| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

За опште информације о поднетим захтевима

молимо да се телефонским путем обратите конзулату понедељком,уторком,четвртком и петком 

у периоду  од 13:00 до 16:00 часова,    

након завршетка рада са странкама.

Радно време

Понедељак - петак: 08:00 – 16:00 часова

 

Рад са странкама

Понедељак - петак: 08:30 - 13:00 часова

Среда: 08.30 - 13.00 и 15.00 - 18.00 часова

 

Адреса
Thueringer Strasse 3
60316 Frankfurt am Main
 

Локација/Мапа

 

Празници
 

Информације о статусу Ваших биометријских пасоша се налазе на страници Урађене биометријске путне исправе у категорији Конзуларне услуге.

 

Овере докумената и легализација исправа

Телефон: + 4969 / 9043-6760

Допунска школа

Факс:        + 4969 / 433-149

Формулари

Е-mail: info@gksrbfra.de

Ценовник конзуларних услуга

Честа питања странака

 

 

 

                                                             


 
Vesti

Velika izložba " 100 GODINA PRIMIRJA"

 

      U Srpskom kulturnom centru Ofenbah, u nedelju 28. oktobra 2018. godine otvorena je izložba pod nazivom "100 GODINA PRIMIRJA-100 JAHRE FRIEDENSVERTRAG", autora Jugoslava Miletića i Andreje Lovića Andre, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu.

      Izložbu je otvorio generalni konzul  Republike Srbije  u Frankfurtu, gospodin Branko Radovanović,  u prisustvu predstavnika generalnih konzulata Ruske Federacije, Republike Francuske, Republike Grčke kao i Bosne i Hercegovine.

Slike sa otvaranja izložbe možete pogledati ovde.

Izložba u Srpskom kulturnom centru Ofenbah trajaće dve nedelje, do 11.11.2018. godine, kada se obeležava stogodišnjica primirja u Prvom svetskom ratu. U istom prostoru u tom periodu  planirane su brojne manifestacije:

Petak 2.11.

 

u 20h - film "GDE CVETA LIMUN ŽUT"

 

Subota 3.11.

 

u 16h - film "MILUNKA SAVIĆ"

u 18h - film "SRBI NA KRFU"

u 20h - film "MARŠ NA DRINU"

 

Nedelja 4.11.

 

u 17h - film "GVOZDENI PUK"

u 18h - SVEČANA AKADEMIJA I PREDAVANJE O PROBOJU SOLUNSKOG FRONTA, autor Andreja Lović

 

Petak 9.11.

 

 u 19h - PESNIČKO VEČE TAMO DALEKO”

u organizaciji Srpske književne radionice Frankfurt i Udruženja pisaca "Sedmica" iz Frankfurta

 

Subota 10.11.

 

u 19h - PREDAVANJE O PRVOM SVETSKOM RATU, Dejan Ristić, istoričar

 

 

     Na Dan primirja 11. novembra 2018. godine u 11:00 časova biće osveštano novo spomen obeležje-mermerni krst, na Srpsko-ruskom oficirskom groblju iz Prvog svetskog rata, koje se nalazi na Centralnom frankfurtskom groblju, održan parastos i ceremonija polaganja venaca.

 

 

 

 

 

                                                             

                                              


       Pozivamo sve zainteresovane građane da u periodu od 28. oktobra do 11. novembra 2018. godine (između 17,00 i 22,00 časova, vikendom od 14,00 do 22,00 časova), u prostorijama Srpskog kulturnog centra Ofenbah (Strahlenberger Str. 127) posete ovu veoma bogatu i značajnu prezentaciju eksponata iz Velikog rata i saznaju nešto više o jednom od najvećih stradanja našeg naroda kroz istoriju i veličanstvenim podvizima srpske vojske u borbi za mir i slobodu.

 

 

DOPUNSKA NASTAVA  NA SRPSKOM JEZIKU

 

Dragi roditelji i đaci,


    obaveštavamo vas da je dopunska nastava na srpskom jeziku u pokrajini Hesen zvanično počela.
    

    Spisak škola u kojima se održava dopunska nastava na srpskom jeziku moćete pogledati ovde.


     Za dodatne informacije možete se obratiti i direktno nastavnicima dopunske nastave:
g-din Vladimir Živanov         tel. + 49-176-36521551, E-Mail  v.zivanov973@gmail.com
g-đa Tatjana Milovanović     tel. + 49-157-36572046, E-Mail  tanjamilanovic969@gmail.com
g-đa Sonja Zrnić                   tel.  + 49-177-4803317, E-Mail  zrnicsonja@gmail.com

    Takođe vam za informacije o dopunskoj nastavi stoji na raspolaganju Koordinator nastave,
g-đa Biljana Bukinac, tel +491631728684, E-Mail  biljana.bukinac@mpn.gov.rs
 

 

KONKURS MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA REPUBLIKE SRBIJE ZA SUFINANSIRANjE MOBILNOSTI UMETNIKA I PROFESIONALACA U OBLASTI KULTURE I UMETNOSTI


     Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije obaveštava da će tokom septembra 2018. godine u Sektoru za međunarodne odnose i EU integracije u oblasti kulture, biti otvoren drugi Konkurs za podršku mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture (isključivo prevoz).

     Detaljna obaveštenja su dostupna na veb sajtu www.kultura.gov.rs/konkursi.

 

 

 

  POZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO  (SKYPE)

    U okviru projekta „ONLINE UČENJE SRPSKOG JEZIKA KAO ZAVIČAJNOG“, udruženje Akademska Srpska Asocijacija poziva pripadnike dijaspore starosti od 7 do 30 godina da se prijave na besplatni individualni tromesečni kurs srpskog jezika preko  (Skype).
     Pod pokroviteljstvom  Ministarstva kulture i informisanja RS, nastavlja se sa popularizacijom i daljom realizacijom on-lajn nastave. Cilj projekta je popularizacija srpskog jezika kod dijaspore preko vršnjačkog obrazovanja, odnosno držanje individualnih časova srpskog jezika preko Skajpa (Skype) omladini iz dijaspore, od strane studenata sa Departmana za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu.
    Časovi će se održavati dva puta nedeljno u trajanju od 45 minuta, u terminima u kojima se dogovore nastavnik i učenik. Filozofski fakultet u Nišu i udruženja Akademska Srpska Asocijacija Grada Niša će voditi računa da se časovi izvode kvalitetno i predviđenom dinamikom. Konkurs za zainteresovanu decu i omladinu iz dijaspore traje od od 23. 07. 2018. do 09. 09. 2018. godine.Prednost će imati oni koji do sada nisu učestvovali u projektu. Početak nastave planiran je za 17. 09. 2018, a završetak za 09. 12. 2018. godine.  a nakon završetka kursa polaznici će dobiti potvrdu o pohađanju kursa Filozofskog fakulteta u Nišu (sa odgovarajućim nivoom znanja).
     Svi zainteresovani treba da popune prijavu (prijavu možete naći na sajtu http://asasocijacija.com/ ) . Na osnovu prijava, udruženju Akademska Srpska Asocijacija Grada Niša će odabrati parove nastavnik - učenik.
     Neophodno je da potencijalni učenik ima solidan računar sa zvučnicima i kamerom i dobru internet vezu, poželjno je osnovno znanje srpskog i engleskog jezika i želju za učenjem.
   Za više informacija možete se obratiti udruženju Akademska Srpska Asocijacija Grada Niša na  e-mel asasocijacija@gmail.com 

 

    Dopune Zakona o državljanstvu Republike Srbije

     Članom 3. Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije propisano je da u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen državljanin SFRJ ili državljanin druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanin druge države nastale na teritoriji SFRJ, koji na dan 31.12.2016. godine i na dan podnošenja zahteva ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji.

     Zahtev za sticanje državljanstva Republike Srbije po navedenom pravnom osnovu može se podneti u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona o dopunama zakona o državljanstvu Republike Srbije, odnosno do dana 03.04.2019. godine.

      Navedenim pravnim osnovom obuhvaćena je kategorija lica koja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije na dan 31.12.2016. godine kao i na dan podnošenja zahteva i državljanstvo SFRJ ili neke od država nastale na teritoriji  SFRJ.

 

 

  Platforma RTS Planeta Medijskog javnog servisa Radio- televizije Srbije

       Medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo je platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u naredna tri meseca. Posle promotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori) i programa Radio Beograda.  
       Novom platformom je omogućeno uživo praćenje 11 televizijskih kanala (RTS 1, RTS 2, RTS 3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor, RTS Poletarac) i četiri radijska kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3, Radio Beograd 202) Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP-RTS-a.

      Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona uz registraciju na veb stranici rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS) ili preko Facebook-a.


 
 
Вести

    Велика изложба " 100 ГОДИНА ПРИМИРЈА"

 

         У Српском културном центру Офенбах, у недељу 28. октобра 2018. године отворена је изложба под називом "100 ГОДИНА ПРИМИРЈА", аутора Југослава Милетића и Андреје Ловића Андре, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту.

       Изложбу је отворио генерални конзул Републике Србије у Франкфурту, господин Бранко Радовановић, у присуству представника генералних конзулата Руске Федерације, Републике Француске, Републике Грчке као и Босне и Херцеговине.

       Изложба у Српском културном центру Офенбах трајаће две недеље, до 11.11.2018. године, када се обележава стогодишњица примирја у Првом светском рату. У истом простору у том периоду планиране су бројне манифестације:
 

Петак 2.11.

у 20 часова - филм "ГДЕ ЦВЕТА ЛИМУН ЖУТ"Субота 3.11.

у 16 часова - филм "МИЛУНКА САВИЋ"

у 18 часова  - филм "СРБИ НА КРФУ"

у 20 часова - филм "МАРШ НА ДРИНУ"Недеља 4.11.

у 17 часова - филм "ГВОЗДЕНИ ПУК"

у 18 часова - СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА И ПРЕДАВАЊЕ О ПРОБОЈУ СОЛУНСКОГ ФРОНТА, аутор Андреја ЛовићПетак 9.11.

у 19 часова - ПЕСНИЧКО ВЕЧЕ “ТАМО ДАЛЕКО”

у организацији Српске књижевне радионице Франкфурт и Удружења писаца "Седмица" из ФранкфуртаСубота 10.11.

у 19 часова - ПРЕДАВАЊЕ О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ, Дејан Ристић, историчар
На Дан примирја 11. новембра 2018. године у 11:00 часова биће освештано ново спомен обележје-мермерни крст, на Српско-руском официрском гробљу из Првог светског рата, које се налази на Централном франкфуртском гробљу, одржан парастос и церемонија полагања венаца.

 

 

 

 

 

   Позивамо све заинтересоване грађане да у периоду од 28. октобра до 11. новембра 2018. године (између 17,00 и 22,00 часова, викендом од 14,00 до 22,00 часова), у просторијама Српског културног центра Офенбах (Strahlenberger Str. 127) посете ову веома богату и значајну презентацију експоната из Великог рата и сазнају нешто више о једном од највећих страдања нашег народа кроз историју и величанственим подвизима српске војске у борби за мир и слободу.                   

 

 

                                           ДОПУНСКА НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

     Драги родитељи и ђаци,

     обавештавамо вас да је допунска настава на српском језику у покрајини Хесен званично почела.


      Списак школа у којима се одржава допунска настава на српском језику можете погледати овде.


      За додатне информације можете се обратити и директно наставницима допунске наставе:
г-дин Владимир Живанов тел. + 49-176-36521551, Е-Маил v.zivanov973@gmail.com
г-ђа Татјана Миловановић тел. + 49-157-36572046, Е-Маил tanjamilanovic969@gmail.com
г-ђа Соња Зрнић тел. + 49-177-4803317, Е-Маил zrnicsonja@gmail.com

     Такође вам за информације о допунској настави стоји на располагању Координатор наставе,
г-ђа Биљана Букинац, тел +491631728684, Е-Маил biljana.bukinac@mpn.gov.rs
 


 


 

КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ МОБИЛНОСТИ УМЕТНИКА И ПРОФЕСИОНАЛАЦА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ


      Министарство културе и информисања Р. Србије обавештава да  ће током септембра 2018. године у Сектору за међународне односе и ЕУ интеграције у области културе, бити отворен други Конкурс за подршку мобилности уметника и професионалаца у области културе (искључиво превоз).

       Детаљна обавештења су доступна на веб сајту www.kultura.gov.rs/konkursi.
 

 

 

 

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)
 
    У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ONLINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).
     Под покровитељством  Министарства културе и информисања РС, наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом он-лајн наставе. Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре, од стране студената са Департмана за српски језик.
      Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од  23.07.2018. до 09. 09. 2018. Године,предност ће имати они који до сада нису учествовали у пројекту. Почетак наставе планиран је за 17.09.2018, а завршетак за 9.12.2018. године.  Након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса коју издаје Филозофски факултет у Нишу .
      Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и удружења Академска Српска Асоцијација Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.
    Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту  http://asasocijacija.com/  или скину са сајта удружењу Академска Српска Асоцијација Града Ниша на и пошаљу на е-маил: asasocijacija@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша ће одабрати парове наставник - ученик.
      Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.
    За више информација можете се обратити удружењу Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша на   asasocijacija@gmail.com 

 

 

   Допуне Закона о држављанству Републике Србије

    Чланом 3. Закона о допунама Закона о држављанству Републике Србије прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31.12.2016. године и на дан подношења захтева има пријављено пребивалиште у Републици Србији.

     Захтев за стицање држављанства Републике Србије по наведеном правном основу може се поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу Закона о допунама закона о држављанству Републике Србије, односно до дана 03.04.2019. године.

    Наведеним правним основом обухваћена је категорија лица која има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије на дан 31.12.2016. године као и на дан подношења захтева и држављанство СФРЈ или неке од држава настале на територији СФРЈ.

 

 

    Платформа РТС Планета Медијског јавног сервиса Радио- телевизије Србије

          Медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо је платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.


          Новом платформом је омогућено уживо праћење 11 телевизијских канала (РТС 1, РТС 2, РТС 3, РТС ХД, РТС    Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор, РТС Полетарац) и четири радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3,  Радио Београд 202) Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП-РТС-а.

          Бесплатан приступ садржајима је могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на веб страници rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Андроид или ИОС) или преко  Facebook-a.  
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова