима којима ће помоћи да раде домаће задатке са децом.

„За сада се одвија онлајн настава, али ја се надам да ћемо ускоро кренути и са радом у учионицама, тако да ће у знатној мери бити олакшан наш рад. Зато ће нам ови уџбеници бити од велике користи‟, рекла је Алексић.

Она је навела да у Берлину 150 ученика похађа допунску наставу на српском језику, а да осим ње ђацима предаје и њена колегиница Мирјана Стефановић.

У целој Немачкој у неинтегрисаној настави око 1.740 ученика похађа наставу у српским допунским школама.

Алексић је истакла и да ће Амбасада Србије у Берлину предложити Министарству просвете Србије отварање једног онлајн одељења како би се и ђацима из удаљених градова, попут Магдебурга, Лајпцига и других, олакшала настава.

„Да и они присуствују онлајн настави и на тај начин усвајају знања из српске допунске школе‟, каже ова наставница.

Извор: Танјуг

_______________________________________________________________________________________________

03. март 2021. године

Селаковић пред Одбором за ЕУ немачког Бундестага
 
 
Министар спољних послова Никола Селаковић започео је званичну посету Берлину обраћањем Одбору за ЕУ немачког Бундестага, где је поручио да Србија, чији је спољнополитички приоритет пуноправно чланство у ЕУ, остаје посвећена дијалогу са Приштином, под окриљем Уније, али указао да је оно што је у овом процесу значајан проблем, недостатак поверења.
 
Селаковић је указао да је питање KиМ, тема од највећег значаја, не само за Србију, већ и за очување мира и стабилности читавог региона.
 
„Уверен сам да је, самим тим, ово питање важно и за Немачку, јер смо били сведоци да је свака нестабилност на Балкану на крају имала утицај и на немачко друштво. То је питање изналажења трајног и одрживог решења за питање Kосова и Метохије“, рекао је Селаковић.
 
Он је истакао да Србија подржава процес који предводи ЕУ, али је свесна улоге и држава чланица, пре свега Немачке, у овом процесу.
 
„Зато нам је потребно ваше разумевање и подршка. Србија остаје посвећена дијалогу између Београда и Приштине посредством ЕУ“, подвукао је он.
 
Селаковић је напоменуо да је у том процесу проблем недостатак поверења, те да Србија инсистира да оно што се у оквиру дијалога са Приштином договори - мора стриктно и без изузетка бити и спроведено, подсећајући да је Београд до сада учинио много, док 2.874 дана Приштина одбија да примени део који се тиче оснивања Заједнице српских општина.
 
„То је обавеза Приштине на чијој имплементацији ће наша страна инсистирати, пре свега јер желимо бољи и безбеднији живот за Србе на простору KиМ“, подвукао је Селаковић.
 
 
Указао је да Србија настоји да очува и своје, православно културно наслеђе на простору KиМ, које је, истиче, од немерљивог значаја за читаво хришћанство.
 
„Зато нас забрињавају и све бројније активности које синхронизовано и отворено спроводе власти у Приштини и Тирани на реализацији идеје о „великој Албанији“, што је претња не само за Србију, већ и за стабилност читавог региона“, упозорио је шеф српске дипломатије и додао да Србија зато очекује снажно и недвосмислено деловање партнера на сузбијању таквих амбиција.
 
„Неопходно је да сви заједно схватимо озбиљност и дугорочност претње којој је наш регион изложен од стране промотера пројекта 'велике Албаније'“, нагласио је Селаковић.
 
Он је навео да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином у доброј вери, а да резултат дијалога треба да буде компромисно, одрживо решење, прихватљиво за обе стране и у интересу свих - и Срба и Албанаца.
 
„Ипак, то не може да подразумева да Србија у овом процесу изгуби све и да се сагласи са потпуним занемаривањем својих државних интереса“, подвукао је он.
 
Селаковић је истакао да Србија веома цени подршку коју Немачка у континуитету пружа политици проширења ЕУ и значај који она придаје региону Западног Балкана, и разуме принцип „строго, али поштено“, којег се немачка придржава.
 
„Пуноправно чланство у ЕУ је једно од кључних спољно-политичких приоритета и стратешки циљ свих влада Србије у протеклих 20 година, укључујући и актуелну. Свесни смо да је пут ка чланству дуг, захтеван и праћен бројним изазовима са различитих страна“, додао је он и подсетио да је Србија прихватила нову методологију.
 
На питања многих због чега Србија жели да постане чланица ЕУ, у времену када и сама Унија пролази кроз период различитих криза, одговор је, каже, у томе што Србија вредносно припада тој групи земаља и европској заједници народа.
 
Селаковић је указао и да је ЕУ привредни и економски партнер Србије број један, јер највише извозимо у ЕУ, а још више увозимо из ње, највише инвестиција долази из ЕУ, велики број студената школујемо у ЕУ...
 
„Зато је наш став јасан, желимо пуноправно чланство у Унији и потребна нам је ваша помоћ како бисмо окончали и убрзали процес приступања”, нагласио је он.
 
Он је додао да је Србија на европском путу и због трансформационе моћи преговарачког процеса приступања, јер жели да омогући бољи живот за грађане.
 
 
 
 
Селаковић је изнео економске успехе владе, истичући да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, када буде објављен први квартални преглед за ову годину.
 
Такав резултат, додаје, је остварен захваљујући брзом отварању наше привреде после првог таласа пандемије, као и реформским мерама које је предузела Влада Србије од 2014. године.
 
Србија је, подвукао је Селаковић, спона и важан део коридора између западне Европе и Истанбула, те је с тим у вези подсетио да је завршена прва деоница аутопута од Софије до границе са Србијом, а да би део који недостаје са бугарске стране, требало да буде изграђен до краја ове године.
 
Kада је реч о владавини права, Селаковић је нагласио да је Србија претходних година учинила много, наводећи усвајање предлога уставних амандмана, који је прослеђен парламенту на даљу процедуру, што је део процеса уставних промена на које се наша земља обавезала у процесу приступања ЕУ.
 
Што се слободе медија тиче, Селаковић је указао да је у Србији слобода медија загарантована Уставом и законском регулативом која је у потпуности усклађена са стандардима ЕУ, те да наша земља безрезервно подржава слободу медија и у потпуности је сагласна са оценом да је она темељ сваког демократског друштва.
 
И у тој области, подвлачи, нису изостали резултати, подсећајући да је 2019. усвојена нова Медијска стратегија, а Акциони план за спровођење Медијске стратегије усвојен крајем прошле године.
 
„Основана је и Радна група за безбедност и заштиту новинара, као и Радна група за праћење спровођења Акционог плана за медијску стратегију. Повучени су из процедуре сви захтеви за покретање судског поступка против медија или новинара. Повучене су и све кривичне пријаве против представника медија. Републички јавни тужилац је издала упутство за јавне тужиоце, које налаже хитну акцију у случајевима којима су обухваћени новинари. Инструкција налаже и санкције у случају претње, насиља или угрожавања безбедности новинара и медијских радника по хитном поступку“, казао је он.
 
 
 
 
03. март 2021. године
 
Селаковић: Похвале посланика Бундестага за резултате српске економије
 
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас у Берлину да је од представника Бундестага чуо похвалне речи за резултате српске економске политике, нарочито у време од када је Александар Вучић постао председник владе, до данас.
 
„Био сам у прилици да се на више састанака сретнем са представницима Бундестага, немачког парламента, људи који утичу на формирање политике. Људи чија је улога важна када је у питању европски пут Србије, али и са представницима немачке привреде, оних чије су компаније и капитал уложени у Србији и захваљујући којима се данас у Србији број запослених у немачким компанијама броји десетина хиљада“, рекао је Селаковић новинарима.
 
Пренео је да је могао да чује и доста тога што је за нас важно, да знамо како да радимо у наредном периоду, шта је то што нам се спочитава као пропуст, на шта треба да обратимо пажњу.
 
„Задовољство је у Бундестагу чути од немачких парламентараца похвалне речи за резултате српске економске политике нарочито од периода када је Вучић постао председник владе, од 2014, до данас и једна пријатна неверица када изнесете податак да је Србија претходне године била економија са највећим растом у Европи, успела да постигне озбиљне резултате на смањењу јавног дуга, броју незапослености“, појаснио је Селаковић.
 
Он је навео да се разговарало и о европском путу Србије и о неким „сумњичавостима“ које су постојале на том плану.
 
„Након тог састанка могу рећи да су утисци били позитивни и да је код оних који су сумњали, сумња нестала“, нагласио је Селаковић.
 
Оваквих састанака, указује, мора бити више.
 
Од председника Одбора за ЕУ Бундестага Гунтера Kрихбаума добио је позив да се на месечном нивоу организују овакви састанци, односно да се одржи директна комуникација са људима који могу да утичу на политике једне велике земље, попут Немачке, која је водећа земља у ЕУ.
 
Kада је реч о састанку са привредницима, Селаковић каже да и даље постоји интересовање када је у питању Србија, као једна од најпривлачнијих инвестиционих дестинација.
 
 
Министар је подсетио да је 2014. године у немачким предузећима у Србији било запослено 17.000 људи, а данас 67.000. Циљ је, каже, да дођемо до магичног броја од 100.000.
 
„Са свим током директних страних инвестиција у времену ковида, најтеже године по привреду након Другог светског рата, Србија је успела да привуче 2,9 милијарди евра директних страних инвестиција. То је признање политике председника, владе, свему ономе што је урађено у претходном периоду, на побољшању пословања у Србији“, објаснио је он.
 
Селаковић је пренео да има и конкретних ствари које се саветују, некада и замерају и где морамо показати више рада, тако на пример у владавини права.
 
„Први дан радне посете Немачкој је прошао на задовољавајући начин. То задовољство су ми пренели људи који су учествовали на састанцима. Уверен сам да ће сутрашњи састанци, који нису нимало једноставни, јер неретко су ситуације где се размимоилазимо, као што су наши погледи на проблем између Београда и Приштине, питање KиМ, бити успешни“, рекао је Селаковић.
 
Он је навео и да је, као неко ко је у Берлину боравио као министар правде и државне управе, поносан а то шта је председник Србије успео да уради за имиџ наше државе.
 
„Данас представљати Србију, и пре седам или осам година, потпуно је различита ствар“, закључио је Селаковић.
 
 
 
 
03. март 2021. године
 
Уџбеници за Српску допунску школу у Берлину донација МСП-а
 
 
Министар спољних послова Никола Селаковић уручио је вечерас у Амбасади Србије у Берлину уџбенике наставницама које предају у српским допунским школама у Берлину, као донацију Министарства и њене Управе за дијаспору и Србе у региону.
 
Селаковић је казао да је веза између дијаспоре и матице од изузетне важности.
 
„Србија и српски народ су у ситуацији да изван граница живи велики број припадника нашег народа. Можда у последњих стотинак година и највише. Људи су долазили на разне тачке светске кугле из различитих разлога и у различитим временима. Изузетно је тешко у данашњој ери глобализма, инстант култура и свега што се невероватном брзином одвија и дешава очувати национални идентитет‟, рекао је Селаковић за Танјуг.
 
Нагласио је да треба очувати нашу нематеријалну културну баштину, додајући да је српски језик оно највредније што Срби имају што је темељ наше културе.
 
„У систему допунских школа у Немачкој ради безмало 60 одсто од укупног броја наставника допунске наставе српског језика коју наша држава организује уз помоћ дипоматско-конзуларне мреже у свету. Овде је тај број ученика у редовним околностима нешто већи од 1.500. Kада то упоредите са бројем припадника нашег народа у Немачкој онда видите да је та цифра симболична», додао је министар.
 
Постоји, према његовим речима, огроман потенцијал, само је потребно наћи прави начин како прићи родитељима те наше деце, како их уверити у неопходност очувања српског језика.
 
„А за нас је не само један већ много разлога присутно зашто националну свест деце наших људи у расејању треба да очувамо, а на првом месту учећи их српском језику. Ових дана ће нека од наше деце у Немачкој која похађају допунску наставу, а у време ковида на отежавајући начин, добити свој први српски буквар. То је најмање што смо могли да учинимо овог пута‟, рекао је министар.
 
Нагласио је да ће Министарство и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону наставити тако да ради.
 
Селаковић је казао да је добро што деца добијају читанку и буквар, али је важно да се то пренесе и на дигитални формат.
 
„Данас је паметни мобилни телефон нешто што постаје саставни део живота све више. Треба да нађемо начин како да приђемо и будемо присутни током целог дана код те деце. Дигитализација је нешто на чему морамо да порадимо и у овој области‟, нагласио је.
 
Амбасадорка Србије у Немачкој Снежана Јанковић рекла је да је Селаковић човек којем су важни проблеми дијаспоре, који ради на јачању положаја дијаспоре и идеји да се матица повеже што тешње са дијаспором.
 
„Ово је само симболичан сусрет. Министар није желео да изостави овај сегмент везан уз дијаспору и поред густог распореда. Овог пута смо хтели нашим најмлађима који негују везе са матицом, које треба да подстакнемо да је још више учрвсте, посветимо време. На поклон су донете књиге, један део, а много већи пакет ће доћи накнадно‟, објаснила је она.
 
Једна од наставница Марија Алексић рекла је за Танјуг да ће донирани уџбеници у великој мери значити пре свега наставницима у Немачкој који предају у српским допунским школама, али и родитељима којима ће помоћи да раде домаће задатке са децом.
 
„За сада се одвија онлајн настава, али ја се надам да ћемо ускоро кренути и са радом у учионицама, тако да ће у знатној мери бити олакшан наш рад. Зато ће нам ови уџбеници бити од велике користи‟, рекла је Алексић.
 
Она је навела да у Берлину 150 ученика похађа допунску наставу на српском језику, а да осим ње ђацима предаје и њена колегиница Мирјана Стефановић.
 
У целој Немачкој у неинтегрисаној настави око 1.740 ученика похађа наставу у српским допунским школама.
 
Алексић је истакла и да ће Амбасада Србије у Берлину предложити Министарству просвете Србије отварање једног онлајн одељења како би се и ђацима из удаљених градова, попут Магдебурга, Лајпцига и других, олакшала настава.
 
„Да и они присуствују онлајн настави и на тај начин усвајају знања из српске допунске школе‟, каже ова наставница.
 
 
 
 
 
Београд,
24. фебруар 2021. године
 
 
Селаковић: Немачка један од наших најважнијих економских и политичких партнера
 
 
 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Савезне Републике Немачке Томасом Шибом.
 
Министар Селаковић констатовао је да су билатерални односи веома добри, о чему сведочи развијена сарадња на свим пољима, и оценио да је Немачка један од најважнијих економских и политичких партнера Србије. 
 
Шеф српске дипломатије поручио је да веома добре односе следе и врло интензивни контакти са званичницима и представницима Немачке, укључујући и честе посете на високом и највишем нивоу.
 
С тим у вези, Селаковић је изразио очекивање да ће његова предстојећа посета Берлину и састанци са највишим званичницима допринети још бољем разумевању и даљем унапређењу односа наше две земље. 
 
Такође, министар је изразио наду да ће током ове године доћи и до узвратне посете министра Хајка Маса.
 
Немачка је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду, рекао је Селаковић и изразио наду да ће и током ове године привредна сарадња бити интензивна и да ће бити реализоване нове немачке инвестиције у Србији.
 
Такође, Селаковић је пренео спремност Србије да инвеститорима понуди знатно повољније услове пословања и поручио да су кључни интереси Србије повећање немачких инвестиција у инфраструктурне пројекте, сарадња у области ауто-индустрије и енергетике, пољопривредно-прехрамбени сектор, ИТ и туризам.
 
Министар је подвукао да Србија остаје на европском путу, да верује у сарадњу са својим европским партнерима, као и да наставља да ради на спровођењу свеобухватних реформи.
 
Селаковић је истакао да Србија цени подршку Немачке политици проширења ЕУ и значају који придаје региону Западног Балкана. Додао је да је Србија прихватила нову методологију и истакао потребу подршке Немачке у активном постављању према другим државама чланицама и Европској комисији, у циљу дефинисања начина примене нове методологије.
 
Када је у питању процес нормализације односа са Приштином, Селаковић је нагласио да Србија приступа дијалогу у доброј вери, и да ће наша страна задржати такав приступ у циљу проналажења праведног, примењивог и обострано прихватљивог и свеобухватног решења.
 

 

 

 

Унапређење пословног окружења за немачке фирме у Србији
Београд, 24. фебруар 2021. године
 
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас путем видео-линка са представницима немачких компанија из Одбора немачке привреде за исток о јачању економске сарадње кроз даље унапређење пословног окружења за немачке фирме које послују у Србији.
 
Брнабић је истакла да је С