| |     latinica | english  
Насловна
Вести

 

 

ДОПУНСКА НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Драги родитељи и ђаци,

обавештавамо вас да је допунска настава на српском језику у покрајини Хесен званично почела.

Први час одржан је у петак 19.10.2018. године у Дармштату, у школи Bernhard-Adelung-Schule (Vogelsbergstrasse 50, 64289 Darmstadt), са почетком од 15,00 часова.

У понедељак 22.10.2018. године са почетком у 17,00 часова, настава је кренула и у Каселу, у школи Heinrich-Schütz-Schule (Freiherr-vom-Stein-Str. 11, 34119 Kassel), коју ће водити наставник Владимир Живанов.

Током наредне две седмице планиран је почетак наставе и на подручјима Франкфурта, Висбадена, Офенбаха и околине, о чему ћемо вас накнадно благовремено обавештавати преко нашег веб-сајта.

За додатне информације можете се обратити и директно наставницима допунске наставе:

г-дин Владимир Живанов тел. + 49-176-36521551, Е-Маил v.zivanov973@gmail.com
г-ђа Татјана Миловановић тел. + 49-157-36572046, Е-Маил tanjamilanovic969@gmail.com
г-ђа Соња Зрнић тел. + 49-177-4803317, Е-Маил zrnicsonja@gmail.com
Такође вам за информације о допунској настави стоји на располагању Координатор наставе,
г-ђа Биљана Букинац, тел +491631728684, Е-Маил biljana.bukinac@mpn.gov.rs
 


 

КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ МОБИЛНОСТИ УМЕТНИКА И ПРОФЕСИОНАЛАЦА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ


      Министарство културе и информисања Р. Србије обавештава да  ће током септембра 2018. године у Сектору за међународне односе и ЕУ интеграције у области културе, бити отворен други Конкурс за подршку мобилности уметника и професионалаца у области културе (искључиво превоз).

       Детаљна обавештења су доступна на веб сајту www.kultura.gov.rs/konkursi.
 

 

 

 

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)
 
    У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ONLINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).
     Под покровитељством  Министарства културе и информисања РС, наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом он-лајн наставе. Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре, од стране студената са Департмана за српски језик.
      Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од  23.07.2018. до 09. 09. 2018. Године,предност ће имати они који до сада нису учествовали у пројекту. Почетак наставе планиран је за 17.09.2018, а завршетак за 9.12.2018. године.  Након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса коју издаје Филозофски факултет у Нишу .
      Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и удружења Академска Српска Асоцијација Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.
    Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту  http://asasocijacija.com/  или скину са сајта удружењу Академска Српска Асоцијација Града Ниша на и пошаљу на е-маил: asasocijacija@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша ће одабрати парове наставник - ученик.
      Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.
    За више информација можете се обратити удружењу Академскa Српскa Асоцијацијa Града Ниша на   asasocijacija@gmail.com 

 

 

   Допуне Закона о држављанству Републике Србије

    Чланом 3. Закона о допунама Закона о држављанству Републике Србије прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31.12.2016. године и на дан подношења захтева има пријављено пребивалиште у Републици Србији.

     Захтев за стицање држављанства Републике Србије по наведеном правном основу може се поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу Закона о допунама закона о држављанству Републике Србије, односно до дана 03.04.2019. године.

    Наведеним правним основом обухваћена је категорија лица која има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије на дан 31.12.2016. године као и на дан подношења захтева и држављанство СФРЈ или неке од држава настале на територији СФРЈ.

 

 

    Платформа РТС Планета Медијског јавног сервиса Радио- телевизије Србије

          Медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо је платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.


          Новом платформом је омогућено уживо праћење 11 телевизијских канала (РТС 1, РТС 2, РТС 3, РТС ХД, РТС    Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор, РТС Полетарац) и четири радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3,  Радио Београд 202) Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП-РТС-а.

          Бесплатан приступ садржајима је могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на веб страници rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Андроид или ИОС) или преко  Facebook-a.  
 


Верзија за штампу
Вести
Вести
Архива вести