| |     latinica | english  
Насловна
Вести

ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

18.03.2024.

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је МСП господин Ивица Дачић, 14. марта о.г. донео одлуку бр. 24-596/30-2024/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у објављење одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.php

 

 

01.02.2024.

КОНКУРС: Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

 

Обавештавамо да је МСП И. Дачић 19. jануара о.г. донео одлуку бр. 24/30-2024/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског, културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Конкурс ће бити отворен у периоду од 01. фебруара 2024. године од 15:30 часова до 12. фебруара 2024. године до 15:30 часова

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:      

                        www.mfa.gov.rs

                       https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

 

 

01.11.2023.

ИЗБОРИ: ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом предстојећих парламентарних избора у Републици Србији, расписаним за 17. децембар 2023.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

“Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 25. новембра 2023. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

 Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име  и презиме бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа (услуга еЗахтев за упис/измену података у Јединственом бирачком списку). Потребно је да је грађанин регистровани корисник Портала еУправа. Пријава на Портал еУправа могућа је путем мобилне апликације ЦонсентИД или квалификованим електронски сертификатом.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Пријаву за гласање на изборима у ГK РС у Франкфурту можете послати на следећу адресу у електронској форми до 25.11.2023 године  на следећу Е-МАИЛ адресу:  izbori@gksrbfra.de

МОЛИМО ДА ВАШЕ ПРИЈАВЕ БЛАГОВРЕМЕНО ДОСТАВИТЕ, KАKО БИ БИЛЕ НА ВРЕМЕ ДОСТАВЉЕНЕ ИЗБОРНОЈ KОМИСИЈИ.

 

 

Захтев за гласање у иностранству можете преузети овде,

Захтев за упис у јединствени бирачки списак можете преузети овде.

 

 
 
13.10.2023.
 
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичнее државе и Срба у региону у области образовања
 
Обавештавамо Вас да је одлуком МСП бр. 256/30-2023/01 од 12.10.2023. године, расписан Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета, у области Образовања.
 
Конкурс ће бити отворен у периоду од 13. октобра 2023. године до 23. октобра 2023. године.
 
Све информације о начинима пријављивања и условима самог Конкурса можете пронаћи путем линка www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php
 
 
 
 
НОВА УСЛУГА - еГрађанин

 
Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту од 01.02.2023. године почиње са издавањем параметара за електронску идентификацију лица, односно QR кода за инсталирање мобилне апликације ConsentID.
Заинтересована лица дужна су, у ту срху, да лично дођу у просторије конзулата и са собом понесу свој важећи идентификациони документ Републике Србије (личну карту или пасош).

Ради издавања параметара, пре доласка у конзулат потребно је да се лице региструје на портају Е-управе, преко следећег линка:https://eid.gov.rs/sr-Cyrl-RS/pocetna
Конзуларна услуга издавања параметара за електронску идентификацију се не наплаћује.

 
 
ПУТОВАЊЕ СА МАЛОЛЕТНИМ ЛИЦЕМ
 
Указујемо на то, да у складу са одредбама члана 54. став 2. Закона о граничној контроли, за прелазак државне границе Републике Србије, малолетно лице, држављанин Републике Србије до навршене 16. године живота, када путује само или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник, мора поседовати оверену сагласност оба родитеља (ако заједнички врше родитељско право), или законског заступника. У том смислу, уколико дете путује са једним од родитеља, није потребна писана сагласност другог родитеља, док је сагласност неопходна уколико дете путује само, или у пратњи лица које му није родитељ, односно законски заступник (бабе, деде, пријатељи и сл.).
 
 

 

ВЕСТИ

01.07.2023

Видовданска свечаност у Франкфурту

 

 

У пуној сали Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту на Мајни, у суботу 1. јула 2023. године, приређена је традиционална Видовданска свечаност на којој су ученицима осмог разреда Допунске наставе на српском језику у немачкој покрајини Хесен додељена Уверења о завршеном посебном програму основног образовања и васпитања у иностранству. Школску 2022/23. годину је завршило тридесет и два „мала матуранта“.

 

 

На почетку свечаности , присутне ученике, њихове родитеље и госте поздравио je генерални конзул Бранко Радовановић и пожелео добродошлицу. Указујући на значај неговања и очувања матерњег језика као и развијања свести о националном идентитету, генерални конзул је честитао ученицима завршетак основног образовања у иностранству и захвалио родитељима на одговорном односу у васпитању своје деце која живе са својим породицама у иностранству. Такође, изразио је велико задовољство због све већег броја ученика који похађају наставу на српском језику.

 

 

Уверења и  књиге су ученицима доделили генерални конзул Бранко Радовановић и њихови наставници, а после фотографисања, у завршном делу свечаности,  приређен је коктел у дворишту конзулата. 

 

25.06.2023.

У Генералном конзулату РС у Франкфурту одржан састанак министра у Влади Републике Србије, господина Ђорђа Милићевића, са представницима Српске заједнице у Хесену

У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту одржан је састанак министра у Влади Републике Србије, господина Ђорђа Милићевића, задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором, са представницима Централног савета Срба у Хесену, руководством и члановима најважнијих удружења и организација наших грађана из овог дела Немачке - културно-уметничких друштава, спортских клубова и удружења писаца. Састанку су присуствовали и свештеници Црквене општине СПЦ у Франкфурту на Мајни, те оснивач и власник Независног дневног листа Вести из Франкфурта Душан Видаковић, координаторка Допунске наставе на српском језику у Немачкој Биљана Букинац, као и истакнути чланови Српске заједнице на овом простору.

 

 

Теме разговора односиле су се на статус Српске заједнице у Франкфурту и СР Немачкој, могућности сарадње у погледу представљања културе, традиције и наслеђа нашег народа, као и на пројекте за јачање веза дијаспоре са матицом. Министар Милићевић је упознао присутне о мерама и активностима наше Владе на том плану, те изнео податке о конкретним пројектима који су планирани у овој години. С обзиром да је Ђ.Милићевић и вршилац дужности министра за просвету у Влади Републике Србије, посебно важна тема било је очување српског језика и подршка ресорног министарства Републике Србије даљем развијању и проширењу Допунске наставе на српском језику у иностранству.

 

 

 

 

24.05.2023.

Учешће групе деце из Српског култуног центра Офенбах на Свеспрском дечјем сабору у Београду

Генерални конзул Бранко Радовановић синоћ је на међународном аеродрому у Франкфурту испратио децу из Српског културног центра Офенбах која учествују на овогодишњем Свесрпском дечјем сабору у Београду од четвртка, 25. маја, до недеље, 28. маја 2023. године у организацији Дечјег културног центра Београд. Деца из регије Рајна-Мајна својим учешћем представљају српску дијаспору из СР Немачке на овогодишњем дечјем сабору, на којем учествују и деца из Аустрије, Румуније, Мађарске, Хрватске и Северне Македоније.

19.05.2023.

Обележавање јубилеја - 175. годишњице оснивања првог Свеопштег немачког народног сабора у Цркви светог Павла

Поводом значајног јубилеја - обележавања 175. годишњице оснивања првог Свеопштег немачког народног сабора у Цркви светог Павла у Франкфурту на Мајни, протеклих дана је у старом делу Франкфурта организован низ свечаности и манифестација, међу којима и тзв. „Diplomatic corner“, где су представници дипломатско-конзуларних представништава добили прилику да представе своју земљу.

На овој манифестацији је узео учешће и генерални конзул Бранко Радовановић, који је на штанду посвећеном Републици Србији у разговору са грађанима метрополе на Мајни одговарао на њихова питања и представио туристичке потенцијале наше државе. Српски штанд у оквиру „дипломатског ћошка“ посетила је и градскa секретаркa за дигитализацију и европске послове града Франкфурта, госпођa Ајлин О`Саливен, која је изразила велику захвалност на нашем учешћу, похваливши притом српску заједницу у Франкфурту као поуздане партнере града.

18.05.2023.

У Франкфурту одржан Крос РТС-а у дијаспори

Традиционални „Крос РТС-а у дијаспори“ и ове године су заједнички организовали Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту, наставници Допунске наставе на српском језику у немачкој покрајини Хесен и Фудбалски клуб „Темпо“ из Франкфурта на Мајни. Тим поводом се у четвртак 18.05.2023. године, на спортским теренима ФК ,,Темпо“ окупило 180 учесника у 20 категорија, на петом по реду Кросу РТС у покрајини Хесен.  Генерални конзул Бранко Радовановић је и ове године отворио манифестацију и том приликом истакао значај бриге о деци те позвао присутне да минутом ћутања одају пошту настрадалима у трагичним догађајима од 3. и 4. маја у нашој земљи.

Уследиле су трке у којима су ове године учествовали и најмлађи, од три до шест година. Ученици Допунске наставе на српском језику такмичили су се у 16 категорија и тиме још једном промовисали значај здравог начина живота и своју везу са матицом. На самом крају такмичења, у ревијалном делу су трчали родитељи и одрасли, праћени громогласним аплаузима деце.

Дипломе и медаље најуспешнијима у свим категоријама доделио је генерални конзул, а остатак дана деца и њихови родитељи провели су у дружењу, игри и спортским активностима. Организатори су се потрудили да све протекне у спортском духу, а овогодишње такмичење је посвећено ђацима и запосленима у ОШ ,,Владислав Рибникар“ у  Београду, као знак подршке.
           

12.05.2023.

Свечаним пријемом у Генералном конзулату отворени 27. Мајски сусрети писаца дијаспоре

У Франкфурту на Мајни су протеклог викенда одржани 27. Мајски сусрети писаца, организовани од стране Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта, на чији се позив одазвао велики број српских писаца из Србије, Немачке и других земаља. Сусрети су традиционално отворени свечаним пријемом у ГК Франкфурт у петак 12.маја, а гостима, међу којима су били чланови „Седмице“ те гости из Србије, неколико европских земаља, као и представници Централног савета Срба из немачке покрајине Хесен, речи добродошлице упутио је ГК Б. Радовановић, који је том приликом захвалио новоизабраном председнику „Седмице“, писцу Саши Јовановићу, на настављању традиције да се отварање ове манифестације организује у просторијама конзулата у Франкфурту на Мајни. 


Програм је настављен у суботу, 13.маја, у просторијама Српског културног центра у Офенбаху, такмичењем за децу под називом „Ала је леп овај свет“, на којем је изабран најбољи рецитатор. Мајски сусрети писаца, које од свог оснивања 1995. године организује Удружење писаца „Седмица“, завршени су у суботу увече, такмичењем у песништву - Мајска песничка ноћ.

 

13.02.2023.

Генерални конзул посетио одељења допунске наставе на српском језику поводом Дана државности Републике Србије

Поводом Државног празника Републике Србије - Сретење, генерални конзул Бранко Радовановић посетио је одељења допунске наставе на српском језику у Франкфурту и околини (Ној Изенбург, Обертсхаузен), којом приликом је ђацима и присутним родитељима говорио о важним историјским догађајима, Првом српском устанку 1804. године и доношењу Сретењског устава у Крагујевцу 1835. године, као и о државним симболима наше земље - застави, грбу и химни Републике Србије.

 

Ученици из Обертхаузена су за ову прилику припремили кратак програм посвећен прослави Државног празника, а ђаци у свим групама постављали питања генералном конзулу и активно учествовали у разговору о знаменитостима, историји и традицији наше матице Србије.   

Генерални конзул је путем видео линка гостовао и на часу групе ученика из неколицине места у Хесену, који редовно учествују у онлајн-настави. Деца су исказала интересовање и постављала питања генералном конзулу о улози и надлежностима конзулата, а два ученика за ову прилику представила великане из наше историје, вожда Карађорђа и књаза Милоша Великог.

Допунска настава на српском језику се у Хесену континуирано развија, уз професионални рад и велико залагање координаторке Биљане Букинац те наставника Соње Зрнић, Татјане Милановић, Бојане Ракоњац, Зорице Младеновић и Владимира Живанова. Број ђака је са 70, за неколико протеклих година, увећан на око шест стотина.    
 

12.11.2022.

Концерт Уметничког ансамбла МОД „Станислав Бинички“ у Франкфурту на Мајни, у склопу обележавања Дана примирја


  

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту a у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије, одржан је свечани концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“, под насловом „150. година од рођења Станислава Биничког – концерт у његову част“. У свечаној сали Црквене општине Српске православне цркве у Франкфурту на Мајни приређен је спектакуларни целовечерњи концерт најстаријег војног оркестра у Републици Србији, у чијим звуцима је уживала како српска тако и немачка публика.


       
Свечаности су поред истакнутих припадника српске дијаспоре из регије Рајна-Мајна присуствовали представници покрајине Хесен и града Франкфурта. Публика је овацијама поздравила чланове Уметничког ансамбла након извођења нумера „Марш на Дрину“, „Ово је Србија“ и „Ој Србијо, мила мати“.

Генерални конзул Бранко Радовановић је у свом поздравном говору подсетио на жртву коју су српска војска и народ поднели у Првом светском рату за мир и слободу, указавши да нам је данас у Европи више него икада потребан мир: „Вечерашњим концертом желимо из Франкфурта на Мајни, града у којем живе припадници преко 200 нација из целога света, да пошаљемо поруку мира уз традиционалне српске мелодије класичне и народне музике.

У петак 11.11.2022. године, у 11 часова одржан је парастос на српско-руском војничком гробљу на Централном градском гробљу у Франкфурту, код Спомен-крста који је подигнут 2018. године. Након парастоса,                        генерални конзул Бранко Радовановић и изасланик одбране Републике Србије у Савезној Републици Немачкој, пуковник Ненад Милојевић, уз звуке трубе и песму „Тамо далеко“, положили су венце заједно са генералним конзулом Руске Федерације у Франкфурту, Иваном Котулевим. Церемонији су присуствовали чланови Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, као и више десетина припадника српске дијаспоре из Франкфурта и околине.

15.10.2022.

ГК ФРАНКФУРТ ОРГАНИЗОВАО ПОСЕТУ ПРОФЕСОРА ПМФ-а УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ НЕМАЧКОЈ ПОКРАЈИНИ ХЕСЕН

Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту је протекле недеље, у сарадњи са Природно-математичким-факултетом Универзитета у Нишу, реализовао други део пројекта “Упознајмо Србију и њене знаменитости уз помоћ научника”, посетом пет професора из Ниша које је предводио декан факултета, професор др Нико Радуловић. Овај пројекат, који се  спроводи уз подршку Централног савета Срба у Хесену и Допунске наставе на српском језику, прошле године је покренут у онлајн формату, док су ове године реализована предавања у учионицама у Франкфурту и околним местима.

У четвородневној посети реализована су предавања професора на часовима допунске школе на српском језику у Франкфурту на Мајни, Офенбаху, Бад Хомбургу, Дармштату, Висбадену и Родгау, прилагођена основношколском узрасту. Последњег дана посете продекани нишког ПМФ, Зорица Стојановић Радић и Милан Златановић, одржали су предавања у храму Васкрсења Господњег у Франкфурту, на теме “Зелена блага Србије” и “Папир, камен, маказе”. После предавања професори су у разогорима са родитељима пружили информације о могућностима студирања на Природно-математичком факултету у Нишу.


Професори су током своје посете регији Рајна-Мајна имали и састанке на Гете Универзитету у Франкфурту, Вишој техничкој школи у Ашафенбургу и Јустус-Либиг Универзитету у Гисену, са својим колегама у департманима за хемију, биологију и математику, а у циљу испитивања могућности за успостављање научне сарадње и размене између факултета у овиру ЕРАСМУС+ програма.

Заједничким пројектом ГК Франкфурт и ПМФ из Ниша “Упознајмо Србију и њене знаменитости уз помоћ научника” предвиђен је и тзв.Сајам науке у Франкфурту, за децу допунске школе на српском језику, као и едукативни викенд у Нишу за најуспешније ђаке, као следећи кораци у његовој реализацији.

01.10.2022.

Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године

Обавештавамо да се попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године спроводи само на територији Р. Србије. У попису се прикупљају подаци и о члановима домаћинства који се у време пописа налазе у иностранству (школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њихових домаћинстава у Р. Србији.

Републички завод за статистику, у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, спроводи: „Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству“. Упитник ће бити доступан на сајту РЗС од 1. октобра о.г. на линку https://popis2022.stat.gov.rs/sr-latn/#

Овим путем позивамо држављане Републике Србије који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству да учествују у истраживању. Сврха спровођења овог истраживања јесте да добијемо што потпунију слику о бројности и основним демографским, миграторним, образовним карактеристикама наших грађана у иностранству.

 

30.09.2022

Изложба "Душко Радовић"

У организацији Удружења писаца Седмица из Франкфурта на Мајни, а под покровитељством ГК РС Франкфурт, у оквиру франкфуртске „Међународне недеље културе“ отворена је изложба о значајном српском писцу, новинару, радијском и телевизијском водитељу Душку Радовићу, на стогодишњицу од његовог рођења.

Ову изложбу, коју је осмислила и уредила Библиотека града Београда и која већ годинама путује по Европи, отворили су генерални конзул Р.Србије у Франкфурту Бранко Радовановић и директорка Библиотеке Јасмина Нинков, а присутне грађане кроз изложбу провеле Виолета Ђорђевић и Сара Ивковић-Марковић, њени аутори. Госте је поздравио и председник УП Седмица Љубиша Симић, као домаћин овог скупа.

 

Изложба ће бити отворена за све заинтересоване посетиоце у галерији „Westkunst Nied“ до 16.10.2022. године, када би требало да настави своје путовање, према Цириху. 

 

 

10.09.2022


Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту организовао дводневни скуп српских лекара из Хесена

У Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту одржан је скуп српских лекара из Хесена, којом приликом је организовано неколико предавања и коктел за званице.


Гостима се обратио генерални конзул Бранко Радовановић који је истакао значај окупљања и умрежавања лекара пореклом из Србије. У свом обраћању захвалио је свим присутнима на доласку и нагласио идеју да се наши лекари који раде на конзуларном подручју повежу и међусобно упознају. Крајњи циљ овог, а и евентуалних сличних скупова убудуће, јесте свакако пружање информација нашим грађанима из овог дела Немачке, где раде српски лекари и коју врсту медицинске услуге пружају, односно где наши грађани на тај начин могу на српском језику да остваре здравствену заштиту у Хесену. Генерални конзулат ће ове податке уступити нашим држављанима преко свог званичног сајта.


Кардиолог – проф. др Веселин Митровић је у петак 9. септембра 2022. године одржао предавање „Срчана слабост- Пандемија 21. века“, док су у суботу 10. септембра окупљени лекари слушали предавања уролога - др Илије Церовца о карциному простате и кардиолога - др Предрага Матића на тему „Секундарна хипертонија“. Поред наведеног, Душан Јовановић из немачке осигуравајуће куће „Алианц“ представио је модалитете лекарског осигурања у СР Немачкој.
 

01.09.2022

Састанак ГК Бранка Радовановића са министарком просвете немачке покрајине Рајнланд-Пфалц др. Штефани Хубиг

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић састао се у Мајнцу са министарком просвете немачке покрајине Рајнланд-Пфалц др Штефани Хубиг, са којом је разговарао о модалитетима допунске наставе на српском језику у овој покрајини. Истакавши значај очувања језичког и културног идентитета, као и знања ћириличног писма за ђаке српског порекла генерални конзул је захвалио министарки на изузетном разумевању коју њено министарство и она лично показују према српској заједници у Рајнланд-Пфалцу. Знање матерњег језика је компаративна предност у 21. веку у једном мултилингуалном друштву каква је и СР Немачка, истакао је Радовановић.


Министарка Хубиг је изразила интересовање за положај српске заједнице у Рајнланд-Пфалцу, те исказала спремност за сарадњу са Генералним конзулатом по питању размене искустава између наставника српске допунске наставе и покрајинског педагошког института. Наговестила је и могуће учешће наставника српске допунске наставе на њиховим педагошким семинарима.
Састанку је присуствовала и координаторка српске допунске наставе Биљана Букинац, која је министарки појаснила модел српске допунске наставе који се реализује у покрајини Хесен и широм Европе, захваљујући ангажовању и средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије.
Министарка Хубиг је захвалила генералном конзулу и координаторки Букинац на веома корисном и продуктивном састанку, на којем је истакнут значај сарадње институција двеју земаља у циљу успостављања што квалитетнијег програма наставе и удовољења потребама наших грађана који живе на том простору.

 

ПОСЕТА СПОМЕН МУЗЕЈУ И ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ "ZIEGENHAIN"

 

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић и старешина Парохије СПЦ у Франкфурту протојереј-ставрофор Симон Туркић посетили су спомен-музеј бившег нацистичког радног логора „Ziegenhain“, надомак града Швалмштата у немачкој покрајини Хесен, где је током Другог светског рата било заточено 3139 Срба. Том приликом разговарали су са директорком овог музеја, госпођом Карин Брандеса, а након обиласка изложене поставке и дигиталног архива, посетили и војничко гробље где почива непознат број српских ратних заробљеника из овог логорског комплеса. 


У разговору са директорком Брандес договорено је да Генерални конзулат у Франкфурту и Црквена општина Српске православне цркве у Франкфурту подигну спомен-обележје на месту где су сахрањени Срби. Српска заједница у Хесену намерава да на Дан победе над фашизмом - 9. маја 2023. године обележи страдање Срба у радним логорима на овом простору, полагањем венаца на новом спомен обележју.


Након обиласка овог стратишта делегација је обишла и Музеј радних логора у Штадталендорфу (DIZ Stadtallendorf) где је у разговору са управником ове установе, доктором Јергом Пробстом, констатовано да је потребно омогућити размену архивске грађе између војних и историјских архива Републике Србије и горе наведене установе, како би се прикупили сви расположиви подаци о судбини Срба који су били заточени у радним логорима широм покрајине Хесен.

28.06.2022

У Генералном конзулату Србије у Франкфурту је на Видовдан приређена свечаност доделе Уверења о похађању Допунске наставе на српском језику у немачкој покрајини Хесен.


Присутне ученике и њихове родитеље поздравио је генерални конзул Бранко Радовановић и захвалио родитељима што су уписали децу у допунску наставу. Изведен је пригодан програм, те постављена изложба радова о "Видовдану" коју су припремили ученици допунске наставе, уз подршку њихових наставница, Татјане Милановић, Соње Зрнић и Бојане Ракоњац. 

У свом обраћању генерални конзул је истакао да је вече било пуно ђачког, родитељског и наставничког поноса: Изузетна ми је част што смо ми  имали прилику да уприличимо један овакав догађај. Честитао бих, пре свега, родитељима који су испунили обавезу у васпитању своје деце тиме што су их уписали на Допунску наставу српског језика и указали на језик као светињу у очувању њиховог идентитета. Уврења је ученицима уручио генерални конзул заједно са наставницама, а потом је приређен коктел у Генералном конзулату у част мале матуре.

 

У свом обраћању генерални конзул је истакао да је вече било пуно ђачког, родитељског и наставничког поноса: "Изузетна ми је част што смо ми  имали прилику да уприличимо један овакав догађај. Честитао бих, пре свега, родитељима који су испунили обавезу у васпитању своје деце тиме што су их уписали на Допунску наставу српског језика и указали на језик као светињу у очувању њиховог идентитета".

Уверења је ученицима уручио генерални конзул заједно са наставницама, а потом је приређен коктел у Генералном конзулату у част мале матуре.

ГК Бранко Радовановић на свечаном пријему конзуларног кора код новоизабраног председника покрајинске Владе Хесена Бориса Рајна

 

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић присуствовао је свечаном пријему новоизабраног председника покрајинске Владе Хесена, господина Бориса Рајна, на којем се сусрео и са покрајинском министарком за европска питања, госпођом Луцијом Путрих, орагнизованом за представнике конзуларног кора у овој немачкој покрајини.


У разговорима је констатовано да се односи између Републике Србије и ове привредно најразвијеније немачке покрајине константно развијају и да је бројна српска дијаспора која живи у овом делу СР Немачке мост између Хесена и Србије. Истакнути су добри политички односи и подршка Висбадена Србији на њеном европском путу. Министарка Путрих и генерални конзул разговарали су и о даљем унапређењу сарадње на заједничким пројектима, пре свега у областима пољопривреде и заштите животне средине.
 

 


Верзија за штампу
Вести
Вести
Архива вести